Den nya lagen om skyddade boenden

Skriftlig fråga 2023/24:952 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-29
Överlämnad
2024-05-30
Anmäld
2024-05-31
Svarsdatum
2024-06-05
Sista svarsdatum
2024-06-05
Besvarad
2024-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Vi har nåtts av information från bland annat kvinnojourerna i Örnsköldsvik och Sundsvall om att den nya lagstiftningen kring skyddade boenden innebär att färre skyddsbehövande får det skydd från våld som de har behov av och rätt till än före lagändringen. Det handlar om att färre skyddsbehövande, våldsutsatta barn än tidigare får följa med sina våldsutsatta mammor till skyddade boenden, då de inte får egna beslut för att följa med och därmed i stället hänvisas till att bo kvar med sin våldsutövande pappa.

Detta innebär att barnet inte kan skyddas från fortsatt våld och att färre mammor väljer att ta emot sin plats på skyddade boenden, eftersom mamman inte bedömer att det är för barnets bästa att lämna barnet ensam med pappan. Det innebär alltså att mammorna – och därmed även barnen – tvingas fortsätta utsättas för våld. Det är viktigt att erinra sig om barnfridsbrottets allvar.

Den nya lagstiftningen har alltså inneburit att varken våldsutsatta barn eller mammor får det skydd som de behöver och har rätt till. Det är mycket allvarliga och oroande uppgifter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna från olika kvinnojourer att det i dag är färre skyddsbehövande och våldsutsatta barn och mammor som får skydd på skyddade boenden än före lagstiftningen, och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:952 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Svar på fråga 2023/24:952 Den nya lagen om skyddade boenden

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Svar på fråga 2023/24:952 av Laila Naraghi (S)
Den nya lagen om skyddade boenden

Laila Naraghi har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna från olika kvinnojourer att det i dag är färre skyddsbehövande och våldsutsatta barn och mammor som får skydd på skyddade boenden än före lagstiftningen, och i så fall vilka.

Den enskildes rätt till stöd, hjälp och skydd vid utsatthet för våld och andra övergrepp är en högt prioriterad fråga för regeringen. Skyddat boende kan vara en avgörande insats i akuta, alltför ofta livshotande situationer. Den riktar sig till en av vårt samhälles mest sårbara grupper som vanligtvis har omfattande behov av vård och omsorg. Att skyddat boende har förtydligats som en lagstadgad och rättsligt definierad boendeinsats inom kommunernas ansvarsområde är en angelägen utveckling av stödet till brottsoffer.

Sedan den 1 april i år är det möjligt för socialtjänsten att utreda och tillgodose de egna behoven hos barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende och, genom en ny lag också när barnets andre vårdnadshavare inte samtycker till detta.

Jag för regelbundet samtal med de aktörer som i första hand berörs av reformen. Som regeringen framhåller i den föregående propositionen (prop. 2023/24:31) bör reformen följas upp. Frågor av särskild vikt i detta avseende är bl.a. hur regelverket tillämpas, hur det påverkar våldsutsattas benägenhet att söka skyddat boende samt hur socialtjänstens och andra aktörers insatser till våldsutsatta barn och vuxna fungerar. Flera myndigheter har fått i uppdrag att på olika sätt stödja reformens genomförande. Exempelvis har Socialstyrelsen fått i uppdrag att på nationell nivå följa upp verksamheten vid skyddade boenden med särskilt fokus på behov hos barn, våldsutsatta med funktionsnedsättningar samt våldsutsatta i hederskontext.

Regeringen har också tagit flera initiativ för att varaktigt stärka förutsättningarna för nationell kunskap om socialtjänstens insatser, bl.a. genom att tillsätta en utredning som inom kort beräknas lämna förslag till en ny reglering av socialtjänstdataregister (S 2023:B).

Sammanfattningsvis bedömer jag att det i dag är för tidigt att dra slutsatser om effekterna av de nya reglerna för skyddat boende. Detta är en angelägen fråga som jag och regeringen fortsätter att följa noga.

Stockholm den 5 juni 2024

 

 

 

Camilla Waltersson Grönvall

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.