Förtryck av kristna i Iran

Skriftlig fråga 2023/24:5 av Nima Gholam Ali Pour (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-13
Överlämnad
2023-09-14
Anmäld
2023-09-15
Svarsdatum
2023-09-20
Sista svarsdatum
2023-09-20
Besvarad
2023-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Under året har det rapporterats om flera razzior från iranska myndigheter gentemot kristna konvertiter i Iran. Tidningen Dagen skrev i juli månad om en razziavåg där 70 kristna konvertiter blivit fängslade.

Religionsfriheten i Iran är mycket begränsad. Utövandet av kristen tro är tillåtet bland vissa etniska grupper som assyrier och armenier. Dessa kyrkor får inte hålla gudstjänst på persiska eller inkludera kristna konvertiter.

Kristna konvertiter som lämnat islam erkänns inte som kristna av staten och är utsatta för förföljelse. Eftersom dessa konvertiter inte kan delta i de erkända etniska kyrkornas verksamhet får de träffas i privata hem, huskyrkor.

Det finns även flera lagar i Iran som är riktade mot människor som konverterar till kristendomen eller befrämjar evangelisering.

Bortsett från trakasserier och fängslanden finns det exempel på hur kristna konvertiter av har Islamiska revolutionsgardet kallats till omskolning där syftet har varit att kristna konvertiter ska omskolas till den islamiska tron.

Trots detta förtryck av kristna har Iran utan reservationer ratificerat FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), vars artikel 18 förmedlar att var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. 

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att regimen i Iran ska följa sina folkrättsliga åtaganden och respektera religionsfriheten och därmed upphöra med förföljelsen av kristna i Iran?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:5 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD202 3 / 12664 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen .

Svar på fråga 2023/24:5 av Nima Gholam Ali Pour (SD)

Förtryck av kristna i Iran

Nima Gholam Ali Pour har frågat om jag avser vidta åtgärder för att regimen i Iran ska följa sina folkrättsliga åtaganden och respektera religionsfriheten och därmed upphöra med förföljelsen av kristna i Iran.

Som jag framfört i tidigare riksdagssvar och interpellationer, fortsätter situationen för mänskliga rättigheter i Iran att vara mycket allvarlig och upprörande. Jag delar även frågeställarens oro över situationen för religiösa minoriteter i Iran.

Tre religiösa minoriteter erkänns i den iranska konstitutionen – judar, kristna och zoroastrier. Det råder dock inte religionsfrihet i Iran. Att konvertera från islam till andra religioner är förbjudet och kan leda till stränga straff. Flera religiösa minoriteter är utsatta för diskriminering och hindras från att utöva sin religion. Så kallade huskyrkor är förbjudna, liksom alla former av missionerande verksamhet.

Regeringen lyfter regelbundet situationen för mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för personer som tillhör etniska och religiösa minoriteter, i våra bilaterala kontakter med Iran på olika nivåer. Sverige har aktivt verkat för en stark, samfälld EU-linje gällande situationen i Iran, inklusive under tiden för vårt ordförandeskap i EU, första halvåret 2023. EU har under det senaste året kraftigt utökat listningar under sanktionsregimen som inrättats med anledning av Irans kränkningar av mänskliga rättigheter.

Sverige kommer självfallet fortsatt föra fram tydliga budskap om dessa frågor i vår dialog med Iran, liksom genom EU, FN och i andra relevanta fora.

Stockholm den 20 september 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.