Friluftslivets infrastruktur

Skriftlig fråga 2023/24:670 av Ewa Pihl Krabbe (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-28
Överlämnad
2024-02-28
Anmäld
2024-02-29
Svarsdatum
2024-03-06
Sista svarsdatum
2024-03-06
Besvarad
2024-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Förutsättningarna för friluftslivets infrastruktur fortsätter att försämras i årets statsbudget. I fjol försvann nästan två tredjedelar av länsstyrelsernas anslag för skötsel av nationalparker och naturreservat. I år försvinner ytterligare 48 miljoner till bland annat vindskydd, fågeltorn, besöksinformation och kommunala friluftssatsningar.

Landet har cirka 5 500 naturreservat och nationalparker som ska skötas med 66 procent mindre tilldelade medel. Samtidigt har antalet skyddade områden ökat och inflationen har ätit upp mycket av anslagen.

Att försämra förutsättningarna för friluftslivet är fel väg att gå när allt fler människor hittar ut i naturen. Friluftsliv är en aktivitet som alla kan ha råd med, och det ekonomiska värdet av friluftsliv och naturturism är enormt. Nu riskeras dock negativa ekonomiska effekter.

Naturen är landets största arena för fysisk rörelse, och sju av tio svenskar upplever återhämtning i naturen. När stillasittandet, den psykiska ohälsan och sjukvårdskostnaderna skenar så behöver naturen vara tillgänglig och attraktiv. Friluftsliv är läkande för oss människor och ger en stärkt folkhälsa. Den stora nedskärning som nu har skett riskerar folkhälsan, i synnerhet om nedskärningarna fortsätter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokthari:

 

Kommer statsrådet, inom sitt ansvarsområde, att agera för att stärka friluftslivet och skötseln av våra gemensamma tillgångar i form av naturreservat och nationalparker?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:670 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på fråga 2023/24:670 Friluftslivets infrastruktur

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:670 av Ewa Pihl Krabbe (S) Friluftslivets infrastruktur

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag, inom mitt ansvarsområde, kommer att agera för att stärka friluftslivet och skötseln av våra gemensamma tillgångar i form av naturreservat och nationalparker.

Låt mig inleda med att Sverige ska ha en hög ambition i arbetet med naturvård, biologisk mångfald och ekosystemtjänster såväl nationellt som internationellt och inom EU. Regeringens politik utgår från förvaltarskapstanken och strävar efter att hitta de mest kostnadseffektiva åtgärderna, som samtidigt inte skadar näringar och landsbygd. Regeringen bedömer att det även fortsatt krävs åtgärder för att nå berörda miljökvalitetsmål.

Friluftslivet är en hörnsten i naturvårdspolitiken och såväl en källa till fysisk aktivitet som upplevelser och återhämtning för människor runt om i landet. Vi är eniga om att friluftslivet kan bidra till att upprätta och stärka folkhälsan. Regeringen välkomnar även friluftsorganisationernas verksamhet, som gör att olika grupper får lättare att ta del av Sveriges natur.

I Sverige finns många nationalparker och naturreservat som skyddar oersättliga naturvärden och är viktiga för friluftslivet. De skyddade områdena spelar en mycket stor roll för utövande av alla sorters friluftsliv som vandring, cykling, svampplockning, fiske, paddling m.m och lockar miljontals besökare varje år. De är också betydelsefulla för landsbygdsutveckling och ger förutsättningar för lokal och regional utveckling.

I många av nationalparkerna och naturreservaten görs det stora insatser för att tillgängliggöra naturen och dessa insatser är oerhört viktiga för allmänhetens friluftsliv. Regeringen har förtroende för att landets länsstyrelser och andra berörda myndigheter gör nödvändiga prioriteringar utifrån givna budgetramar så att de satsningar som görs åstadkommer största möjliga nytta.

Regeringen anser att utövandet av friluftsliv ska underlättas genom ökad tillgänglighet till skyddade natur- och kulturmiljöer, tillgång till information om friluftsliv samt upprustning av vandringsleder och fjälleder. Allemansrätten, som gör det möjligt för alla att röra sig fritt i naturen ska värnas. Att allemansrätten nyttjas på ett respektfullt sätt är en förutsättning för att friluftsliv, naturturism och det privata markägandet kan fortsätta att gå hand i hand.

Arbetet med att bevara och återställa värdefull natur och ekosystem, samt att göra värdefull natur tillgänglig för var och en, behöver fortsätta. Jag vill framhålla att trots ett ekonomiskt tufft läge har anslaget för åtgärder för värdefull natur ökat jämfört med förra årets budget, från ca 1,1 miljarder kronor till ca 1,2 miljarder kronor. Regeringens satsning på vandringsleder och fjälleder används bl.a. för att rusta upp ledsystemet med nya och renoverade spänger, broar, ledmarkeringar och rastskydd. Satsningen på återvätning av våtmarker kommer delvis att kunna användas för våtmarksrestaurering i skyddade områden. Sammantaget är min bedömning att detta ger goda förutsättningar för såväl friluftsliv som att upprätthålla naturvården i Sveriges skyddade områden.

Stockholm den 6 mars 2024

 

Romina Pourmokhtari

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.