Sekretess mellan kriminalvård och polis

Skriftlig fråga 2023/24:843 av Adam Marttinen (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-24
Överlämnad
2024-04-25
Anmäld
2024-04-26
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det har sedan några år tillbaka blivit något enklare att dela information mellan exempelvis socialtjänst och polis när det finns misstankar om brott.

Däremot finns det i dag sekretesshinder mellan kriminalvården och polisen, vilket gör att kriminalvården inte delar information till polisen när exempelvis personer med hög återfallsrisk får permission, villkorlig frigivning eller ska släppas ut. Dessa uppgifter skulle polisen vara betjänta av för att kunna bli bättre i det brottsförebyggande arbetet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern att vidta någon åtgärd som gör att sekretesshinder mellan Kriminalvården och Polismyndigheten rivs när det gäller information kring personer med en viss återfallsrisk?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:843 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:843 Sekretess mellan kriminalvård och polis

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:843 av Adam Marttinen (SD)
Sekretess mellan kriminalvård och polis

Adam Marttinen har frågat mig om jag avser att vidta någon åtgärd som gör att sekretesshinder mellan Kriminalvården och Polismyndigheten rivs när det gäller information kring personer med en viss återfallsrisk.

Frågan om förbättrade möjligheter för myndigheter och andra aktörer att dela information är mycket angelägen. Brottsutvecklingen i Sverige är utomordentligt allvarlig. En välfungerande samverkan mellan myndigheter krävs för att trycka tillbaka brottsligheten och en sådan samverkan förutsätter att det finns ett regelverk som gör det möjligt att utbyta information på ett effektivt sätt.

Det pågår ett brett och intensivt arbete med att effektivisera informations­utbytet. Utredningen om förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande myndigheter har till exempel lämnat förslag om ett ökat informationsflöde till brottsbekämpningen från bland annat vissa andra statliga myndigheter.  Ett av utredningens förslag är att Kriminalvården ska ha en skyldighet att lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna, om uppgifterna kan antas behövas i den brottsbekämpande verksamheten. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet. Ambitionen är att de lagändringar som är aktuella ska kunna träda i kraft vid årsskiftet.

Stockholm den 2 maj 2024

 

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.