Dödsfall i sjukvården

Interpellation 2016/17:619 av Jeff Ahl (SD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-09-01
Överlämnad
2017-09-05
Anmäld
2017-09-07
Sista svarsdatum
2017-09-19
Svarsdatum
2017-09-26
Besvarad
2017-09-26

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Av 55 genomgångna lex Maria-anmälda dödsfall beror så mycket som vart fjärde dödsfall i vården på plats- eller personalbrist. Anställda inom vården har vid flertalet tillfällen själva vittnat om samma problem och om att det blir värre.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att åtgärda den utveckling som vi ser i svensk sjukvård?

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2016/17:619, Dödsfall i sjukvården

Interpellationsdebatt 2016/17:619

Webb-tv: Dödsfall i sjukvården

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Socialminister Annika Strandhäll (S)

Svar på interpellationer

Herr talman! Jeff Ahl har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att åtgärda den utveckling som vi ser i svensk sjukvård. Jag utgår från att Jeff Ahl hänvisar till uppgifter från en artikel som tidningen Sjukhusläkaren publicerat.

Jag vill inledningsvis understryka att artikeln inte handlar om en fjärdedel av alla dödsfall i vården. Sjukhusläkarens genomgång av de lex Mariaanmälda dödsfall som inkom till Inspektionen för vård och omsorg förra året visar att vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning utgjorde en fjärdedel av de lex Mariaanmälda dödsfallen, det vill säga 13 dödsfall.

Varje inträffat dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder vidtagits av vården är dock mycket allvarligt. Det är av största vikt att händelseförloppet utreds i enlighet med vad som anges i patientsäkerhetslagen för att minimera risken att samma sak händer igen.

Samtidigt finns inga uppgifter om att antalet allvarliga vårdskador ökar. Vårdskadorna minskade på nationell nivå mellan 2013 och 2016.

Socialstyrelsen har under 2017 lanserat ett samlat stöd till hälso- och sjukvården på patientsäkerhetsområdet, som myndigheten haft regeringens uppdrag att utveckla. Där finns samlad information om att förebygga vårdskador. Det samlade stödet har utvecklats i samarbete med bland annat flera myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting.

Bristande tillgång till viktiga yrkesgrupper, inte minst specialistsjuksköterskor, samt andra kompetensförsörjningsproblem i hälso- och sjukvården bidrar starkt till stängda vårdplatser.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder kopplat till hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. En särskild professionsmiljard har avsatts, varav 300 miljoner har öronmärkts för 2017 i syfte att ge fler sjuksköterskor möjlighet att bli specialistsjuksköterskor. Utöver detta har antalet utbildningsplatser bland annat för sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor utökats, resurserna för validering av utländska sjukvårdsutbildningar hos Socialstyrelsen har kraftigt förstärkts och ett flertal myndighetsuppdrag har getts på området.

Regeringen har exempelvis under 2017 gett Socialstyrelsen ett uppdrag om kompetensförsörjning och patientsäkerhet. Myndigheten ska göra en kartläggning, nulägesbeskrivning och analys av hur brister i kompetensförsörjning och bemanning kan påverka risken för vårdskador i hälso- och sjukvården.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen har vidare annonserat en satsning riktad mot personalen inom hälso- och sjukvården på 2 miljarder kronor årligen, som bland annat får användas till att erbjuda kompetensutveckling, öka bemanningen och utveckla arbetssätt i syfte att vårdpersonal ska arbeta kvar.

Arbetsgivarna har ett viktigt ansvar för att vårdens arbetsmiljö och arbetsvillkor gör det attraktivt för personal att bli anställda och arbeta kvar i vården. Genom att stegvis komma till rätta med kompetensförsörjningsproblemen i vården skapas också förutsättningar för att färre vårdplatser ska vara stängda.

Det är även angeläget att en patient skrivs ut från den slutna vården så snart som möjligt efter att den behandlande läkaren bedömt att patienten är utskrivningsklar. En stor mängd vårdplatser uppehålls i dag av utskrivningsklara patienter. En ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård träder i kraft den 1 januari 2018. Lagen innebär bland annat en tydligare process för utskrivning, däribland regler om tidig planering inför utskrivning och om samverkan mellan landsting och kommuner. Den nya lagen bedöms ge goda förutsättningar att minska mängden vårdplatser som upptas av utskrivningsklara patienter.

Regeringen har dessutom höjt de generella statsbidragen för landstingen med miljardbelopp från 2017, vilket ger förutsättningar för landstingen att prioritera resurser dit man bedömer att behoven är som störst. Samtidigt vill jag poängtera att det operativa ansvaret för hälso- och sjukvården - och för att lösa akuta vårdsituationer - åvilar landstingen.

Jag bedömer att regeringen vidtar kraftfulla åtgärder för att öka förutsättningarna för landstingen att åstadkomma en förbättrad kompetensförsörjning och fler öppna vårdplatser där det behövs.


Anf. 2 Jeff Ahl (SD)

Herr talman! Sverigedemokraterna är partiet som vill återupprätta det trygga folkhemmet - ett folkhem där alla oavsett ekonomiska förutsättningar garanteras en god välfärd och en sjukvård som fungerar.

I dag har vi en offentligfinansierad sjukvård som i allt större utsträckning överbelastas. De som arbetar på våra sjukhus gör en enorm insats, vill jag poängtera. Utan deras slit hade det varit ännu värre. Däremot orkar allt färre av dessa vardagshjältar stanna kvar i sjukvården. Det ansvaret faller på nuvarande regering och tidigare regeringar.

Anledningen till att vi har den situation vi har är tämligen enkel. De politiska och ekonomiska prioriteringarna har riktats mot massinvandring och mot EU, medan välfärden och sjukvården fått stå tillbaka.

Den ideologiska och politiska striden står inte i dag, som tidigare i Sverige, mellan ett ekonomiskt högeralternativ och ett ekonomiskt vänsteralternativ. Den ideologiska och politiska striden står i dag mellan nationalister, som vill lägga landets resurser på den egna befolkningen, och globalister, som vill lägga resurser på överbetalda EU-byråkrater och på fullvuxna män som har tagit sig hit för att utnyttja våra generösa bidragssystem.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vår feministiska regering lägger hellre pengar och kraft på att hjälpa fullvuxna män utan asylskäl än att hjälpa vår gamla farmor eller mormor som varit med och byggt upp detta land. Om vår farmor eller mormor söker sig till sjukvården i dag riskerar hon att dö till följd av den överbelastning vi ser.

Herr talman! Av de 55 lex Mariafall som tidningen Sjukhusläkaren gått igenom beror, som ministern varit inne på, vart fjärde dödsfall på överbelastning inom sjukvården. Det innebär alltså att vi har minst ett dödsfall - det är antagligen fler utöver de anmälda - per månad som hade kunnat undvikas om sjukvården hade fått de resurser som krävs. Vårdplatserna har minskat dramatiskt i Sverige under hela 1990- och 2000-talen, och såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar bär skulden till det haveri som vi ser utspela sig framför våra ögon.

Regeringen lade till sist en budget som i vissa delar närmar sig Sverigedemokraternas budget, nämligen en budget som prioriterar sjukvård. Till skillnad från regeringen har Sverigedemokraterna både förutvarande mandatperiod och nuvarande mandatperiod satsat på sjukvården. Socialdemokraterna har därför handlat i panik. De lägger fram en budget där de slänger in vissa välkomna satsningar, eftersom Sverigedemokraternas politik varit överlägsen regeringens under en längre tid.

Det är enbart en långsiktig och stabil finansiering som kan avhjälpa sjukvårdskrisen. Endast Sverigedemokraterna har i detta avseende varit konsekventa. Vi har konsekvent velat satsa på att stärka välfärden, i synnerhet sjukvården, medan sossarna enbart gör det när valet väl närmar sig.

Hade Sverigedemokraterna styrt med egen majoritet sedan 2014 hade sjukvården haft tiotals fler miljarder att röra sig med för att avhjälpa den skenande krisen. Våra budgetar har konstant legat någonstans mellan 10 och 20 miljarder över era satsningar på det specifika utgiftsområdet under fyra år. I förra budgeten gjorde vi bland annat en riktad löne- och arbetsmiljösatsning för de anställda inom vården på ytterligare 22 miljarder under fyra år. Hade Sverigedemokraterna styrt hade vi sluppit den migrationspolitiska krisen 2015, som överbelastat systemen.

Som avslutning vill jag veta huruvida regeringen menar allvar med de satsningar de nu gör eller om det bara är satsningar för att vinna valet 2018.


Anf. 3 Hillevi Larsson (S)

Herr talman! Dödsfallen i sjukvården är en viktig fråga. Egentligen ska det inte hända, för sjukvården ska ju rädda liv och förbättra livskvaliteten. Det finns inga ursäkter, speciellt inte när man kan koppla dödsfall till brist på vårdplatser, brist på personal och överbelastning av personal.

Jag tror att alla är överens om att vi så långt som möjligt måste undvika dödsfall i vården. Den intressanta fråga blir då: Vad gör vi åt problemet?

På många håll i landet är sjukvården underfinansierad. Sjukvården är landstingens huvudansvar. Det är landstingen som tar ut landstingsskatt för att bekosta sjukvården, och det är viktigt att de tar ut tillräckligt mycket i skatt.

Staten kan hjälpa till, och det gör regeringen nu genom att tillskjuta miljardbelopp i flera budgetar i rad. Man gör vad man kan för att hjälpa landstingen, men ytterst är det landstingens uppdrag. På en del håll i landet behöver man nog ta sig en funderare och inse att man behöver höja skatten för att få in mer pengar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det gäller givetvis också att organisera vården på rätt sätt med de resurser man har. Det finns tyvärr dåliga exempel, som när man för ett år sedan upphandlade stödstrumpor för 6 000 kronor styck. Nu har det kommit nya exempel, som ett dörrbyte för 1,2 miljoner.

Dessa summor kanske inte är så stora i sig, men lägger man ihop de upphandlingar som inte har fungerat är det resurser som rinner ut ur vården.

I stället ska man satsa pengar på personalen. De är vårdens viktigaste resurs. De måste vara tillräckligt många och ha rätt kompetens. Löner och arbetsmiljö är också helt avgörande.

Regeringen lägger sig inte i lönebildningen, men genom att miljardbelopp tillskjuts finns förutsättningar att anställa fler och ge bra löner.

Utbildningssatsningarna är också mycket viktiga, för vi har en brist. Sedan länge har vi läkarbrist, men nu är det även brist på specialistsjuksköterskor och till och med på undersköterskor. Det kommer att bli jättesvårt att klara vårdens behov om vi inte har den kompetens vi behöver.

Personalen behöver också stöd för att de ska orka med sin arbetssituation.

Regeringens satsningar är helt rätt för att komma till rätta med kompetensbrist och platsbrist.

Det sker dock inte över en natt; vi vänder inte utvecklingen så snabbt. Men vi måste börja någonstans, och regeringen börjar nu med kraftiga anslag.

Givetvis finns det ingen ursäkt för dödsfallen, men nu måste vi tänka konstruktivt. Vad gör vi för att undvika fler dödsfall? Vad gör vi för att personalen inte ska brännas ut? Vi måste stödja personalen och se till att de får fler arbetskamrater. Därför har regeringen helt rätt inriktning.

Jag önskar att vi i politiken kunde enas på vissa punkter. Vi kommer inte att komma överens om allt; det förstår jag efter det förra inlägget. Men grunden för sjukvården är att det finns resurser. I den diskussion vi har om polisen och rättsväsendet finns det en större enighet om att det behövs mer resurser och mer personal. Det är precis detsamma i vården. Grunden för att få verksamheten att fungera är att det tillskjuts tillräckligt med resurser och att de används på absolut bästa sätt.


Anf. 4 Socialminister Annika Strandhäll (S)

Herr talman! Jag skulle vilja tillägga till det tidigare inlägget att vi också behöver lite seriositet i debatten. Jag blir fundersam över det inlägg som Jeff Ahl nyss klämde ur sig. Det var inte mycket fakta i det inlägg du precis gjorde, Jeff Ahl, utan du öste ur dig ganska mycket magkänsla.

I verkligheten vill ditt parti, Jeff Ahl, se en moderat statsminister och en moderatledd regering med en högerbudget - precis en sådan budget som man hade under förra mandatperioden då man sänkte skatterna med 140 miljarder, vilket du nyss stod och skällde på. Den förra regeringen är verkligen medskyldig till att vi har en mycket ansträngd situation i den svenska hälso- och sjukvården.

Under dessa år stöttade ni regeringen, och vi fick en alltmer alarmerande bemanningskris som växte sig allt större. Dessutom var det ett näst intill kroniskt ointresse för personalfrågorna i den förra regeringen. Det handlade mer om att skapa ekonomiska incitament för att göra lite quickfix inom hälso- och sjukvården.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det som denna regering har gjort sedan dag ett är att prioritera de strukturella, nödvändiga förändringarna inom hälso- och sjukvården. Sedan vi tillträdde har vi till exempel utökat antalet utbildningsplatser på sjuksköterske, specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna med 1 500 platser. De första 250 nya barnmorskorna går ut vid årsskiftet.

Från och med nästa år kommer vi att påbörja en utbyggnad av läkarutbildningen, som kommer att resultera i 440 nya helårsstudenter på läkarutbildningen, just för att ta höjd för den brist vi ser inom hälso- och sjukvården.

Det är alarmerande att en riksdagsledamot i Sveriges riksdag ägnar sig åt en total och helt onyanserad svartmålning av den svenska hälso- och sjukvården.

Ja, vi har problem i den svenska sjukvården. Vi har problem med tillgängligheten och bemanningen, men det är få hälso- och sjukvårdssystem som är perfekta. Så sent som i förra veckan kom en av de största studierna som har gjorts på senare tid. Den publicerades i The Lancet och visar att Sverige när det gäller vårdresultat i en mängd olika kategorier är nummer fyra i världen.

Detta ska personalen inom hälso- och sjukvården ta till sig. Trots ett delvis gammalmodigt sjukvårdssystem, en för lite utbyggd primärvård och många gånger en tuff personalsituation levererar personalen inom den svenska hälso- och sjukvården resultat i världsklass.

Vi borde åtminstone kunna säga detta i denna sal och ta till oss lite fakta.

Utöver de 5,5 miljarder som vi kommer att leverera nästa år och som är den största satsningen på den svenska hälso- och sjukvården i modern tid har vi denna mandatperiod levererat extra resurser i mångmiljardklassen till hälso- och sjukvården. Vi har höjt de generella statsbidragen med närmare 3 miljarder så här långt, plus att vi har gjort en massa specifika satsningar.

Man ska givetvis inte behöva dö av onödiga vårdskador i den svenska hälso- och sjukvården. Faktum är att under tre senaste åren, 2013-2016, har antalet vårdskador inom den svenska hälso- och sjukvården minskat.

Det vore skönt om vi kunde hålla oss till fakta i debatten, Jeff Ahl!


Anf. 5 Jeff Ahl (SD)

Herr talman! Om ministern är intresserad av fakta föreslår jag att ministern läser Socialstyrelsens rapporter, som visar att vårdplatserna minskar och överbeläggningen ökar. Det skulle vara klädsamt.

Låt oss fortsätta med lite fakta. Förrförra året var ert anslag till migration 19,4 miljarder. Förra året ökade ni det till 32,5 miljarder. Förrförra året var anslaget till sjukvården 69,2 miljarder. Året därpå, när ni ökade anslaget till migration med 13 miljarder, minskade ni anslaget till sjukvården. Detta är taget från er egen budget, så stå inte och skaka på huvudet, ministern!

Här har du dina fakta, Annika Strandhäll! Men jag vet ju att denna regering är relativt faktaresistent, så jag antar att det finns någon jättebra bortförklaring.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi kan ta andra saker. De som vistas illegalt i landet får tandvård för 50 kronor. Det var den tidigare regeringen som ingick ett politiskt avtal med Miljöpartiet som denna regering sedan följde upp. Vilka fattigpensionärer får tandvård för 50 kronor totalt under ett år?

Förlossningsvården verkar inte behövas i Sverige. I flera socialdemokratiskt styrda län drar man ned på sjukvården. Detta såg vi inte minst i Sollefteå när man lade ned BB.

Pengarna i det kommunala utjämningssystemet, som i huvudsak är till för att stötta landsbygden som är i behov av pengar till bland annat sjukvård, går till Malmö stad - en storstadsregion. Miljardbelopp går varje år till att stötta upp det mångkulturella projektet i Malmö.

Sverige ska under detta budgetår betala 39,5 miljarder till EU - 39,5 miljarder till ett EU som knappt fungerar, som aktivt försvårar för våra bönder och som bidrar till lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden.

Jag förstår inte hur man kan välja dessa prioriteringar, men det är regeringens prioriteringar.

I mitt tidigare anförande tog jag upp och berömde personalen. Som ministern nämnde är kvaliteten bra - absolut - och det är personalens förtjänst. Det är helt rätt, men hur kan ministern tycka att det är bra om vi har dödsfall på grund av stress och överbelastning? Det är två vitt skilda saker. Vi ska vara jätteglada över den kompetens vi har.

Vad gäller den migrationspolitiska kris vi hade återkom MSB med rapporter om överbelastningar i den svenska sjukvården till följd av att man inte tog sitt ansvar. Detta får följdverkningar även i dag. Det är bara att kolla på de miljardbelopp ni är tvungna att skicka till kommunerna för att de ska hålla näsan över vattenytan.

Det är så här prioriteringarna ser ut. Jag kan bara gå till mitt eget socialdemokratiskt styrda landsting, där man har skurit ned kraftigt i vård- och omsorgssektorn. Detta är den prioritering som Socialdemokraterna, Moderaterna och alla andra gemensamt står för. Ni väljer att lägga pengarna på helt andra saker än på statens, landstingens och kommunernas kärnuppgifter.

Vi kommer aldrig att samarbeta med ett parti utan att kräva något tillbaka, och det har vi varit väldigt tydliga med. Sjukvården är en av de absolut högst prioriterade frågorna för oss.


Anf. 6 Hillevi Larsson (S)

Herr talman! Som Annika Strandhäll sa vill Sverigedemokraterna ha en moderatledd regering. Vi såg att det var 140 miljarder i skattesänkningar, och det är knappast något som gynnar vården.

Det är likadant även på landstingsnivå. I Region Skåne, som jag kommer ifrån, har vi ett styre tillsammans med Miljöpartiet, men vi har inte majoritet. Sverigedemokraterna är vågmästare och väljer att stoppa nödvändiga skattehöjningar.

Vi har jätteproblem i sjukvården i Skåne, mycket på grund av att det är underfinansierat. Vi ärvde ett underskott från det förra borgerliga styret, och vi har svårt att komma till rätta med det eftersom vi inte kan höja skatten. Vi har den lägsta landstingsskatten i hela Sverige men inte de minsta behoven, utan vi har jättebehov.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är ett tätbefolkat landsting med många människor som behöver vård. Ändå stoppar Sverigedemokraterna skattehöjningen. I förlängningen riskerar detta tyvärr att leda till att man tvingas säga upp personal, om man inte kan lösa det på något annat sätt. Till slut går det inte, och ändå har man höjt taxorna i kollektivtrafiken, vilket vi absolut inte vill. Vi vill ju att människor ska kunna resa med kollektivtrafik och välja det som alternativ till bil. Men det går inte när man samtidigt ser att vården är så pressad som den är. Därför har man tvingats göra den mycket svåra prioriteringen att överföra pengar från kollektivtrafik till vård, men det räcker ändå inte.

Ledningen håller nu på att kämpa på alla sätt och vis för att värna vården, framför allt cancervård, förlossningsvård och de delarna, men det blir oerhört svåra prioriteringar. Därför hade jag önskat att Sverigedemokraterna inte bara pratade om migration hela tiden. Det finns faktiskt andra frågor som också är viktiga.

Nu finns en konkret fråga: Vi behöver mer pengar till vården. Det hoppas jag att vi får, för vårdens skull.


Anf. 7 Socialminister Annika Strandhäll (S)

Herr talman! Det är symtomatiskt för Sverigedemokraterna: Det spelar ingen roll vilken viktig, seriös samhällsutmaning man vill diskutera med er, utan allt landar åter i hat mot migration och invandring.

Det kan vara viktigt för dig att känna till, Jeff Ahl, om du är intresserad av välfärdsfrågorna, att ungefär 25 procent av dem som arbetar i den svenska äldreomsorgen i dag, som tar hand om våra föräldrar och som ser till att våra äldre har det bra från början har kommit till Sverige som migrerad arbetskraft. De har byggt upp ett liv här, utbildat sig här, tagit ett arbete här, betalar skatt här och gör personella insatser i den svenska välfärden.

Ungefär likadant ser det ut i hela hälso- och sjukvården. Verkligheten är den, Jeff Ahl, att vi inte kommer att klara av våra åtaganden i välfärden, skolan, omsorgen och hälso- och sjukvården framöver om vi inte också klarar av att ta till vara de migranter som har kommit till Sverige. De har kommit hit på flykt från fruktansvärda krig runt om i världen, där vi för närvarande har de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget.

I stället för att sträcka ut händerna, samarbeta och tillsammans med andra länder försöka hitta lösningar vill Jeff Ahl stänga dörren och att vi ska isolera oss i lilla Sverige - ett land som är helt beroende av export och frihandel med andra. Då ska vi gå ur EU. Hur har du tänkt lösa ekonomin då, Jeff Ahl? Hur har du tänkt lösa investeringarna i välfärden? Hur har du tänkt ta hand om våra gamla och leverera pensioner till dem, om vi slår sönder hela den svenska ekonomin för att vi vill förneka att vi lever i en globaliserad värld?

Det är inte en seriös diskussion som vi står och för här i dag. Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Detta är viktiga problem som hade förtjänat en seriös diskussion. Personalen i hälso- och sjukvården hade förtjänat en seriös debatt.

Regeringen har under hela denna mandatperiod gjort stora investeringar i den svenska hälso- och sjukvården. Vi har också talat om att vi har för avsikt att fortsätta att göra den sortens investeringar under nästa mandatperiod. Men ni i Sverigedemokraterna visar återigen att ni inte är något seriöst alternativ att diskutera med.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När det gäller att prata om era fiktiva, egna budgetar har jag vid något tillfälle stått och debatterat med er partiledare och konstaterade då att ni skulle ta bort fler miljarder än vad ni skulle tillföra. Ni skulle tillföra 8 miljarder och ta bort 10 miljarder. I mitt huvud blir det minus 2 miljarder - inte en spänn till personalen inom hälso- och sjukvården eller till utvecklingen av den svenska hälso- och sjukvården.

Nej, Jeff Ahl, Sveriges medborgare och de som framöver vill bidra till Sverige förtjänar en seriös debatt om dessa frågor, men det verkar du inte ha förmåga att leverera.

När det gäller förlossningsvården, som du stod här och argumenterade om alldeles nyss, har regeringen under denna mandatperiod gjort den absolut största satsningen på förlossningsvården i modern tid. Vi sköt till 650 miljoner under förra året, och vi skjuter till ytterligare 1 miljard under nästa år, som också får gå till personal, till att öppna vårdplatser, till att utveckla eftervården och till att skapa trygghet för de föräldrar som ska föda barn i den svenska förlossningsvården.

Jag vet att vi har utmaningar, men lite nyans i debatten är vad jag tror att många svenskar skulle önska sig i dag - lite seriositet och att man inte bara skriker om kris och katastrof hela tiden utan också diskuterar med seriositet hur lösningarna ser ut på de samhällsproblem som vi som politiker har ansvar för att ta tag i.


Anf. 8 Jeff Ahl (SD)

Herr talman! Många som arbetar inom vården har utländsk härkomst. Det är helt rätt, men många svenskar som jobbar inom sjukvården har flyttat ifrån detta land därför att deras löner och arbetsmiljö har varit för dåliga. De har valt att flytta härifrån.

Jag vet mycket väl att det finns många med invandrarbakgrund inom vården. Många av dem är medlemmar i det parti som jag är medlem i och som heter Sverigedemokraterna. Jag träffar dem ofta på olika partitillställningar. De har exakt samma uppfattning om hur det ser ut i svensk sjukvård som jag har, så jag förstår inte riktigt vart ministern vill komma med den diskussionen.

Du säger att jag bara pratar om migration, Annika Strandhäll, men nu har jag ju tagit upp EU som ytterligare ett exempel. Man öser i väg miljarder till överbetalda utländska EU-byråkrater i stället för att satsa dem där de behövs, nämligen inom svensk sjukvård och det som du också tog upp: försvar, rättsstaten och så vidare.

I huvudsak har ni styrt detta land sedan 1990- och 2000-talen, och ändå har det blivit konsekvent sämre. Du undvek det faktum att ni skar ned på sjukvården i er egen statsbudget. Jag visade precis siffrorna för dig, men det kommenterade du inte ens. Det är ganska intressant.

Man kan antingen höja skatten väldigt mycket, eller också ser man till att spara där det går - till exempel inom migration, EU och annat. Om man vill kan man göra det. Då kan man också satsa pengar på sjukvård, på försvar och på rättsstaten utan att överbeskatta landsbygden som den här regeringen också gör. Förutom att man drar ned på sjukvården på landsbygden, där många socialdemokrater styr, ska den här regeringen dessutom straffbeskatta alla som bor på landsbygden om de kör bil. Många som bor där är beroende av bil, eftersom det inte finns någon kollektivtrafik. Det togs också upp här i diskussionen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ni har styrt, och vi har sett resultatet. År 2018 är det nytt val. Sverigedemokraterna har hela tiden varit det parti som har budgeterat mest till välfärden i allmänhet och till sjukvården i synnerhet.


Anf. 9 Socialminister Annika Strandhäll (S)

Herr talman! Det är uppenbart att Jeff Ahl inte var särskilt intresserad av att diskutera den svenska hälso- och sjukvårdens utmaningar, utan Jeff Ahl var intresserad av att diskutera migration, infrastruktur, försvarspolitik eller diverse andra olika saker som faller in i Sverigedemokraternas populistiska agenda. Helst ska det ske utan fakta, eftersom det är svårt när man ska diskutera fakta. Ska man ha en seriös diskussion med fakta som grund faller nämligen väldigt många av de argument som Jeff Ahl står här och räknar upp.

Vi har, tillsammans med flera andra partier i Sveriges riksdag, gjort mycket stora satsningar på försvaret under denna mandatperiod för att stärka försvaret i en ny tid med nya utmaningar.

Vi presenterade så sent som i förra veckan den största satsningen på hälso- och sjukvården i modern tid, utöver de satsningar på höjningar av generella statsbidrag som vi redan har gjort i hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvården står inför stora och viktiga utmaningar. Det är en stor omställning från en ganska sjukhustung primärvård till en tid där det blir allt fler äldre i Sverige och där det blir allt fler kroniker. Vi har en teknikutveckling som går i en riktning, och vi har en läkemedelsutveckling som går i en riktning. Detta kommer att ställa nya krav på den svenska hälso- och sjukvården. Därför har vi under hela denna mandatperiod arbetat med denna utmaning tillsammans med vår primärvårdsutredare, som har lagt ut en karta för hur den svenska sjukvården måste och behöver förändras och vad som kommer att krävas i form av investeringar av seriösa politiker för att kunna svara upp mot medborgarnas behov framöver.

När det gäller EU-byråkrater, Jeff Ahl, blir jag ärligt talat bara trött eftersom detta bara handlar om ren populism. Sverige lever i dag väldigt mycket på frihandel och export, och det är helt nödvändigt att vi bibehåller vårt medlemskap i EU.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.