Insatser för en jämlik kulturskola

Skriftlig fråga 2023/24:375 av Lawen Redar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-11
Överlämnad
2023-12-12
Anmäld
2023-12-13
Svarsdatum
2023-12-20
Sista svarsdatum
2023-12-20
Besvarad
2023-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Barns deltagande i kulturskolan påverkas av var i landet man bor, föräldrarnas ekonomiska situation och vilka de kommunala ekonomiska förutsättningarna är. Kulturskolan finns med ett rikt utbud och bra förutsättningar på vissa håll i landet där lokalpolitiker valt att prioritera verksamheten, medan det i andra kommuner knappt finns en verksamhet. Det råder stor skillnad mellan kommunerna då det på vissa håll i landet tas ut höga avgifter per termin medan det i andra kommuner kan vara helt avgiftsfritt. 

Kommuner bär det primära ansvaret för kulturskolans finansiering. Kommunsektorn går dock dystra ekonomiska tider till mötes på grund av inflation och annalkande lågkonjunktur som inte har kompenserats av regeringens förslag till budget. Lagstadgad verksamhet kommer att ges företräde i de kommunala budgetarna, vilket riskerar att medföra att kulturskolan, som är en verksamhet som inte är förknippad med lagkrav, nedprioriteras. Utöver detta halverade regeringen det riktade statsbidraget avsett för kulturskolan i budgeten 2023. Allt detta kan få dramatiska konsekvenser för barns tillgång till utövande av kultur. De nationella kulturpolitiska målen riskerar att inte efterlevas.

Nyligen har det rapporterats om att nästan hälften av landets kulturskolor väntas få mindre pengar av sina kommuner under de närmaste fyra åren. Det visar en enkät bland musik- och kulturskolechefer utförd av Kulturskolerådet. I ungefär lika många kommuner väntar man sig oförändrade anslag vilket innebär en urholkning, eftersom löner och lokalkostnader samtidigt ökar.

Om barn och unga ska ha jämlik tillgång till utövande av kultur måste alla kommuner erbjuda ett rikt utbud till rimliga eller obefintliga avgifter. Då krävs att den nationella nivån engagerar sig.

Jag vill därför fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Hur avser ministern att agera för att undvika att den ekonomiska krisen i kommunerna blir en kulturskolekris och för att stärka barns tillgång till kulturskolan?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:375 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Ku2023/01306 Ku2023/01304 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:375 av Lawen Redar (S) Insatser för en jämlik kulturskola och svar på fråga 2023/24:386 av Kristoffer Lindberg (S) Kulturskolornas ekonomiska situation

Lawen Redar har frågat mig hur jag avser att agera för att undvika att den ekonomiska krisen i kommunerna blir en kulturskolekris och för att stärka barns tillgång till kulturskolan. Kristoffer Lindberg har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att den ekonomiska situationen i landets kommuner inte ska leda till ytterligare nedskärningar på landets kulturskolor och därmed försämrade möjligheter för barns och ungas tillgång till kulturskoleverksamhet. Jag väljer att svara på frågorna gemensamt.

För att stödja den kommunala kulturskolan föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2024 en förlängning av det statliga utvecklingsbidraget till den kommunala kulturskolan med 100 miljoner kronor per år 2024–2026. Riksdagen har nyligen beslutat i enlighet med regeringens förslag. Bidraget är avsett för särskilda satsningar för att förnya och utveckla verksamheten samt nå nya målgrupper, bland annat barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden och glesbygd. Stödet är därmed avsett för särskilda insatser och inte för att finansiera den löpande verksamheten. Därtill föreslår regeringen i samma proposition en förstärkning av de generella statsbidragen till regioner och kommuner med 10 miljarder kronor 2024, vilket skapar förbättrade ekonomiska förutsättningar och minskar behovet av neddragningar i verksamheter i kommuner och regioner. Den kommunala kulturskolan är ett kommunalt frivilligt åtagande och finns i 286 av landets 290 kommuner enligt de senaste uppgifterna från Statens kulturråd.

När det gäller att stärka barns tillgång till kulturskolan så antog riksdagen våren 2018 nationella mål för statliga insatser till stöd för den kommunala kulturskolan. Kulturskolans möjligheter att erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt ska främjas, liksom möjligheterna till såväl fördjupning som bredd i undervisningen med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar. Utöver det statliga utvecklingsbidraget har ett antal andra statliga insatser initierats för att uppnå de nationella målen. Däribland är Kulturskolecentrum vid Statens kulturråd och satsningen på Kulturskoleklivet fortsatt aktuella.

Stockholm den 20 december 2023

Parisa Liljestrand

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.