Till innehåll på sidan

Interna elnät mellan olika byggnader och fastigheter

Skriftlig fråga 2023/24:90 av Monica Haider (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-06
Överlämnad
2023-10-06
Anmäld
2023-10-17
Svarsdatum
2023-10-18
Sista svarsdatum
2023-10-18
Besvarad
2023-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Sedan den 1 januari 2022 är ellagen ändrad så att det är möjligt att bygga egna interna elnät mellan olika byggnader och fastigheter. Även husägare får dela el med varandra utan krav på tillstånd eller koncession.

Det vi nu ser är att flerbostadsfastighetsägare som vill göra detta stöter på problem. När fastighetsägarna ansöker om att ha en anslutning på befintlig fastighet med flera byggnader säger elnätsbolagen nej. De hänvisar till att lagen är otydlig. 

Detta innebär att man behöver vända sig till Energimarknadsinspektionen för beslut. Det för med sig väldigt långa handläggningstider innan man får besked. Det tar ofta mer än ett år, vilket innebär att vi förvärrar elbristen när vi kunde ha förbättrat den.

Flerbostadsbolagen gör stora investeringar i styrsystem, solceller och så vidare men kan inte använda det fullt ut innan defått beslut från Energimarknadsinspektionen.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa en fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Vad kan ministern göra åt den uppkomna situationen där energieffektiviseringar uteblir på grund av nätbolagens nekande och därtill långa handläggningstider innan ett beslut kommer?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:90 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)


Svar på fråga 2023/24:90 av Monica Haider (S)
Interna elnät mellan olika byggnader och fastigheter

Monica Haider har frågat mig vad jag kan göra åt den uppkomna situationen där energieffektiviseringar uteblir på grund av nätbolagens nekande till anslutningar mellan byggnader på samma fastighet och därtill långa handläggningstider innan ett beslut kommer.

Till att börja med vill jag säga att det är en angelägen fråga som Monica Haider tar upp. De gångna åren med höga elpriser har visat att kunderna kan påverka sina energikostnader genom till exempel installation av solceller eller andra åtgärder.

Den 1 januari 2022 infördes ett nytt undantag i 22 c § i förordningen (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857), kort IKN-förordningen. Det nya undantaget möjliggör energidelning mellan fastigheter i mikronät.

IKN-förordningen gäller direkt för den som avser att bygga eller redan använder en ledning och för innehavaren av nätkoncessionen för det område där ledningen finns eller är avsedd att finnas.

Om det är oklart om en ledning kräver nätkoncession eller inte kan Energimarknadsinspektionen ge ett bindande besked som besvarar frågan om en ledning eller ett ledningsnät i det enskilda fallet är undantaget från kravet på nätkoncession. Detta är dock inget krav i varje enskilt fall.

I takt med att fler ansökningar om bindande besked hos Energimarknadsinspektionen avgörs kan en rättspraxis etableras vilket vägleder parterna i en konflikt rörande interna lågspänningsnät. Handläggningstiden har också gått ned något.

I övrigt kan nämnas att regeringen i budgetpropositionen för 2024 föreslår ett höjt anslag till Energimarknadsinspektionen för att stärka och upprätthålla myndighetens arbete med effektiva tillståndsprocesser.

Stockholm den 18 oktober 2023

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.