Regeringens stöd till Taiwan

Skriftlig fråga 2023/24:8 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-14
Överlämnad
2023-09-14
Anmäld
2023-09-15
Svarsdatum
2023-09-27
Sista svarsdatum
2023-09-27
Besvarad
2023-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I samband med att Sverige fick en ny regering efter valet 2022 var det många som gladdes åt de många nödvändiga förändringar vi hade att vänta. För undertecknad, som länge verkat för stärkta band till Taiwan, blev det lite extra roligt att höra regeringsförklaringen 2022, där statsminister Ulf Kristersson sade följande: Sverige kommer aldrig acceptera att aggressiva stater kränker demokratiska länders frihet och självbestämmande. Makt går inte före rätt. Kinas nya tonläge mot Taiwan inger oro. Hot om militärt våld är oacceptabelt.

Det var ett tydligt ställningstagande. Att vi inte tolererar totalitära staters aggressivitet mot demokratier borde ha varit självklart även i Socialdemokraternas Sverige, men det var inte det. Att Socialdemokraterna har vacklat i sitt stöd till Taiwan, en av världens främsta demokratier, var extra tydligt då de som enda parti motsatte sig bygget av ett House of Sweden i Taipei, trots enorma brister i den dåvarande representationen.

Stödet till Taiwan är extra viktigt i tider då landet på olika sätt hotas. Bara för några dagar sedan fick vi uppgifter om att Kina valt att genomföra enorma förflyttningar av tunga militära pansarvagnar och mycket mer mot den hamn som ligger närmast Taiwan. Därtill har vi i närtid sett omfattande militära övningar som simulerat en invasion av ön, och det senaste dygnet har Taiwan kunnat identifiera 68 kinesiska stridsflygplan och 10 fartyg i närheten av ön. 

Statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring i samband med riksmötets öppnande 2023/24 innehöll återigen något vi i denna stund kunde glädjas åt att höra: Kinas agerande mot Taiwan inger oro, och hot om militärt våld är oacceptabelt.

Mot bakgrund av det ovanstående önskar jag att utrikesminister Tobias Billström svarar på följande fråga:

 

På vilket sätt markerar ministern mot Kinas hot?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:8 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/12714 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:8 av Marcus Wiechel (SD)
Regeringens stöd till Taiwan

Marcus Wiechel har frågat mig på vilket sätt jag markerar mot Kinas hot.

Regeringen har tydligt uttryckt att de ökande spänningarna i Taiwansundet inger oro. Sådana budskap förmedlas såväl offentligt som i dialog med kinesiska företrädare. Det är viktigt, också för Europa, att meningsmotsättningar löses på fredlig väg och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning.

Sveriges samarbete med Taiwan är brett och långsiktigt. Inom ramen för Sveriges ett Kina-politik verkar regeringen för att fördjupa utbytet ytterligare.

Regeringen verkar aktivt för att stärka enigheten och slagkraften i EU:s gemensamma Kinapolitik. Samtidigt verkar vi för ett fördjupat transatlantiskt samarbete. I en omvärld som alltmer präglas av geoekonomiska och geopolitiska spänningar är detta särskilt angeläget.

Stockholm den 27 september 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.