Ett nationellt äldrevaccinationsprogram

Skriftlig fråga 2023/24:689 av Ulrika Westerlund (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-01
Överlämnad
2024-03-04
Anmäld
2024-03-05
Svarsdatum
2024-03-13
Sista svarsdatum
2024-03-13
Besvarad
2024-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccinationer, näst efter rent vatten, det som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen. I Sverige har vi ett välfungerande barnvaccinationsprogram, och många allvarliga sjukdomar som var vanliga förr har mer eller mindre försvunnit.

Ett väl utvecklat vaccinationsprogram, förankrat i forskning och vetenskap, bidrar till att färre behöver söka vård och till stärkt folkhälsa.

Tyvärr saknas i dag ett sammanhållet vaccinationsprogram för äldre. Detta trots att covidpandemin tydligt visade på behovet av att bättre skydda våra äldre mot sjukdom. I dag är vaccination av äldre främst ett ansvar som läggs på regionerna, med stora skillnader i vaccinationstäckningsgrad som följd och därmed en ojämlikhet i skyddet hos befolkningen i stort.

I januari 2024 lämnade Vaccinationsprogramsutredningen över sitt betänkande Ett samordnat vaccinationsarbete (SOU 2024:2) till regeringen. Utredningen efterlyser bland annat ett tydligare livsloppsperspektiv i våra vaccinationsprogram, då det skulle ge bättre förutsättningar för vaccinationsprogram för den vuxna befolkningen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Avser ministern att ta initiativ för att införa ett nationellt äldrevaccinationsprogram för att stärka folkhälsan och skydda den äldre befolkningen på lika villkor?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:689 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2023/24:689 Ett nationellt äldrevaccinationsprogram

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:689 av Ulrika Westerlund (MP)
Ett nationellt äldrevaccinationsprogram

Ulrika Westerlund har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att införa ett nationellt äldrevaccinationsprogram för att stärka folkhälsan och skydda den äldre befolkningen på lika villkor.

Sveriges välfungerande arbete med vaccinationsprogram är något jag är mycket stolt över. En god och jämlik vård i hela landet och skyddet av våra äldre är avgörande i ett välfärdssamhälle.

Det är Folkhälsomyndigheten som enligt smittskyddslagen (2004:168) utreder och ger regeringen underlag för beslut om vilka sjukdomar som bör omfattas av nationella vaccinationsprogram. I sådana underlag tar Folkhälsomyndigheten ställning till om hela befolkningen bör omfattas av ett program eller bara vissa grupper, hur många doser som ska ges och vid vilken ålder.

Efter covid-19-pandemin framkom ett behov av en översyn av regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen i syfte att säkerställa att de är ändamålsenliga och om det finns svårigheter med uppdelningen mellan allmänna och särskilda vaccinationsprogram. Vaccinationsprograms-utredningen (S 2022:13) tillsattes därför under 2022 och överlämnade nyligen sitt betänkande Ett samordnat vaccinationsarbete – för effektivare hantering av kommande vacciner (SOU 2024:2). Utredningen föreslår i betänkandet att det enbart ska finnas ett nationellt vaccinationsprogram, som vänder sig till hela eller delar av befolkningen, exempelvis till äldre, och uppdelningen med särskilda och nationella program ska tas bort. Utredningen bedömer att det saknas ett livsloppsperspektiv i dagens vaccinationsarbete och vill med denna ändring ha ett tydligare fokus på vaccinationsprogram som riktar in sig på att skydda personer och befolkning genom hela livet. Jag noterar att både Pensionärernas Riksorganisation och SPF Seniorerna har deltagit med experter med i utredningen. Betänkandet remissbehandlas t.o.m. den 16 maj 2024. Efter remissbehandlingen kommer utredningens förslag och remissvaren att i sedvanlig ordning analyseras i Regeringskansliet.

De senaste åren har fokus i vaccinationsarbetet i Sverige legat på att säkra skyddet mot covid-19, framför allt bland äldre personer och andra personer med ökad risk att drabbas av svår sjukdom. Detta har varit en prioriterad fråga och regeringen har sett till att de äldre får kostnadsfri vaccination och påfyllnadsdoser mot covid-19. Covid-19-pandemin har medfört flera utmaningar kring vad som ska prioriteras i hälsoarbetet. Trots detta lyckades vi, när vi var i opposition, att driva fram ett regeringsbeslut 2022 om att införa vaccination mot pneumokocker till personer som är 75 år.

Jag fortsätter att följa frågan noggrant.

Stockholm den 13 mars 2024

 

Jakob Forssmed

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.