Till innehåll på sidan

FN-missions uttalande om händelser i Nagorno-Karabach

Skriftlig fråga 2023/24:95 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-08
Överlämnad
2023-10-10
Anmäld
2023-10-17
Svarsdatum
2023-10-18
Sista svarsdatum
2023-10-18
Besvarad
2023-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 19 september inledde Azerbajdzjan en storskalig offensiv mot Nagorno-Karabach.  De facto-armén i Nagorno-Karabach tvingades efter 24 timmar av intensiva strider lägga ned vapnen. Detta skedde samtidigt som ryska fredsbevarande trupper stod bredvid utan att agera. Presidenten i Nagorno-Karabach har sedan tvingats av Azerbajdzjan att upplösa republiken, som från och med den 1 januari 2024 kommer att sluta existera. Azerbajdzjan har nu inlett etnisk rensning av området. Över 100 000 armenier har flytt Nagorno-Karabach och tagit sig till Armenien.

I ett pressmeddelande på FN:s hemsida (https://azerbaijan.un.org/en/248051-un-team-completes-mission-karabakh) den 2 oktober från en FN-mission, ledd av Vladanka Andreeva, FN:s invånarkoordinator i Azerbajdzjan, som besökte Nagorno-Karabach dagen innan berättar man att man inte sett några skador på civil offentlig infrastruktur, inklusive sjukhus, skolor och bostäder, eller på kulturella och religiösa strukturer. Vidare skriver man att missionen såg att Republiken Azerbajdzjans regering förberedde sig för återupptagandet av hälso- och sjukvårdstjänster.

Man skriver vidare att man inte stötte på några rapporter – varken från den intervjuade lokalbefolkningen eller från samtalspartnerna – om förekomsten av våld mot civila efter den senaste vapenvilan.

FN-missionen verkar vara frågande om varför över 100 000 armenier plötsligt tvingats lämna sina hem och fly regionen. FN-pressmeddelandet går helt i linje med den bild Azerbajdzjan vill förmedla. Samtidigt finns det troligtvis tusentals vittnesmål om hur armenierna i Nagorno-Karabach blivit utsatta för övergrepp av Azerbajdzjan, varför det är viktigt att dessa vittnesmål dokumenteras. Det är inte bara mot människor som brott begås utan även mot kulturarv då kyrkor och tusenåriga kulturskatter förstörs. Krigsbrotten och övergreppen måste kunna leda till att ansvariga för brotten kan ställas inför rätta. Om detta har jag tidigare ställt en fråga till utrikesministern (skriftlig fråga 2023/24:59).

Men för FN-missionen från Azerbajdzjan verkar allt vara i sin ordning, enligt pressmeddelandet. Samtidigt kan man notera att den azerbajdzjanske despoten, president Ilham Alijev, den 30 september (alltså två dagar tidigare) allokerade 1 miljon US-dollar till FN:s program för boende- och bebyggelsefrågor, UN-Habitat. Medlen allokeras från presidentens reservfond, enligt 2023 års statsbudget, för att stödja utbyggnaden av fördelaktigt samarbete i utvecklingen av hållbara städer och för att stärka fred och säkerhet.

Det är svårt att se det som bara en ren tillfällighet att FN-missionens rapportering om att allt mer eller mindre står rätt till i Nagorno-Karabach kom bara två dagar efter det utlovade stödet från Alijev.

Jag vill med anledning av FN:s mycket anmärkningsvärda rapportering fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Avser ministern att ifrågasätta FN-missionens agerande och inom det internationella samfundet ta initiativ till en internationell utredning och observation av vad som skett och sker i Nagorno-Karabach, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:95 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 14078 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen .

Svar på fråga 2023/24:95 från Björn Söder (SD) FN-missions uttalande om händelser i Nagorno-Karabach

Björn Söder har frågat mig om regeringen avser ifrågasätta uttalandet från den FN-mission som besökte Nagorno-Karabach den 1 oktober och ta initiativ till en internationell utredning om vad som skett i området.

Regeringen står bakom HR/VP Borrells fördömande av Azerbajdzjans militära operation i Nagorno-Karabach och beklagar den död, den akuta massflykt och det utbredda lidande som den orsakat etniska armenier i området. Azerbajdzjan bär ansvar för den rådande humanitära situationen. Regeringen följer noggrant den fortsatta utvecklingen i regionen och situationen för de armenier från Nagorno-Karabach som anlänt till Armenien.

Den 1 oktober genomförde en FN-mission ett besök i Nagorno-Karabach i syfte att utvärdera de humanitära behoven. Besöket innebar den första FN-närvaron i området på över 30 år. I sitt pressmeddelande beskrev missionen att de inte observerat skador på civil infrastruktur, men även den hast i vilken den lokala befolkningen lämnat och det lidande detta måste ha orsakat. Inom EU har regeringen understrukit vikten av fullt, säkert och obehindrat humanitärt tillträde till Nagorno-Karabach samt förespråkat en internationell närvaro.

För regeringen är det uppenbart att de humanitära behoven är störst i Armenien, dit över 100 000 etniska armenier flytt. Sverige har bidragit med cirka 20 miljoner kronor i humanitärt stöd och därutöver gjort en särskild allokering om 15 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan (UNHCR). Regeringens fokus ligger på att fortsätta och förstärka vårt och EU:s stöd till Armeniens demokratiskt valda regering, inklusive i dess flyktingmottagande.

Sverige påtalar också vikten av internationellt tillträde till Nagorno-Karabach i syfte att skydda det armeniska kulturarvet, vilket lyfts med azerbajdzjanska företrädare.

Stockholm den 18 oktober 2023

Tobias Billström – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.