Okunskap om pensionssystemet

Skriftlig fråga 2023/24:732 av Daniel Persson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-14
Överlämnad
2024-03-15
Anmäld
2024-03-19
Svarsdatum
2024-03-27
Sista svarsdatum
2024-03-27
Besvarad
2024-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

När man drev igenom det nuvarande svenska pensionssystemet var en grundläggande tanke att människor själva skulle ta eget ansvar för sina pensioner. Det förväntades således att medvetna val skulle göras under åren med förvärvsarbete, för att uppnå en så god pension som möjligt.

Enligt ISF:s rapport 2023:12 Att ta ansvar för sin pension saknar många svenskar grundläggande kunskaper om hur pensionssystemet fungerar, vilket är en förutsättning för att människor ska kunna göra medvetna val inom pensionssystemet. En annan problematik som lyfts är att det krävs ekonomiska kunskaper och förmåga att fatta rationella långsiktiga beslut. Studier visar dessvärre att det finns begränsade kunskaper hos många pensionssparare.

Rapporten lyfter även fram att allt färre gör aktiva fondval. När premiepensionen infördes gjorde 67 procent av pensionsspararna aktiva fondval, det vill säga andra val än förvalsfonden. Med tiden har andelen pensionssparare som gör aktiva fondval alltså minskat betydligt. I dag har 47 procent av alla pensionssparare med premiepension gjort aktiva val. 

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att öka kunskapen om pensionssystemet hos den svenska befolkningen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:732 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

Svar på fråga 2023/24:732 Okunskap om pensionssystemet

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Svar på fråga 2023/24:732 av Daniel Persson (SD)
Okunskap om pensionssystemet

Daniel Persson har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att öka kunskapen om pensionssystemet hos den svenska befolkningen.

Det är problematiskt att många personer inte har tillräckliga kunskaper om vad som påverkar pensionen. Det pågår därför ett omfattande arbete med att informera om pensionssystemet.

Pensionsmyndigheten har, utöver myndigheters generella uppdrag att informera om myndigheters verksamhet, ett utökat informationsuppdrag, vilket framgår av Pensionsmyndighetens instruktion. Det innebär att Pensionsmyndigheten ska ge allmänheten information om pensioner och andra förmåner som myndigheten hanterar och se till att information ges utifrån den enskildes behov. Myndigheten ska också informera om och ge både dagens och framtidens pensionärer en samlad bild av hela pensionen samt informera om vilka faktorer som påverka pensionens storlek, hur stor pensionen kan antas bli och tydliggöra vilka konsekvenser olika val kan får för pensionen. Därutöver har myndigheten också i uppdrag att stärka pensionssparares och pensionärers ställning som konsumenter av finansiella produkter inom pensionsområdet.

För att Pensionsmyndigheten ska kunna ge enskilda en prognos över hela sin pension samarbetar de med minPension. På minpension.se finns de olika prognostjänsterna, men också uttagsplaneraren som är en tjänst som gör det enklare att planera och ta ut sina pensioner. År 2023 hade minpension.se drygt 4,8 miljoner registrerade användare, vilket är 260 000 fler än året innan.

Pensionsmyndigheten arbetar kontinuerligt med att utveckla, utvärdera, förbättra och förenkla informationen om och kommunikationen kring pensionerna och pensionssystemet. Regeringen följer Pensionsmyndighetens arbete.

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

 

Anna Tenje

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.