Till innehåll på sidan

Urspårning i Hudiksvall efter rasad banvall

Skriftlig fråga 2023/24:79 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Överlämnad
2023-10-04
Anmäld
2023-10-05
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Måndagen den 7 augusti spårade ett tåg ur efter att banvallen kring spåret rasat. Lyckligtvis hade hastigheten på spåret sänkts drygt 20 minuter innan, och farten var därmed inte så hög, så tack och lov omkom ingen människa. Urspårningen väcker givetvis en del frågor om beredskap och säkerhet för svensk järnväg. Sverigedemokraterna och regeringen är överens om att underhåll av järnväg är prioriterat, och arbete pågår på olika sträckor i Sverige, med följd att kapaciteten för underhåll i stort är fullt utnyttjad. Detta är i sig glädjande, men det gör också att nödvändigt underhåll inte görs i den utsträckning som skulle kunna vara önskvärd.

Sträckan där tåget spårade ur är enkelspårig, vilket gjorde att andra tåg fick åka en annan väg för att kunna ta sig tillbaka till Ostkustbanan, med förseningar som följd. Det är uppenbart att ett dubbelspår på Ostkustbanan skulle kunna vara en del av lösningen i framtiden. Fram till dess är det givetvis önskvärt med mötesplatser. För ska vi kunna dels öka kapaciteten på Ostkustbanan och därigenom hela järnvägsnätet, dels säkerställa ett robust järnvägsnät behöver järnvägen byggas ut till dubbelspår i större utsträckning och i snabbare takt.

Att bygga järnväg tar givetvis tid. Planering, beslut, byggnation och slutförande är en lång process som i många fall pågår i över tio år, så andra åtgärder kan vara nödvändiga under tiden det arbetet pågår.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad kan statsrådet och regeringen göra för att säkerställa framkomligheten längs Ostkustbanan i Gävleborg i väntan på dubbelspår?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:79 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03311 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:79 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Urspårning i Hudiksvall efter rasad banvall

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad jag och regeringen kan göra för att säkerställa framkomligheten längs Ostkustbanan i Gävleborg i väntan på dubbelspår.

Behoven inom den svenska transportinfrastrukturen är stora och underhållet är eftersatt. Det har under många år inte genomförts tillräckligt med järnvägsunderhåll vilket har bidragit till det uppdämda behov som nu är för handen. Satsningar på järnvägen ska i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik, som stärker jobb och tillväxt. För den här regeringen är det prioriterat att förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.

Regeringen gav i somras Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag för den kommande revideringen av den trafikslagsövergripande nationella planen för transportinfrastrukturen. Det är det första steget mot en ny nationell plan för 2026–2037. Behoven inom infrastrukturen är stora och det är nödvändigt att göra genomtänkta prioriteringar mellan olika åtgärder. Det är viktigt att det görs i en ordnad process med ett tillräckligt underlag. Senast den 15 januari 2024 ska Trafikverket redovisa inriktningsunderlaget till regeringen.

Stockholm den 10 oktober 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.