Sänkt körkortsålder

Skriftlig fråga 2023/24:27 av Isak From (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-21
Överlämnad
2023-09-21
Anmäld
2023-09-26
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Jag ställer min fråga apropå ett EU-förslag om sänkt körkortsålder.

Sverige har en lång tradition av att skapa och upprätthålla hög trafiksäkerhet. Det är dessvärre fortfarande alltför många som omkommer i trafikolyckor varje år, trots att nollvisionen – att ingen ska förolyckas på svenska vägar – varit vägledande för politik och myndigheter sedan år 1997.

Regering och riksdag måste samverka bättre kring frågor om hög trafiksäkerhet, inte minst sedan Sverige blivit en del av Europeiska unionen och därmed omfattas av de körkortsdirektiv som blivit en del av de svenska regleringarna på området.

För närvarande genomförs en översyn av EU:s regler om körkortsbehörighet, kallat det fjärde körkortsdirektivet. Som en del av detta föreslås sänkt körkortsålder till 17 år, villkorat att det finns medföljande som uppfyller vissa villkor vid framförande av fordonet fram tills föraren fyllt 18 år.

I dag tillåter Sverige övningskörning privat eller genom körskola från 16 års ålder. Det var en viktig reform för att ge aspiranterna längre tid att träna, då körvana är avgörande för trafikförståelse och insikt om den egna förmågan. Att klara av att framför ett motorfordon förutsätter viss mognad, vilket gör det orimligt att sänka åldern för tillåten övningskörning till 15.

Fjärde körkortsdirektivets förslag skulle därmed de facto medföra sänkt körkortsålder. Tiden för att öva före körkortsprov kortas med ett år, vilket kan antas komma att försämra trafikkunskaperna hos befolkningen. Sämre förberedelser riskerar även att leda till att fler behöver fler försök på sig för att klara Trafikverkets körkortsprov, med köbildning och långa väntetider som konsekvens.

I dag krävs i genomsnitt tre försök för att få godkänd behörighet. Trenden är tydlig att fler försöker för tidigt, trots undermåliga kunskaper och för kort körerfarenhet. Denna utveckling kommer inte att gynnas av sänkt körkortsålder med ett helt år. Det är i dag oklart om det kommer att gå att begära ett undantag från en ny EU-åldersgräns på 17 år så att Sverige kan bibehålla 18-årsgränsen för körkort. 

Av detta skäl är min fråga till statsrådet Andreas Carlson följande:

 

Vilken position har regeringen och ministern intagit i EU-förhandlingarna om det fjärde körkortsdirektivet rörande sänkt ålder för möjligheten att ta körkort?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:27 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2023/24:27 av Isak From (S)
Sänkt körkortsålder

Isak From har frågat mig vilken position regeringen och jag har intagit i EU-förhandlingarna om det fjärde körkortsdirektivet rörande sänkt ålder för möjligheterna att ta körkort.

Dagens körkortsdirektiv ger en möjlighet till medlemsstaterna att nationellt sänka körkortsåldern till 17 år. I kommissionens förslag om reviderat körkortsdirektiv föreslås, som Isak From har uppmärksammat, att ett system med beledsagad körning ska införas i alla medlemsstater från 17 år. Bakgrunden är att några medlemsstater i EU har ett sådant system i dag, vilket de upplever fungerar väl. Få länder i EU har ett lika utvecklat system med privat övningskörning som Sverige har. Andra medlemsstater letar därför efter andra sätt att ge unga förare större körvana.

Sverige har i EU-förhandlingarna drivit frågan att systemet med beledsagad körning ska vara frivilligt för medlemsstaterna att införa, så att de länder som ser ett mervärde i systemet kan fortsätta med det.

Vidare menar Isak From att trenden är att fler aspiranter försöker köra upp för tidigt. Det är i huvudsak inom gruppen privatanmälda män över 24 år där andelen godkända förarprov har sjunkit de senaste 15 åren. I de flesta andra grupperna har variationen varit låg. Regeringen gav i februari Transportstyrelsen i uppdrag att genomföra en generell översyn av förarutbildningen. Översynen ska bidra till ett enkelt och ändamålsenligt förarutbildningssystem och Transportstyrelsen ska bland annat titta på vilka åtgärder som krävs för att körkortsaspiranter ska komma bättre förberedda till prov.

Stockholm den 4 oktober 2023

Andreas Carlson

–

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.