Till innehåll på sidan

Yrkesakademins ekonomiska kris och dess effekter på arbetsmarknadsutbildningar

Skriftlig fråga 2023/24:278 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-11-18
Överlämnad
2023-11-20
Anmäld
2023-11-21
Besvarad
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Svarsdatum
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

I en tid då Sverige redan kämpar med en anmärkningsvärt hög arbetslöshet, och med en påtaglig kompetensbrist i många yrkesområden, särskilt i de norra delarna av landet, framstår nyheten om Yrkesakademins ekonomiska kris som särskilt oroande. Denna kris har lett till att cirka 700 personer, varav majoriteten var inom transportsektorns arbetsmarknadsutbildningar genom Arbetsförmedlingen, har blivit av med sina studieplatser.

Dessutom har Yrkesakademin lagt ned flera yrkesvuxutbildningar, vilket förvärrar situationen för individer som söker att förbättra sin yrkeskompetens. Den här utvecklingen riskerar inte bara att öka arbetslösheten ytterligare utan också att förvärra kompetensbristen inom viktiga sektorer av arbetsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stödja de individer som drabbats av Yrkesakademins nedläggningar, särskilt de som var mitt i sina studier, och hur avser ministern och regeringen att säkerställa kontinuitet och kvalitet i arbetsmarknadsutbildningar framöver, för att förhindra liknande kriser? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:278 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/0 1 557 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:275 av Serkan Köse (S) Upphandlingsprocessen för arbetsmarknadsutbildningar och fråga 2023/24:278 av Serkan Köse (S) Yrkesakademins ekonomiska kris och dess effekter på

arbetsmarknadsutbildningar

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att stödja de individer som drabbats av Yrkesakademins nedläggningar, särskilt de som var mitt i sina studier, och hur jag och regeringen avser att säkerställa kontinuitet och kvalitet i arbetsmarknadsutbildningar framöver, för att förhindra liknande kriser. Serkan Köse har också frågat mig om jag och regeringen avser att göra en översyn av den nuvarande upphandlingsprocessen för arbetsmarknadsutbildningar.

Bakgrunden till Serkan Köses första fråga är att Yrkesakademin AB, som har varit en stor leverantör av arbetsmarknadsutbildning till Arbetsförmedlingen, nu är under rekonstruktion, vilket medfört att ett stort antal elever varit tvungna att avbryta sin utbildning. Det är förstås olyckligt att en situation som den aktuella drabbar enskilda arbetssökande som är i behov av stöd och insatser från Arbetsförmedlingen. Samtidigt är det ofrånkomligt att det på en konkurrensutsatt marknad kan ske förändringar som Arbetsförmedlingen varken kan påverka eller förutse. Det ligger dock i myndighetens uppdrag att lösa den uppkomna situationen för berörda individer.

Det är Arbetsförmedlingen som är ansvarig myndighet för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten och ansvarar därmed också för upphandling av arbetsmarknadsutbildning.

Arbetsmarknadsutbildningen är ett viktigt komplement till den reguljära utbildningen och ett av många verktyg hos Arbetsförmedlingen för att möta arbetsgivares kompetensförsörjningsbehov.

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att utveckla och förbättra sitt arbete med arbetsmarknadspolitiska insatser och arbetsgivarkontakter. En del i detta är att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning. Arbetsförmedlingen beslutade före sommaren om ett inriktningsdokument för en effektiv arbetsmarknadsutbildning. Dokumentet har utarbetats på myndighetens eget initiativ, har en bred inriktning och syftar till att bidra till att väsentligt förbättra användningen och resultaten av Arbetsförmedlingens insatser på längre sikt. Just upphandlingsprocessen är ett av flera områden som det fokuseras på i dokumentet. Av dokumentet framgår att Arbetsförmedlingen avser att utveckla metoderna för att anskaffa och upphandla arbetsmarknadsutbildning med syfte att mer flexibelt kunna möta regionala och lokala behov samt korta ledtider.

Jag kommer att fortsätta att noga följa Arbetsförmedlingens arbete med arbetsmarknadsutbildningen, liksom med kompetensförsörjningen i bredare perspektiv.

Stockholm den 29 november 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.