Överenskommelsen med Irak

Skriftlig fråga 2023/24:45 av Tony Haddou (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-26
Överlämnad
2023-09-27
Anmäld
2023-09-28
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Enligt uppgifter i medier planerar Sverige massutvisning av irakiska medborgare som nekats asyl i Sverige. Irak har tidigare inte velat ta emot medborgare som nekats asyl i Sverige om de inte gått med på frivillig utvisning. Nu ska dock 30 irakiska medborgare utvisas till Irak med hjälp av ett chartrat plan, något som inte skett sedan december 2012 (Sveriges Radio den 26 september 2023).

Samtalen mellan Sverige och Irak, bland annat om hur Irak ska ta emot irakiska medborgare som inte återvänder frivilligt, har pågått sedan en tid tillbaka. Resultatet av samtalen är dock inte känt.

En advokat som företräder flera av de irakier som nu ska utvisas med tvång undrar vilken överenskommelse som gjorts med Irak för att landet nu ska vilja ta emot medborgare som utvisas mot sin vilja. Det borde redovisas öppet, säger han. Vänsterpartiet delar advokatens uppfattning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Har statsrådet för avsikt att redovisa överenskommelsen mellan Sverige och Irak som gör det möjligt att utvisa irakiska medborgare som nekats asyl i Sverige och inte gått med på frivillig utvisning, och i så fall hur ser överenskommelsen ut?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:45 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Ju2023/02139 Justitiedepartementet Migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:45 av Tony Haddou (V)
Överenskommelsen med Irak

Tony Haddou har frågat mig om jag har för avsikt att redovisa överenskommelsen mellan Sverige och Irak som gör det möjligt att utvisa irakiska medborgare som nekats asyl i Sverige och inte gått med på frivillig utvisning, och hur överenskommelsen i så fall ser ut.

Alla länder, inklusive Sverige och Irak, har en folkrättslig skyldighet att ta emot sina egna medborgare. Har man inte rätt att vistas i Sverige ska man lämna landet. Myndighets- och domstolsbeslut måste följas, det är grunden i en rättsstat. De personer som lämnar Sverige, i enlighet med ett avlägsnandebeslut, har fått en rättssäker prövning.

Sedan 2008 har Sverige ett samförståndsavtal om återvändande med Irak. Avtalet anger att båda länderna är överens om att främja ett humant frivilligt återvändande och att tvångsvist återvändande är en sista utväg. Under ett antal år har dock avtalet inte efterlevts i alla delar av Irak. Under den senaste tiden har emellertid samarbetet mellan Sverige och Irak på migrationsområdet förbättrats, vilket är positivt för den bilaterala relationen.

Sverige för en kontinuerlig dialog med Irak i en rad olika frågor, där migration är en av frågorna. Den senaste tidens samtal har lett till en samsyn med Irak om vägen framåt för att fördjupa samarbetet på migrationsområdet inklusive vad gäller att irakiska medborgare som saknar rätt att vistas i Sverige ska återvända till Irak. Ofrivilligt återvändande är en del i det fördjupade samarbetet men det handlar framför allt om att underlätta det frivilliga återvändandet, det vill säga när irakier följer de svenska myndigheternas av- eller utvisningsbeslut och återvänder frivilligt. Det finns återetableringsstöd, både ekonomiskt och andra insatser, att ansöka om från Migrationsverket för att underlätta det frivilliga återvändandet. Sverige bidrar också med stöd till insatser bland annat till FN:s migrationsorganisation IOM för att underlätta en hållbar återintegrering för de som återvänder.

Stockholm den 4 oktober 2023 –

Maria Malmer Stenergard

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.