Till innehåll på sidan

Dokumentation av krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter i Nagorno-Karabach

Skriftlig fråga 2023/24:59 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-29
Överlämnad
2023-10-02
Anmäld
2023-10-03
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 19 september inledde Azerbajdzjan en storskalig offensiv mot Nagorno-Karabach. Den kom efter en över nio månader blockad av Latjinkorridoren, som varit den enda förbindelsen mellan den armeniskbefolkade regionen och Armenien. Redan innan det azerbajdzjanska anfallet talades det om en begynnande svältkatastrof där varken mat, mediciner eller bränsle finns i Nagorno-Karabach. De facto-armén i Nagorno-Karabach tvingades efter 24 timmar av intensiva strider lägga ned vapnen. Detta sker samtidigt som ryska fredsbevarande trupper står bredvid utan att agera. Presidenten i Nagorno-Karabach har tvingats av Azerbajdzjan att upplösa republiken som från och med 1 januari 2024 kommer att sluta existera.

Medan tiotusentals människor nu flyr har Azerbajdzjan stängt ned internet i regionen och ingen av de kvarvarande kan längre rapportera till omvärlden om vad som nu sker i Nagorno-Karabach. De enda som nu kan vittna som vad som sker och har skett är de som lyckats fly och ta sig ut ur Nagorno-Karabach och in i Armenien.

Det är viktigt att vittnesmål nu dokumenteras. Det är inte bara mot människor som brott begås utan även mot kulturarv då kyrkor och tusenåriga kulturskatter förstörs. Krigsbrotten och övergreppen måste kunna leda till att ansvariga för brotten kan ställas inför rätta.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Kan ministern tänka sig att vidta några åtgärder för att internationellt initiera att dokumentation av krigsbrott och andra förbrytelser sker så att ansvariga för brotten så småningom kan ställas till svars för dem?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:59 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 13684 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:59 av Björn Söder (SD) Dokumentation av krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter i Nagorno-Karabach

Björn Söder har frågat mig om jag, med anledning av situationen i Nagorno-Karabach, kan tänka mig att vidta några åtgärder för att internationellt initiera att dokumentation av krigsbrott och andra förbrytelser sker, så att ansvariga för brotten så småningom kan ställas till svars för dem.

När det gäller allvarliga brott mot folkrätten är regeringens ståndpunkt tydlig: Eventuella krigsförbrytelser måste utredas och personer som har medverkat till sådana brott måste ställas till svars för sina handlingar.

Regeringen välkomnar att en FN-delegation fick tillträde till Nagorno-Karabach den 1 oktober för att utvärdera de humanitära behoven i området. I ett uttalande har delegationen konstaterat att den inte noterat skador på civil infrastruktur eller mottagit information från de få återstående etniska armenierna i Nagorno-Karabach om våld mot civila.

Samtidigt noterar delegationen att det ännu är för tidigt att dra några säkra slutsatser. För att möjliggöra en fördjupad bedömning stödjer regeringen en fortsatt FN-närvaro på plats. Regeringen stödjer också att Unesco ska ges obehindrat tillträde till Nagorno-Karabach, för att säkerställa skyddet av armeniskt kulturarv.

Jag vill slutligen upprepa vår ståndpunkt om att Azerbajdzjan bär ansvaret för att säkerställa rättigheterna och säkerheten för etniska armenier i området, inklusive deras rätt att återvända utan att utsättas för hot eller diskriminering.

Stockholm den 11 oktober 2023

Tobias Billström – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.