Till innehåll på sidan

Risk för ökat arbete för mark- och miljödomstolarna

Skriftlig fråga 2023/24:2 av Denis Begic (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-12
Överlämnad
2023-09-13
Anmäld
2023-09-14
Svarsdatum
2023-09-20
Sista svarsdatum
2023-09-20
Besvarad
2023-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Boverkets nya förslag till "möjligheternas byggregler" syftar till att förenkla och modernisera byggprocessen i Sverige. Förändringarna har presenterats som ett sätt att minska antalet detaljerade ska-krav och i stället fokusera på mer övergripande funktionskrav. Medan intentionerna bakom dessa förändringar är förståeliga och syftar till att göra det enklare att bygga har det kommit fram kritik om att detta i stället riskerar att leda till långa handläggningsprocesser och en ökad arbetsbörda för mark- och miljödomstolarna.

Experten Johan Sjöstrand har framfört en bedömning att många ärenden kommer att överklagas till mark- och miljödomstolarna, vilket skulle kunna fördröja byggprojekt och skapa en betydande administrativ belastning. En sådan situation skulle kunna undergräva det ursprungliga syftet med förslaget, som är att förenkla och snabba upp byggprocessen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder planerar statsrådet och regeringen att vidta för att följa upp och utvärdera den faktiska effekten av de nya reglerna, särskilt när det gäller deras inverkan på mark- och miljödomstolarna?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:2 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03145 LI2023/03144 LI2023/03146 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:1 Konsekvens i kommunernas tolkning av nya byggregler, 2023/24:2 Risk för ökat arbete för mark- och miljödomstolarna och 2023/24:3 Upprätthållande av kvalitets- och hållbarhetsstandarder av Denis Begic (S)

Denis Begic har frågat hur jag och regeringen tänker säkerställa att de nya reglerna tolkas konsekvent, så att det inte uppstår en ojämn standard mellan olika kommuner. Denis Begic har även frågat vilka åtgärder jag och regeringen planerar att vidta för att följa upp och utvärdera den faktiska effekten av de nya reglerna, särskilt när det gäller deras inverkan på mark- och miljödomstolarna. Denis Begic har också frågat om jag och regeringen planerar att verka för införande av kvalitets- och hållbarhetsmål i det nya regelverket, och i så fall hur.

I juni 2019 gav regeringen Boverket i uppdrag att se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Syftet med översynen är att reglerna ska renodlas, bli tydligare och enklare. Boverkets arbete, som kallas för Möjligheternas byggregler, ska leda till en ny regelmodell för myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Genom den nya regelmodellen kan struktur och detaljeringsgrad i bygg- och konstruktionsreglerna likriktas med målsättning att skapa ett mer konsekvent regelverk som är mer flexibelt och funktionsfokuserat. Det är Boverkets bedömning att den nya regelmodellen på sikt medför att tillämpningen av statens krav tydliggörs och att förutsättningarna för utveckling i samhällsbyggnadssektorn ökar. Över tid bedöms detta ge förutsättningar för att byggandet ska bli mer kostnadseffektivt.

Boverket är dock mitt i arbetet med att ta fram sina nya bygg- och konstruktionsregler. Flera delar av arbetet, inklusive konsekvensbeskrivningar, har remitterats och Boverket analyserar just nu utfallet. Regeringen följer Boverkets arbete nära.

Stockholm den 20 september 2023

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.