Brandflygets alternativ till Säve flygplats

Skriftlig fråga 2023/24:272 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-17
Överlämnad
2023-11-20
Anmäld
2023-11-21
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

I en tidigare fråga ställd till regeringen frågade jag om regeringen inhämtat Försvarsmaktens syn på behovet av Säve flygplats. Svaret var inte direkt tillfredsställande.

Säve flygplats huserar dock inte bara flyg som är viktigt för Försvarsmakten utan även för totalförsvaret som helhet. Ett sådant är brandflyget.

Länsstyrelsen har ansvaret för skogsbrandsbevakning med flyg och beslutar enligt MSB:s riktlinjer om bevakning med flyg ska bedrivas i länet. Därefter beslutar länsstyrelsen om omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras. För bara drygt 11 miljoner kronor upptäcktes över 100 bränder under mer än 3 000 flygtimmar förra året. Sammanställningen för året är inte färdig ännu, men bara i Göteborgsområdet har ett tiotal bränder upptäckts.

Det finns i dag få alternativ till Säve flygplats för de slingor som flygs i Göteborgsområdet. Landvetters flygplats har inget uppdrag att husera sådant flyg, och den kommersiella lönsamheten i den typen av flygningar är låg samtidigt som det bygger på lokala flygklubbar, vilket Swedavia inte vill husera på Landvetter.

Det är således svårt att se några alternativ till Säve flygplats för brandflyget, speciellt om kompetensförsörjningen tas med i bilden, då det är svårt att ur den aspekten inte starta i Göteborgs närhet.

Nu finns en situation där ägaren av flygplatsen kraftigt vill begränsa möjligheterna till verksamhet. Totalförsvarets behov kring brandflyg och uppgifter åt marinen ser ut att få stryka på foten. Möjligheterna för Försvarsmaktens verksamheter kringskärs radikalt om verksamheterna begränsas och dagens landningsbana på 2 000 meter reduceras till 600 meter.

Min fråga till statsrådet Carl-Oscar Bohlin blir därför:

 

Har statsrådet och regeringen säkerställt att länsstyrelsen i Västra Götaland har alternativa platser att nyttja för brandflyg om ägaren till Säve flygplats reducerar verksamheten så mycket att brandflyg omöjliggörs?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:272 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Fö2023/01820 Försvarsdepartementet Minister för civilt försvar Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:272 av Rickard Nordin (C)
Brandflygets alternativ till Säve flygplats

Rickard Nordin har frågat mig om jag och regeringen säkerställt att länsstyrelsen i Västra Götaland har alternativa platser att nyttja för brandflyg om ägaren till Säve flygplats reducerar verksamheten så mycket att brandflyg omöjliggörs.

Länsstyrelsen har ansvar för skogsbrandsbevakning med flyg och beslutar enligt riktlinjer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om hur bevakning med flyg ska bedrivas i länet. Därefter beslutar länsstyrelsen om omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras.

Brandflyget fyller en samhällsviktig funktion. För att tillgodose bland annat brandflygets behov finns det för närvarande 27 beredskapsflygplatser i landet.

Den 30 maj 2022 fick en utredare i uppdrag att utreda och ta fram förslag till ny inriktning för statens ansvar för flygplatser i Sverige. Uppdraget redovisades den 15 februari 2023 i promemorian Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet – för tillgänglighet och beredskap. Utredningen remitterades våren 2023 och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.


Den geografiska placeringen av beredskapsflygplatser för att tillgodose olika behov av samhällsviktig luftfart är en central aspekt inför kommande regeringsbeslut om framtida beredskapsflygplatser.

Stockholm den 29 november 2023

Carl-Oskar Bohlin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.