Trångboddhet

Skriftlig fråga 2023/24:444 av Sanna Backeskog (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-22
Överlämnad
2023-12-27
Besvarad
2024-01-10
Sista svarsdatum
2024-01-10
Svarsdatum
2024-01-10
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Sverige har en högre grad av trångboddhet i jämförelse med våra nordiska grannländer. Enligt statistik från EU bor 16 procent av svenskarna trångt, vilket är den högsta andelen i Norden. Att vara trångbodd innebär att det saknas tillgång till ett eget sovrum eller tillräckligt med utrymme för att läsa läxor, arbeta eller umgås.

Tidningen Arbetarbladet rapporterade den 20 december att sju av tio barn i Ockelbo är trångbodda. Ockelbo tog under flyktingkrisen 2015 ett stort ansvar genom att ta emot en stor andel flyktingar. Flera av dessa har glädjande valt att stanna kvar i kommunen och etablera sig i samhället. Behovet av fler bostäder har ökat, och framför allt behövs större bostäder än den majoritet av ettor och tvåor som finns i dag. Flyttkedjan avstannar då det inte finns möjlighet att flytta till en större bostad och lämna en mindre. Bostadsbristen hindrar även ungdomar att ta det första steget ut i vuxenlivet. Samtidigt ser vi hur bostadsproduktionen kraftigt bromsar in, vilket medför en ökad bostadsbrist.

Det behövs kraftfulla åtgärder från regeringens sida för att råda bot på den bostadsbrist som i dag finns i 204 av landets 290 kommuner. Regeringen avskaffade investeringsstödet för hyresrätter vid årsskiftet 2021/22, vilket drabbar stora grupper i samhället som är i behov av bostäder till rimliga prisnivåer.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa en fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka trångboddheten och bidra till att fler hyresrätter byggs?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:444 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2023/24:444 av Sanna Backeskog (S)
Trångboddhet

Sanna Backeskog har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka trångboddheten och bidra till att fler hyresrätter byggs.

Jag håller med Sanna Backeskog om att det behövs fler bostäder för att komma till rätta med den bostadsbrist och trångboddhet som finns i dag. Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet har minskat kraftigt till följd av omvärldsfaktorer som bidragit till en hög inflation och högre räntor i Sverige och i omvärlden. Den höga inflationen och de högre räntorna har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder samtidigt som det bidragit till höga produktions- och finansieringskostnader hos byggföretagen. Bostadsbyggandet har i hög grad påverkats av den svagare efterfrågan i ekonomin och antalet påbörjade bostäder har minskat markant under 2023.

I Boverkets bostadsmarknadsenkät år 2023 uppgav 180 kommuner att de hade bostadsunderskott. Bostadsbristen kan dock inte lösas med kostsamma subventioner med låg träffsäkerhet. I syfte att skapa goda förutsättningar för att bygga nya hyresbostäder har regeringen gett en utredare i uppdrag att se över reglerna om ändring av hyrorna för nyproducerade lägenheter, så kallade presumtionshyror (dir. 2023:92). Översynen är efterfrågad av hyresmarknadens parter. Utredaren ska också föreslå åtgärder som underlättar privatpersoners uthyrning av bostäder. Det är viktigt för att befintliga bostäder ska kunna utnyttjas på ett mer effektivt sätt. Uppdraget i den del som avser presumtionshyror ska redovisas senast i september 2024, och övriga delar senast i mars 2025.

Det är i dag svårt för inte minst unga människor att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden till följd av höga bostadspriser och att de saknar kapital som kan användas som insats vid bostadsköpet. En kommitté håller på att analysera hur låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder – såsom bolånetaket och amorteringskravet – kan utformas för att hantera makroekonomiska risker och konsumentskydd och på det sättet bidra till en ändamålsenlig tillämpning av åtgärderna (dir. 2023:53). Något som kan underlätta för fler att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden är det som ibland kallas för hyrköp, en möjlighet för den som hyr att succesivt köpa sin bostad. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att bl.a. föreslå en ny modell för hyrköp av bostäder. Regeringen har även gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på betydande lättnader i byggkraven för studentbostäder.

För att skapa fler bostäder på kort sikt har regeringen fattat beslut om en planeringsstimulans till kommuner som antar detaljplaner som möjliggör omvandling av lokaler till bostäder. Regeringen inför också en planeringsstimulans till kommuner för att få fram mer mark till småhusbyggande.

Stockholm den 10 januari 2024

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.