Till innehåll på sidan

Säkra hyresavtal för statlig verksamhet

Skriftlig fråga 2023/24:541 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-31
Överlämnad
2024-02-01
Anmäld
2024-02-02
Svarsdatum
2024-02-07
Sista svarsdatum
2024-02-07
Besvarad
2024-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det har visat sig att Domstolsverket hyr lokaler av bolag med koppling till utpekade nätverkskriminella. Det var Dagens Nyheter som den 29 januari lyfte att tingsrättsbyggnaden i Södertälje ägs av en bolagskoncern kopplad till en utpekad nyckelperson i Södertäljenätverket, en central person inom nätverket som under flera år ska ha kontrollerat bolagskoncernen som äger tingsrättshuset. Stämmer detta är det självklart allvarligt.

Statlig verksamhet ska ha hyreskontrakt som är fria från beröring till brottslig verksamhet eller personer som på något sätt har koppling till uthyrning i fastighet eller koppling till kriminell verksamhet eller kriminella personer. Justitieministern har uttalat sig om problemet, om att inga frågor om åtgärdande utesluts samt att möjligen se över rutiner för upphandling samt kontroll och revision för att motverka problemen. Men justitieministern uttalar också att regeringen redan gett myndigheter särskilda regeringsuppdrag att arbeta systematiskt med säkerhetsfrågor.

Sverigedemokraterna menar att detta bör specificeras och mer än vad som i dag görs behöver göras för att komma åt problem såsom i aktuellt fall, där Domstolsverket hyr lokaler av bolag kopplade till utpekade nätverkskriminella.

Politiska beslutsfattare kan särskilt säkra upp läget för att minimera riskerna för sådana här problem. Systemet för kontroller, och eventuellt fler möjliga vägar för att motverka problemen, bör ses över.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

På vilka sätt och när i tid avser ministern och regeringen att agera för att skärpa rutinerna för upphandling, kontroll och revision, för att minimera riskerna för att hyreskontrakt för statlig verksamhet har beröring till personer med beröring till kriminell verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:541 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:541 Säkra hyresavtal för statlig verksamhet

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:541 av Mikael Eskilandersson (SD)
Säkra hyresavtal för statlig verksamhet

Mikael Eskilandersson har frågat mig på vilka sätt och när i tid jag och regeringen avser att agera för att skärpa rutinerna för upphandling, kontroll och revision, för att minimera riskerna för att hyreskontrakt för statlig verksamhet har beröring till personer med beröring till kriminell verksamhet.

Den organiserade brottsligheten är systemhotande. På senare tid har vi sett flera exempel på hur den infiltrerar eller utövar påtryckningar mot offentlig verksamhet, politiska partier och rättsväsendet. Inte minst är det en problematik vi har sett i Södertälje tidigare. Det är oerhört allvarligt. Regeringens självklara utgångspunkt är att gängkriminella varken ska ha inflytande över, eller tjäna pengar på offentlig verksamhet.

Givetvis ska en samhällsviktig verksamhet som domstolarna inte hamna i hyresförhållanden som kan innebära risker för verksamheten. Detta är dock en problematik som kan påverka även annan statlig verksamhet och också på andra sätt än just bara lokalhyra. Frågan är komplex och man bör därför vara öppen för olika lösningar. Ett stort ansvar ligger idag på myndigheterna själva och jag har initierat en dialog med myndigheterna inom mitt ansvarsområde för att diskutera den här problematiken.

Regeringen arbetar även på andra sätt aktivt för att stärka den offentliga förvaltningens motståndskraft mot den här typen av påverkan. Det pågår för närvarande en bred inventering av möjliga åtgärder kopplade till bland annat bolagiserad brottslighet och offentlig upphandling, men också ett aktivt arbete för att identifiera åtgärder inom andra områden. Vidare arbetar en särskild utredare med att se över i vilka situationer det kan vara motiverat att kommunen eller staten går in och tar över ett fastighetsköp, bl.a. i syfte att förebygga och bekämpa den organiserade brottsligheten. När det gäller rättsväsendet instruerar regeringen myndigheterna i regleringsbrev att arbeta aktivt med säkerhet, åtgärder mot otillåten påverkan, m.m. Därutöver har Domstolsverket, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten under 2023 fått särskilda regeringsuppdrag att förstärka sitt säkerhetsarbete. 

Stockholm den 7 februari 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.