Kubas deltagande i Rysslands anfallskrig

Skriftlig fråga 2023/24:7 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-14
Överlämnad
2023-09-14
Anmäld
2023-09-15
Svarsdatum
2023-09-27
Sista svarsdatum
2023-09-27
Besvarad
2023-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Enligt en gemensam rapport av den Madridbaserade tankesmedjan Cuba Siglo 21 och Havana Consulting Group (publicerades måndagen den 11 september) står det klart att kommunistregimen på Kuba kan ha bidragit med så många som 14 000 kubanska soldater att slåss på Rysslands sida i Ukraina under juli och augusti.

På hemsidan tillhörande Cuba Siglo 21 kan vi läsa följande: Alla bevis pekar på en samverkan och en samordnad ansträngning mellan de ryska och kubanska regeringarna för att organisera ett rekryteringsnätverk av kubanska volontärer som skulle ansluta sig till ryska trupper i Ukraina. Denna slutsats har de två organisationerna kunnat nå genom att noggrant analysera data om de 117 flygningar mellan Ryssland och Kuba som dokumenterats mellan juli och augusti, vilket totalt har innefattat 13 flygningar per vecka. 

Att Kuba har bistått Ryssland i dess aggression mot Ukraina och det ukrainska folket har inte varit någon hemlighet. Kuba har självt öppet tagit ställning för Ryssland i denna konflikt, men man har inte varit helt öppen med sitt faktiska deltagande, varför nämnda uppgifter ger en klarare bild av omfattningen. Det är därför ytterst underligt, när vetskapen om Kubas deltagande har funnits, att världssamfundet ser mellan fingrarna på landets deltagande samtidigt som såväl Ryssland som Belarus och deras allierade Iran har drabbats av sanktioner relaterade till kriget.

I ett svar på en tidigare skriftlig fråga från undertecknad (2022/23:829) menade utrikesministern att uppgifterna om kubanska soldater i kriget mot Ukraina inte var bekräftade. Nu är dock läget annorlunda, vilket gör att det finns skäl att återgå till frågan.

Mot bakgrund av detta önskar jag att utrikesminister Tobias Billström svarar på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att motverka Kubas deltagande i kriget mot Ukraina, och hur avser han framöver att lyfta detta med det internationella samfundet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:7 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 12716 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:7 av Markus Wiechel (SD)
Kubas deltagande i Rysslands anfallskrig

Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit i syfte att motverka Kubas deltagande i kriget mot Ukraina, och hur jag avser att lyfta detta med det internationella samfundet.

Uppgifterna om att det har skett rekrytering av trupper i Kuba som sedan har skickats utomlands för att strida tillsammans med Ryssland i den ryska aggressionen mot Ukraina är inte bekräftade. Skulle det vara på det viset vore det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kan fortsatt konstatera att det har förekommit uppgifter om att ett antal emigrerade kubaner i Ryssland valt att ta frivillig värvning i utbyte mot ryskt medborgarskap och ekonomisk ersättning.

Under toppmötet mellan EU och Gemenskapen för latinamerikanska och karibiska stater, CELAC, i juli 2023 ställde sig Kuba bakom den gemensamma toppmötesdeklarationen som slog fast stödet för folkrätten, inklusive FN-stadgan, samt betonade stödet för Ukraina, i enlighet med FN:s resolutioner.

Det kan dock konstateras att Ryssland och Kuba har nära relationer och att de historiska kopplingarna är starka, samt att Kuba har lagt ned sin röst när FN:s generalförsamling har röstat om att fördöma Rysslands invasion och kräva att Moskva drar tillbaka sina trupper från Ukraina. Det finns därför en god anledning att nära följa det kubanska agerandet.

Regeringen kommer fortsatt att verka för ett tydligt fördömande av Rysslands anfallskrig i internationella forum.

Stockholm den 27 september 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.