Till innehåll på sidan

Skadliga miljöutsläpp i havet från fartygsskrubbrar

Skriftlig fråga 2023/24:46 av Linnéa Wickman (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-26
Överlämnad
2023-09-27
Anmäld
2023-09-28
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Östersjön bedöms vara ett av världens mest förorenade hav och är klassat som ett särskilt känsligt havsområde. Forskare på Chalmers tekniska högskola har nyligen i en studie kunnat påvisa att en okänt stor bov i sammanhanget är användningen av skrubbrar, som står för uppemot 9 procent av de miljöskadliga och cancerframkallande ämnen som släpps ut i havet i samband med fartygs avgasrening.

Detta är i dag helt lagligt, och det finns hundratals fartyg med skrubbrar installerade som trafikerar Östersjön. Det innebär att varje båt dagligen släpper ut mycket stora mängder försurat och förorenat vatten i havet. Ofta beskrivs skrubbertekniken som att fartygens skorstenar vänds upp och ned, så att giftiga partiklar spolas ut i havet i stället för i luften.

De senaste åren har användningen av skrubbrar ökat kraftigt. Det sker som en del i att möta nya regler med syfte att minska utsläpp av farliga gaser i luften från sjöfarten. Genom att installera en skrubber kan brister i nuvarande lagstiftning utnyttjas och det blir möjligt att fortsätta köra på högsvavligt bränsle. Detta sker samtidigt som varken Östersjön eller Västerhavet når upp till målen för god kemisk status, god ekologisk status eller god miljöstatus enligt EU:s vatten- och havsmiljödirektiv.

Utifrån det underlag som Chalmers tekniska högskola och IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram bedöms de farliga utsläppen från skrubbervatten utgöra ett icke oansenligt tillskott av farliga ämnen i den svenska havsmiljön. Skrubberteknikens miljöpåverkan, även vid mycket låga koncentrationer av tvättvatten, är väl belagt och ger svåra konsekvenser för det marina ekosystemet.

Den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen gav hösten 2021 Havs- och vattenmyndigheten och Transportstyrelsen i uppdrag att komplettera en tidigare redovisning om utsläpp av tvättvatten från fartyg via skrubbrar. I uppdraget, som redovisades i juni 2022, föreslås att av de olika förslag till nationell reglering som lämnats är det mest genomförbara och miljömässigt mest effektiva att införa ett totalt utsläppsförbud från fartygsskrubbrar i svenskt inre vatten. Detta har också föreslagits av Miljömålsberedningen och internationella havsforskningsrådet Ices. Andra förslag som gäller gränsvärden eller att begränsa ett förbud till exempelvis hamnar anses inte ge en tillräckligt god miljöeffekt.

Ett antal länder i världen har infört förbud mot öppna skrubbrar, och flera svenska hamnar har redan gått före. Tydliga rekommendationer har också kommit från berörda myndigheters sida. Ett utsläppsförbud på svenskt inre vatten skulle bidra till möjligheterna att nå miljökvalitetsmålen om hav i balans, levande kust och skärgård, enbart naturlig försurning och minskad övergödning. Det skulle också bidra till utvecklingen att rederier investerar i mer långsiktigt hållbara lösningar.

Nära ett år har gått sedan nuvarande regering tillträdde men ännu har inget initiativ tagits för att gå vidare med förslaget om ett totalt utsläppsförbud på svenskt inre vatten, trots det omfattande arbete som genomförts och presenterats.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser regeringen att gå vidare och genomföra förslaget om ett totalt utsläppsförbud från fartygsskrubbrar i svenskt inre vatten? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:46 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03236 Infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:46 av Linnéa Wickman (S)
Skadliga miljöutsläpp i havet från fartygsskrubbrar

Linnéa Wickman har frågat mig om regeringen avser att gå vidare och genomföra förslaget om ett totalt utsläppsförbud från fartygsskrubbrar i svenskt inre vatten.

Sjöfarten är ett helt avgörande transportslag för att säkra Sveriges import- och exportbehov. Därför genomför regeringen en rad initiativ för att stärka svensk sjöfart. När sjöfarten växer finns även en risk att dess påverkan på klimat och miljö växer. Om tillväxten ska vara hållbar måste den negativa påverkan minska.

Rökgasrenare, även kallat skrubbrar, har ökat i användning sedan nya hårdare gränser för svavelutsläpp till luft infördes 2015 i specialområden (ECA) och 2020 globalt. Majoriteten av de svenska redarna använder redan bränslen som ger lägre svavelutsläpp som klarar gränsvärden utan att använda skrubbrar. Andra använder stängda skrubbrar som ger förhållandevis små utsläpp. Globalt används öppna skrubbrar dock i stor utsträckning vilket inte kan anses vara hållbart.

De två genomförda regeringsuppdragen till Transportstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten har bidragit till fördjupad kunskap om dessa utsläpp och den svenska linjen kommer alltjämt vara att fortsätta att driva på för hårdare utsläppsregler av tvättvatten från skrubbers, främst genom Världssjöfartsorganisationen (IMO).

Den internationella förhandlingen om skadliga utsläpp av skrubbervatten går långsamt och flera länder och hamnar har valt att förbjuda utsläpp på nationell eller lokal nivå.

Regeringskansliet bereder, baserat på informationen som framkommit i redovisningen av de nämnda regeringsuppdragen, frågan om nationella regler för utsläpp av orenat skrubbervatten. Jag vill inte föregripa detta arbete.

Stockholm den 4 oktober 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.