Till innehåll på sidan

Säkrad återväxt inom lantbruket för ökad självförsörjning

Skriftlig fråga 2023/24:62 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-29
Överlämnad
2023-10-02
Anmäld
2023-10-03
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svensk självförsörjning avseende livsmedel har minskat över tid. Ett livskraftigt och redundant svenskt lantbruk är viktigt ur många hänseenden. Att Sverige ska kunna brödföda sin befolkning under tider av kris eller krig är ett. Andra viktiga incitament för att främja en ökad självförsörjningsgrad är att svenskt lantbruk är ett av de absolut bästa i världen avseende att bevara biologisk mångfald, djurskydd, kompetens hos utövarna och innovations- och utvecklingsvilja.

En stark lantbruksnäring bidrar också till en levande lands- och glesbygd i form av arbetstillfällen. Dessa i sin tur skapar förutsättning för andra näringsgrenar och offentlig service såsom vård och skola.

Sverigedemokraterna ser det som prioriterat att ytterligare förstärka åtgärder för att främja ett svenskt livskraftigt lantbruk och därmed garantera en ökad möjlighet till självförsörjning. Det är angeläget att vända trenden där lantbruk avvecklas och medelåldern bland lantbrukarna stiger. En återväxt både av antal gårdar och av människor som vill och har möjlighet att driva gårdarna är avgörande för svensk krisberedskap.

Vi har tagit del av LRF:s ungdoms rapport Många vill men få kan. I rapporten redogörs för att många unga vill ha en framtid inom jordbrukssektorn men att det finns många svårigheter för att komma in på marknaden, både avseende generationsskiften men också för dem som vill köpa en ny fastighet. Rapporten belyser både hårda och mjuka värden, såsom svårigheten att få lån, ränteläget, låg lönsamhet, höga krav från myndigheter men också stress, tuffa arbetsförhållanden och den psykiska ohälsa som finns inom sektorn.

Jag vill därför fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vad avser ministern att göra för att underlätta för unga att kunna och våga satsa på en framtid inom svenskt lantbruk?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:62 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)


Svar på fråga 2023/24:62 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Säkrad återväxt inom lantbruket för ökad självförsörjning

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta för unga att kunna och våga satsa på en framtid inom svenskt lantbruk.

Jag vill börja med att säga att det är glädjande att den rapport som Mattias Eriksson Falk nämner så tydligt visar att många ungdomar vill ta över gårdar. En föryngring av den alltmer åldrande lantbrukskåren är av största vikt för regeringen och för fortlevnaden av ett svenskt och livskraftigt jordbruk.

För att göra branschen mer lönsam och därmed mer attraktiv har regeringen vidtagit en rad åtgärder för att förenkla för företagen och stärka konkurrenskraften för svenska företag och lantbruket. Bland annat ska en särskild utredare se över och lämna förslag på hur tillståndsprövningen enligt miljöbalken kan förenklas och förkortas. Vidare har Tillväxtverket, Statens jordbruksverk och Naturvårdsverket fått i uppdrag att ta fram bättre vägledningar för att söka miljötillstånd för jordbrukare. Inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och Sveriges strategiska plan har även insatserna för unga lantbrukare ökat jämfört med föregående programperiod, bland annat för att främja ägar- och generationsskiften. Inkomststödet till unga, innebär cirka 1 000 kr extra per hektar, ges upp till 200 hektar och i upp till fem år. Detta inkomststöd kan bidra till att säkerställa inkomster under en etableringsfas, möjliggöra nödvändiga investeringar och underlätta att etablera sig som lantbrukare och erhålla finansiering. Stöd till unga kan på så sätt, tillsammans med andra åtgärder som förbättrar exempelvis arbetsmiljö och lönsamhet, främja ägarskiften inom sektorn.

Att skapa en framtidstro inom svenskt lantbruk är en av de delar jag ser är viktig i det arbete som vi gör för att uppdatera livsmedelsstrategin. På så sätt kan vi förverkliga livsmedelsstrategins övergripande mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.

Stockholm den 10 oktober 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.