Till innehåll på sidan

Utökad verksamhet vid Kriminalvårdens anstalt i Gävle kommun

Skriftlig fråga 2023/24:75 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-03
Överlämnad
2023-10-04
Anmäld
2023-10-05
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Sverigedemokraterna och regeringen lägger tillsammans om politiken inom ett flertal områden i enlighet med Tidöavtalet. En del i detta arbete sker inom ramen för kriminalpolitiken med förändringar av bland annat lagstiftning. Kriminalvården bedömer själv att antalet platser vid anstalterna kommer att behöva utökas och att ett antal nya fängelser behöver byggas. Som en del i detta arbete ska utveckling av verksamheten samt utökad kapacitet på befintliga anstalter ses över.

Anstalten i Gävle, som öppnade i slutet av 1980-talet, ligger i dag på en yta där det finns obebyggd mark i direkt anslutning. Ytan skulle kunna lämpa sig för en utökning av anstaltens verksamhet, bland annat genom nybyggnation, och därigenom också öka kapaciteten av antalet intagna klienter. Anstalten i Gävle, som har säkerhetsklass två, skulle också lämpa sig mycket väl för att inhysa ett ungdomsfängelse, avskilt från övrig verksamhet.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vad kan regeringen och ministern göra för att utöka antalet platser vid Kriminalvårdens anstalt i Gävle och skapa förutsättningar för att ett ungdomsfängelse skulle kunna upprättas där?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:75 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)


Svar på fråga 2023/24:75 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Utökad verksamhet vid Kriminalvårdens anstalt i Gävle kommun

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad regeringen och jag kan göra för att utöka antalet platser vid Kriminalvårdens anstalt i Gävle och skapa förutsättningar för att ett ungdomsfängelse skulle kunna upprättas där.

Den grova organiserade brottsligheten är förödande för brottsoffren och deras anhöriga. Samtidigt hotar den hela vårt fria och öppna samhälle. Regeringen sätter därför in kraftfulla åtgärder för att vända utvecklingen. Det rör sig bland annat om bättre verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna och fler poliser. Tillsammans med kraftiga straffskärpningar innebär detta att fler grovt kriminella kommer sitta i fängelse – och de kommer sitta där längre. Detta är bra och välkommet, men innebär samtidigt att trycket på Kriminalvården kommer öka. Regeringen tar därför höjd för en kraftig utbyggnad av Kriminalvården. I höstens budgetproposition, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna, föreslås ett tillskott för 2024 på närmare 1,5 miljarder kronor för den fortsatta kapacitetsförstärkningen. Under perioden 2023–2026 beräknas Kriminalvårdens anslag öka från 14,1 miljarder kr till 22,6 miljarder kr.

Det är Kriminalvården som ansvarar för sin lokalförsörjning inom de ekonomiska ramar myndigheten tilldelas. Det är således Kriminalvården som beslutar hur och var verksamheten ska utökas samt var de särskilda ungdomsfängelserna ska inrättas.

Inrättandet av särskilda ungdomsfängelser är en av de reformer som regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om i Tidöavtalet. Regeringen har därför nyligen gett Kriminalvården i uppdrag att förbereda inrättandet av särskilda ungdomsenheter. Dessa ska vara redo att tas i drift senast den 1 juli 2026. Av uppdraget framgår det bland annat att Kriminalvården ska redovisa den geografiska placeringen av ungdomsenheterna.

Regeringen följer Kriminalvårdens arbete med lokalförsörjningen mycket noga och senast den 15 december kommer myndigheten att redovisa en ny utbyggnadsplan som inkluderar beräknat kapacitetsbehov med anledning av förslagen i Tidöavtalet.

Stockholm den 11 oktober 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.