Till innehåll på sidan

Länsstyrelsens tilldelning av skyddsjakt på varg

Skriftlig fråga 2023/24:30 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-22
Överlämnad
2023-09-25
Anmäld
2023-09-26
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Jägare, lantbrukare och många andra oroliga svenskar – inte minst vi med anknytning till landsbygden – har hunnit uttrycka sin frustration kring den begränsade licensjakt som kommunicerats av länsstyrelsen i Västmanland. Endast 36 vargar ska få skjutas under nästa års licensjakt, vilken begränsats till fem län.

Mot bakgrund av den kraftigt stigande vargpopulationen, vilken sannolikt närmar sig 700 individer, är det uppenbart att denna licensjakt inte kommer att få större effekt. Vargarna kommer att bli fler och sprida sig ytterligare, och deras negativa påverkan på samhället kommer att tillta. Detta trots ett regeringsunderlag och en ansvarig minister som väljarna trott skulle agera för att begränsa vargens framfart och skadeverkan.

I egenskap av såväl jägare som skaraborgare är jag personligen djupt kritisk till denna snudd på obefintliga skyddsjakt. Jag utgår ifrån att ministern och departementet skyndsamt presenterar andra förslag på lösningar för att kraftigt reducera vargstammen. Vi har en väljarkår som utgår ifrån att det här ligger högt upp på regeringens bord.

Mot bakgrund av detta önskar jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att minska vargstammen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:30 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/ 03222 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:30 av Tobias Andersson (SD)
Länsstyrelsens tilldelning av skyddsjakt på varg

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att minska vargstammen.

Jag vill börja med att säga att jag har full förståelse för den frustration som många känner, både jägare, lantbrukare och andra på landsbygden, inte minst i de delar av landet där vargstammen ökat de senaste åren.

Hur många vargar som ska fällas beslutas av länsstyrelserna. De grundar sina beslut på gällande regelverk och utifrån referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för vargen.

Som minister varken kan eller får jag uttala mig om länsstyrelsernas beslut men jag kan konstatera att regeringen vill se en betydligt mindre vargstam än den vi har idag. Det är just därför regeringen sedan tidigare har ändrat och skyndat på ett uppdrag till Naturvårdsverket att analysera hur vargens referensvärde enligt art- och habitatdirektivet skulle kunna vara i enlighet med riksdagens tillkännagivande. I analysen ska särskilt redovisas under vilka förutsättningar referensvärdet kan vara i den lägre delen av intervallet.

Därutöver har regeringen fattat beslut om uppdrag till Naturvårdsverket gällande att uppdatera skyddsjaktriktlinjerna och se över möjligheterna att

Tillåta skyddsjakt efter ett angrepp på tamdjur eller hundar.

Möjliggöra för att spåra upp och avliva skadegörande vargar direkt efter ett angrepp.

Samtidigt jobbar regeringen för att den nationella förvaltningen ska få större handlingsutrymme. Regeringen driver inom EU frågan om vargens skyddsstatus ska ändras genom att flytta vargen från bilaga 4 till bilaga 5 i Art- och habitatdirektivet. Regeringen har uppmanat EU-kommissionen och andra medlemsländer att stödja vår linje att ändra vargens skyddsstatus. Ett arbete som verkar ha gett effekt då kommissionen nyligen lanserat en insamling av aktuella data som ska användas att, om det bedöms lämpligt, föreslå en ändring av vargens skyddsstatus.

Vidare kan vi trots en lägre tilldelning i år konstatera att för första gången i modern tid beviljades licensjakt i det södra rovdjursförvaltningsområdet, och förra året genomfördes en omfattande licensjakt efter 75 vargar. Trots det minskade uttaget för den kommande vintern bedöms vargstammen minska.

Detta är en viktig fråga för regeringen. Vargen ska ha förutsättningar för att långsiktigt finnas i Sverige, och vi måste leva upp till våra EU-rättsliga förpliktelser. Men det behöver vara en betydligt mindre stam än i dag.

Stockholm den 4 oktober 2023

Peter Kullgren

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.