Till innehåll på sidan

Avskaffat bidrag till kommuner med högt flyktingmottagande

Skriftlig fråga 2023/24:56 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-29
Överlämnad
2023-09-29
Anmäld
2023-10-03
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

När invandrare fått uppehållstillstånd så placeras de i en kommun som då får ansvar för flera delar av deras integration i samhället och etablering på arbetsmarknaden. För detta får kommunen ersättning under två år. Men etableringen på arbetsmarknaden tar ofta längre tid och många kommuner lägger stora resurser på att se till att integration och etablering fungerar även efter att man slutat få stöd från staten för sina insatser.

Vi vet av erfarenhet att etableringstiden ofta är längre än dessa två år och att försörjningsbördan inte är jämnt fördelad mellan landets kommuner, trots ansträngningar från politiken till exempel genom införande av bosättningslagen. Den socialdemokratiska regeringen fördelade även extra medel till de kommuner som har haft ett större mottagande som en ersättning för de extra kostnader för vuxenutbildning, arbetsmarknadsinsatser och försörjningsstöd som dessa kommuner ofta har. Men efter att denna extra ersättning nu helt avskaffas från 2024, som ett resultat av regeringens budget, så riskerar orättvisan mellan kommuner som har tagit ett stort ansvar och de som inte har gjort det att återigen öka.

I Jönköpings län har Eksjö kommun tilldelats nästan 3,5 miljoner kronor och Sävsjö kommun drygt 3 miljoner kronor under 2023 som en kompensation för sina högre kostnader. Båda kommunerna är mindre landsbygdskommuner, och minskade anslag i denna storleksordning påverkar givetvis dessa kommuners ekonomi och i förlängningen välfärden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att lindra effekterna av det avskaffade stödet till kommuner med högt flyktingmottagande?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:56 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/ 01327 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:56 av Johanna Haraldsson (S)
Avskaffat bidrag till kommuner med högt flyktingmottagande

Johanna Haraldsson har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att lindra effekterna av det avskaffade stödet till kommuner med högt flyktingmottagande.

Det aktuella statsbidraget föreslogs ursprungligen i budgetpropositionen för 2020 som ett tillfälligt stöd till kommuner med relativt högt flyktingmottagande under en period när mottagandet av flyktningar var betydligt högre än det är idag. Bakgrunden var att den ordinarie statliga ersättningen, den s.k. mottagandeschablonen, betalats ut under en viss tid men att vissa kommuner som tog ett stort ansvar för mottagandet av nyanlända under 2015 och 2016 hade fortsatt höga kostnader även efter att utbetalningarna av mottagandeschablonen upphört.

Avvecklingen av statsbidraget sker mot bakgrund av att mottagandet av nyanlända har minskat under flera år. Bidraget har fasats ut under 2023 då endast 100 miljoner kronor fördelats till kommuner. För att ge berörda kommuner rimliga planeringsförutsättningar fördelades medlen under 2023 endast till kommuner som tog del av medlen 2022 och uppfyllde övriga kriterier för bidraget.

De behov som bidraget syftat till att möta bedöms framöver kunna hanteras inom ordinarie ersättningssystem för mottagandet av nyanlända tillsammans med det kommunalekonomiska utjämningssystemet.


Det kommunalekonomiska utjämningssystemet kompenserar för flyktingmottagandets eventuella påverkan på bl.a. skattekraft och socioekonomiska faktorer.

Stockholm den 11 oktober 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.