Till innehåll på sidan

Internationella samarbeten om reglering av AI

Skriftlig fråga 2023/24:338 av Elisabeth Thand Ringqvist (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-12-04
Överlämnad
2023-12-04
Anmäld
2023-12-05
Sista svarsdatum
2023-12-13
Svarsdatum
2023-12-19
Besvarad
2023-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Torsdagen den 30 november ställde jag en fråga till statsrådet Erik Slottner under riksdagens frågestund om varför Sverige inte varit med i framtagandet av Guidelines for secure AI system development. Det är ett avtal där bolag som Amazon, Microsoft, Google, Open AI med flera jobbat tillsammans med myndigheter såsom UK National Cyber Security Centre (NCSC), US Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), National Security Agency (NSA), Germanys Federal Office for Information Security (BSI) , Norwegian National Cyber Security Centre (NCSC-NO) med flera.

Statsrådet kände inte till initiativet och svarade att jag kan inte svara på varför Sverige inte var med i just detta specifika samarbete. Men vi finns med i väldigt många andra sammanhang. Nu pågår flera internationella samarbeten, både från politiken och från näringslivet, för en hållbar utveckling av artificiell intelligens där vi respekterar mänskliga rättigheter, demokrati och frihet och där vi använder AI för att utveckla våra samhällen, inte för att leda dem in i mer övervakande, kontrollerande eller auktoritära system.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Vilka internationella samarbeten för reglering av AI är Sverige med i, och vilka skäl har statsrådet och regeringen haft för att inte vara med i Guidelines for secure AI system development?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:338 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Fi2023/03074 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:338 av Elisabeth Thand Ringqvist (C)
Internationella samarbeten om reglering av AI

Elisabeth Thand Ringqvist har frågat mig vilka internationella samarbeten för reglering av AI Sverige är med i, och vilka skäl jag och regeringen har haft för att inte vara med i Guidelines for secure AI system development.

Jag hade gärna sett att Sverige deltagit i Guidelines for secure AI system development, där myndigheter från ett antal länder deltagit, men det förefaller som att initiativtagarna inte har erbjudit någon av våra myndigheter att delta.

Det finns många internationella samarbeten kring AI och det samarbete Elisabeth Thand Ringqvist nämner är inte en fråga om reglering utan om frivillig överenskommelse om riktlinjer. Internationell reglering av AI där Sverige deltar är EU:s AI-förordning, Europarådets AI-konvention, samt FN:s arbete med att reglera autonoma vapensystem inom ramen för Group of Governmental Experts on Lethal Autonomous Weapons Systems (GGE LAWS).

Andra internationella samarbeten om AI som pågår och där Sverige deltar är, Global Partnership on AI (GPAI), samt UNICEF Policy guidance on AI for children. Sverige följer och stödjer också FN:s rådgivande högnivågrupp om AI. Avslutningsvis förekommer frågor kring AI löpande i många internationella organisationer och sammanhang.

Stockholm den 19 december 2023



Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.