Ansvar för dödsfall på arbetet

Skriftlig fråga 2023/24:432 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är återtagen

Händelser

Inlämnad
2023-12-20
Överlämnad
2023-12-21
Återtagen
2023-12-21
Sista svarsdatum
2024-01-04
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

År 2023 kommer att bli det dödligaste året på våra arbetsplatser på över 10 år.

Arbetsgivaren har hela ansvaret för arbetsmiljön på våra arbetsplatser och ska göra allt för att förebygga att någon skadas, drabbas av ohälsa eller dör på jobbet. Ändå leder inte alla dödsolyckor till åtal för arbetsmiljöbrott. Varenda en av dem som dödats på svenska arbetsplatser och deras anhöriga förtjänar en gedigen utredning och en rättslig prövning av ansvaret för olyckan.

Trotts förbättrade rutiner och bättre samverkan mellan de utredande myndigheterna läggs alltför många utredningar och förundersökningar ned och leder aldrig till domstolsprövning.

Statsrådet har i olika sammanhang hänvisat till förstärkning av polis och rättsvårdande myndigheter som en viktig insats i arbetet mot dödsolyckorna. Jag håller med statsrådet om att detta är viktiga aktörer som behöver förstärka sitt arbete ytterligare. Men arbetsmiljöbrott är komplexa, och kunskapen och utredningskapaciteten bland alla inblandade myndigheter behöver öka för att alla dödsfall på arbetet ska leda till domstolsprövning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka insatser har statsrådet gjort för att förstärka förundersökningarna om arbetsmiljöbrott vid dödsolyckor så att fler leder till åtal?

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.