Till innehåll på sidan

Tågförseningar och inställda tåg på Södra stambanan

Skriftlig fråga 2023/24:794 av Monica Haider (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-09
Överlämnad
2024-04-09
Anmäld
2024-04-10
Svarsdatum
2024-04-17
Sista svarsdatum
2024-04-17
Besvarad
2024-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Låt oss vara tydliga – arbetspendlingen på Södra stambanan fungerar inte, och situationen är allvarlig. Detta kunde vi i torsdags läsa i en artikel i Dagens industri skriven av 13 Ikeachefer.

Varje dag pendlar 3 000 Ikeamedarbetare till Älmhult, varav ett tusental från Malmöområdet, enligt företagets egna siffror. Den senaste tiden har en förändring i tidtabellen lett till att pendlarna på Öresundstågen får sitta i ett stillastående tåg i Hässleholm i 15 minuter. Dessutom drabbas den trafikerade sträckan ofta av inställda tåg, vagnbrist och förseningar.

På kort sikt skapar detta stor frustation hos Ikeas medarbetare och hos Ikea som arbetsgivare. På lång sikt hotas företagets utvecklingsmöjligheter och ytterst dess verksamhet i Älmhult. 

Ikea vill vara i Älmhult. Företaget är enormt viktigt för Älmhult som landsbygdskommun. Det är också ett viktigt företag för hela Sverige och ett företag som ligger på landsbygden. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad tänker statsrådet göra för att komma till rätta med problemen på Södra stambanan?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:794 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:794 Tågförseningar och inställda tåg på Södra stambanan

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:794 av Monica Haider (S)
Tågförseningar och inställda tåg på Södra stambanan

Monica Haider har frågat mig vad jag tänker göra för att komma till rätta med problemen på Södra stambanan.

För regeringen är det prioriterat att förbättra den befintliga infrastrukturen, reparera där det behövs och förvalta de gemensamma resurserna på bästa sätt. En väl fungerande infrastruktur är viktigt för att säkerställa en långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Satsningar på järnvägen bör i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik. Behoven inom den svenska transportinfrastrukturen är stora och underhållet är eftersatt. Det har under många år inte genomförts tillräckligt med underhåll av vägar och järnvägar vilket har bidragit till det uppdämda behov som nu är för handen.

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att redovisa åtgärder för att stärka järnvägsunderhållets genomförande och järnvägstrafikens robusthet, tillförlitlighet och punktlighet (LI2023/03037). Trafikverket ska bland annat redogöra för de åtgärder som vidtas för att stärka sin beställarkompetens och förmåga att planera och genomföra järnvägsunderhåll. Uppdraget redovisades i februari, och det kommer även att ske ett par uppföljande rapporteringar i juni och oktober 2024. Jag har tagit del av Trafikverkets rapport och förslag till åtgärder som behöver genomföras. Det är angeläget att detta arbete kommer igång snabbt, så att järnvägens förutsättningar kan förbättras.

Regeringen har inlett arbetet med en ny nationell plan för planperioden 2026–2037 genom att i ett första steg ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag. Detta uppdrag redovisade Trafikverket i januari och det kommer nu att ligga till grund för en infrastrukturproposition med nya ekonomiska ramar och inriktning för en ny plan.

Det är inte bara infrastrukturen som är avgörande för att tågtrafiken ska fungera. Över tid så har cirka 30 procent av tågförseningarna orsakats av järnvägsföretag och en nästan lika stor andel av yttre faktorer som olyckor och tillbud. För att uppnå en bättre funktion i järnvägssystemet är det därför viktigt att alla berörda aktörer samverkar och att det finns en branschgemensam lägesbild. Jag kan konstatera att det redan finns ett flertal olika pågående initiativ och utvecklingsaktiviteter och att det är viktigt att arbetet fortsätter i högt tempo. Jag kommer fortsatt följa arbetet.

Stockholm den 16 april 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.