Sjösäkerhet i området kring Röda havet

Skriftlig fråga 2023/24:445 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-27
Överlämnad
2023-12-27
Besvarad
2024-01-10
Sista svarsdatum
2024-01-10
Svarsdatum
2024-01-10
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Situationen i och omkring Röda havet är milt uttryckt allvarlig just nu, och det finns goda skäl att anta att de Iranstödda huthirebellernas hänsynslösa attacker mot olika fartyg inte kommer att avta inom någon snar framtid. Detta påverkar såklart den viktiga handelsleden, och det riskerar också att eskalera till att skapa än allvarligare våldsamheter i regionen.   USA har mot bakgrund av detta valt att initiera en tionationskampanj för att möta dessa attacker, och det är naturligtvis också nödvändigt att konflikten bemöts. För att möta detta hot måste man dock involvera de länder i regionen som berörs mest och som har kontroll över närliggande territorium. I detta avseende finns också en aktör som är väl värd att involvera, nämligen Somalilands regering, som inte bara är att betrakta som vänligt inställd till väst och som till skillnad från merparten av länderna i regionen är demokratisk utan som även har väldokumenterad erfarenhet av piratbekämpning.   Somalilands kustbevakning har konsekvent skyddat sin 850 kilometer långa kustlinje från olika hot som inkluderar piratverksamhet, människohandel samt smuggling av olagliga vapen. Det högst rimliga vore därför att de inkluderades i olika initiativ som rör sjösäkerhet vid Afrikas horn. I årtionden har de värnat skyddet av sin egen kust varför de naturligtvis både kan bistå både i det praktiska arbetet och med kunskap och erfarenhet. När det nu också framkommit uppgifter som tyder på ett visst samarbete mellan huthirebellerna och somaliska pirater blir detta än mer aktuellt.   Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:
  Vilka initiativ avser ministern att ta för att involvera Somalilands regering i arbetet med sjösäkerhet eller på annat sätt erbjuda dem stöd i deras viktiga arbete?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:445 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 18253 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:445 av Markus Wiechel (SD)
Sjösäkerhet i området kring Röda havet

Markus Wiechel har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att involvera Somalilands regering i arbetet med sjösäkerhet eller på annat sätt erbjuda dem stöd i deras viktiga arbete.

Regeringen ser med oro på utvecklingen i Röda havet och fördömer attackerna från Huthi-kontrollerade områden i Jemen. Dessa attacker medför väsentliga avbrott för sjöfarten i den viktiga farleden och utgör ett hot mot global öppen handel.

Sverige har ett långvarigt engagemang i Somalia, vilket även inkluderar Somaliland. Somalia har en viktig roll att spela för den regionala stabiliteten på Afrikas horn och i Röda havet.

Regeringen delar EU:s uppfattning om att ökat regionalt och internationellt samarbete är viktigare än någonsin i en tid när säkerhet, stabilitet och fred hotas.

Inom ramen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik finns två insatser som är särskilt relevanta i detta sammanhang. Den militära insatsen som genomförs av EU Naval Force, EUNAVFOR Atalanta, bidrar bland annat till att förebygga och bekämpa sjöröveri och väpnade rån utanför Somalias kust. Insatsens operationsområde omfattar västra Indiska oceanen och Röda havet. Den civila insatsen EUCAP Somalia bistår Somalia, inklusive Somaliland, med kapacitetsutvecklande insatser på det maritima området. Sverige deltar med personal i båda insatserna.

Stockholm den 10 januari 2024 –

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.