Försvarsmakten och samhällsintresset

Interpellation 2006/07:446 av Green, Monica (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-28
Anmäld
2007-03-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Sista svarsdatum
2007-04-19
Svar fördröjt anmält
2007-04-19
Besvarad
2007-04-23

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 28 mars

Interpellation

2006/07:446 Försvarsmakten och samhällsintresset

av Monica Green (s)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Försvarsmaktens verksamhet finansieras via våra skatter och därför har man sagt att dess resurser enbart ska användas när det gagnar ett samhälleligt intresse. Det har hänt att militära förband nekat lokala föreningar och organisationer att använda försvarets mark för övningar och tävlingar.

Jag är givetvis helt införstådd med att det är viktigt att Försvarsmaktens mark och byggnader ska användas i första hand av Försvarsmakten själv. Men jag anser att det bör vara möjligt att fortsätta att låna ut mark för att hjälpa och stimulera lokal föreningsverksamhet. I grunden är ju de skattemedel som försvaret använder för sin verksamhet våra gemensamma ekonomiska medel som ska användas så effektivt som möjligt.

Det svenska moderna försvaret fyller en stor funktion i vårt land, och som riksdagsledamot anser jag att det är viktigt att vi bibehåller en försvarsmakt. Men jag anser också att under den fred och avspänning som råder i dag bör Försvarsmakten närma sig det civila samhället för att skapa en samsyn kring försvarsfrågorna så att medborgarna känner trygghet och stabilitet när det gäller försvarets verksamhet.

I Skaraborg har man bland annat i medierna uppmärksammat att en relativt liten organisation, enduroklubben FMCK i Skövde, som trots att de kört motorcykel i snart 15 år på försvarets mark inte längre ska få använda sig av försvarets mark. Detta grundar Försvarsmakten på att man enbart får låna ut marken till samhällsnyttig verksamhet och till detta räknas inte enduro.

Jag anser att det är en märklig tolkning eftersom de flesta verksamheter som har sin grund i ett engagemang direkt hos medborgarna är till gagn för det civila samhället. Varje organisation som till sin verksamhet kan knyta barn och ungdomar gör en stor insats för att skapa en meningsfull fritid för dessa barn och ungdomar.

Vi har en tradition i Sverige när det gäller frivilliga verksamheter, vi har ett omfattande organisationsliv som vi politiskt valt att stötta genom olika former av bidrag. Detta för att vi anser att föreningsverksamhet är en väg, en mycket bra väg, för barn och ungdomar att utöva sitt intresse tillsammans med andra. Detta skapar barn och unga som får föreningsvana och vet hur man ska göra för att på ett demokratiskt sätt nå framgångar. Man ger därmed en god demokratisk fostran till det uppväxande släktet och detta anser jag vara oerhört viktigt.

Jag undrar därför om försvarsministern avser att vidta några åtgärder med anledning av att Försvarsmakten nu har en mer stram hållning till att låna ut mark, och kanske även byggnader, till föreningsverksamhet.

Jag vill också fråga ministern om han avser att verka för en mindre stram hållning från Försvarsmaktens sida när det gäller frivilligorganisationerna inom försvaret så att inte även dessa kommer att drabbas av en stramare hållning.

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2006/07:446, Försvarsmakten och samhällsintresset

Interpellationsdebatt 2006/07:446

Webb-tv: Försvarsmakten och samhällsintresset

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 23 Mikael Odenberg (M)
Herr talman! Monica Green har i interpellation 2006/07:446 frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att Försvarsmakten nu har en mer stram hållning till att låna ut mark och kanske även byggnader till föreningsverksamhet samt om jag avser att verka för en mindre stram hållning från Försvarsmaktens sida när det gäller frivilligorganisationerna inom försvaret så att inte även dessa kommer att drabbas av en stramare hållning. Monica Green har vidare i interpellation 2006/07:452 frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Försvarsmaktens missförstånd som leder till försämringar för föreningslivet. Jag besvarar interpellationerna i ett sammanhang. Herr talman! Det är alldeles korrekt att Försvarsmakten har blivit betydligt mer restriktiv med att låna ut övnings- och skjutfält till idrottsrörelsen. För detta kan Monica Green tacka de socialdemokratiska regeringar som först tillsatte utredningen om Försvarsmaktens stöd till andra myndigheter m.m. (dir. 2000:87) och sedan fastställde den nya förordningen (2002:375) om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet. När det gäller enskilda, som till exempel idrottsföreningar, stadgar den här socialdemokratiska förordningen att stöd endast får ges om verksamheten är av intresse för samhället. I förordningens förarbeten, det vill säga i den nyss nämnda utredningen, anges uttryckligen olika typer av idrottsarrangemang som exempel på verksamhet där det " ter sig tveksamt om det verkligen föreligger något samhällsintresse ". För egen del har jag på denna punkt en helt annan uppfattning än utredningen. Jag menar dessutom att det även med nu gällande förordning är fullt möjligt för Försvarsmakten att lämna stöd till viss idrottsverksamhet. I ett svar på interpellation 2006/07:115 av Sven Bergström från Centerpartiet angående samarbetet mellan idrottsrörelsen och Försvarsmakten framhöll jag också att jag " utgår från att Försvarsmakten kommer att använda sig av det utrymme som trots allt finns ". Enligt vad jag har erfarit delar Försvarsmakten min bedömning att förordningens krav på samhällsintresse inte medför något generellt hinder för stöd till idrottsrörelsen. Försvarsmakten anser också att idrottslig verksamhet är viktig av många skäl. Man ser därför fortlöpande över sin tillämpning av den här stödförordningen. Jag kommer fortsättningsvis att följa hur stödförordningen tillämpas. Med detta konstaterande anser jag mig ha besvarat de två interpellationerna.

Anf. 24 Monica Green (S)
Herr talman! Jag tackar för interpellationssvaret. Det verkar som om vi har samma uppfattning. Den politiska majoriteten i landet har samma uppfattning som oppositionen, som jag representerar vid det här tillfället, och även Försvarsmakten har samma uppfattning, nämligen att den här förordningen inte innebär att man behöver vara så restriktiv som Försvarsmakten nu har blivit. Om vi nu är så överens - det tycker jag är bra, jag tar inte bollen som du sparkade ut om att allt skulle vara sossarnas fel - gäller det att se vad vi ska göra nu. Om alla tre parter till och med, oppositionen, majoriteten och Försvarsmakten, har samma uppfattning att den här förordningen inte behöver innebära restriktioner frågar jag försvarsministern: Vad avser du att göra för att det ska gå lättare för föreningslivet att få låna mark även fortsättningsvis? Anledningen till att jag ställde två interpellationer var att jag fick vetskap om det här genom Nisse Sandberg som har skrivit till dig och som är med i FMCK i Skövde. FMCK har ju en jättestor utbildningsverksamhet för barn och ungdomar från 4 till 20 års ålder. De har nu fått besked att de inte ska få fortsätta. Försvaret vill inte låna ut sin mark på det som vi kallar Kråkberget hemma i Skövde. De har kört där så länge. Marken är redan använd. Varje lördag har de träning. De har också tävlingar för att kunna finansiera sin verksamhet. Jag skulle så gärna vilja att vi kan ge Nisse ett besked här i dag att de ska få fortsätta med sin verksamhet, att FMCK ska kunna fortsätta att utbilda barn och ungdomar i den här så viktiga verksamheten. Det var skälet till att jag skrev den ena interpellationen. Den andra interpellationen är något större. Det är därför jag hade velat ha två debatter. Den handlar om föreningslivets möjligheter över huvud taget att låna mark och logement. Det handlar om MTB Vättern, ett långlopp i Motala som skulle ha haft sitt tioårsjubileum i år. 1 200-2 100 anmälda brukar vara med och cykla. De har nu fått ställa in sin cykeltävling. Det handlar också om fotbollsklubbar. Det handlar om handbollsklubbar som inte längre kan ordna cuper för att de inte får låna de logement som de alltid tidigare har fått låna. Det handlar också om orienteringsklubbar och, som jag har nämnt, motorcykelföreningar, både FMCK och enduro men också jeepklubbar och andra. Föreningslivet är viktigt för samhället. Det fostrar barn och ungdomar och ger en bra bild av vuxenlivet, att man får hjälpa varandra och stötta varandra. Det är pedagogiskt rätt att barn och ungdomar är med i föreningslivet. Därför är det viktigt att också Försvarsmakten tar sitt ansvar nu och ser till så att föreningslivet kan fortsätta med en så bred verksamhet som man har lyckats bygga upp. Det vore synd om handbollscuper och fotbollscuper skulle få ställas in för att man inte kan hysa så många människor i en och samma stad längre. Därför vill jag att försvarsministern här i dag ger ett positivt besked till alla de föreningarna.

Anf. 25 Mikael Odenberg (M)
Herr talman! Monica Green sade något om att jag skickade iväg en boll om att det här var sossarnas fel. Jag ska inte alls utesluta att min partitillhörighet kan göra att jag reflexmässigt ibland reagerar så, men i just det här fallet är det dessutom alldeles sant. Det är inte jag som har hittat på den här stödförordningen som Försvarsmakten nu tillämpar. Det är inte heller så att Försvarsmakten och Högkvarteret i största allmänhet har gett sig sjutton på att jävlas med idrottsrörelsen. De har läst förordningen som den socialdemokratiska regeringen antog 2002. Det tog lite tid, men så småningom sade deras jurister på Högkvarteret: Ni kan inte fortsätta att låna ut marken, för regeringen har beslutat om den här förordningen och Försvarsmakten måste rätta sig efter lagarna. Då lade Försvarsmakten om. Då fick jag en interpellation och sade att jag inte tycker att det här är bra. Jag tycker att det är väldigt värdefullt om Försvarsmakten kan samverka med idrottsrörelsen. Jag tror i och för sig inte heller att den gamla regeringen när den tog den här förordningen var ute efter att klämma åt idrottsrörelsen. Låt gå för att alla är överens nu i dag, i alla fall idrottsrörelsen, interpellanten och jag. Då finns det två sätt att lösa det här. Man kan göra som Monica Green föreslog i Dagens Nyheter nu under helgen där de skrev om lille Nisse. Jag ska lyfta på luren, ringa till överbefälhavaren och säga: Nu, general, får du skärpa dig! Så här kan vi inte ha det. Nu får du sätta i gång och låna ut förläggningar och mark! Så här kan vi inte ha det. Då kommer Monica Green eller någon annan att skriva en anmälan till konstitutionsutskottet. Sedan kommer jag att bli prickad i konstitutionsutskottet för att jag har ägnat mig åt det som på vardagssvenska brukar kallas för ministerstyre, det vill säga att jag har lagt mig i en myndighets myndighetsutövning. Därför är Monica Greens råd i Dagens Nyheter till mig ett väldigt dåligt råd. Det andra alternativet är att göra som jag gör, nämligen stå här i riksdagen och i ett svar till interpellanten Sven Bergström i december säga att enligt min uppfattning ger den här förordningen ett handlingsutrymme för Försvarsmakten som man inte fullt ut har använt sig av. Man har enligt min mening fäst för stor vikt vid förarbetena, det vill säga en mening som står i den utredning som låg till grund för förordningen. Det tycker jag är en väl rigid uttolkning. Jag tycker att det är förordningstexten som måste vara överordnad och utredningstexten underordnad, inte tvärtom. Jag har varit rätt tydlig med att detta är min hållning. Jag har också förmedlat det till Riksidrottsförbundet och företrädare för några motororganisationer som jag har träffat. Men återigen: Det är Försvarsmakten som ägnar sig åt myndighetsutövningen och som tillämpar förordningen. Det är därför jag avslutar mitt interpellationssvar till Monica Green med att jag avser att följa denna fråga. I det ligger att om Försvarsmaktens tolkning av förordningen fortsätter att vara sådan att det är tvärstopp för ideella organisationer att få tillgång till övningsområden är jag öppen för att ta upp en diskussion om att ändra den förordning som den socialdemokratiska regeringen fattade beslut om 2002. Men där är vi inte än.

Anf. 26 Monica Green (S)
Herr talman! Jag förstår att du gärna vill skylla på sossarna, trots att du själv sedan fortsätter med att säga att det är jurister på Försvarshögkvarteret som har övertolkat förordningen eller har tolkat den hårdare än vad som egentligen står, att man har vägt in förarbetena och en fundering hos utredaren om idrottsverksamheten och så vidare. I själva verket är det ju så att förordningen innehåller dessa möjligheter. Man behöver inte ha den här restriktivare hållningen. Jag hörde vad ministern sade, att det är juristerna som har tolkat så hårt och att man kanske kan överväga att förändra och mildra den tolkningen. Det vore ju förödande för föreningslivet om man på Försvarsmakten har gjort en så stram tolkning för föreningsverksamheten i det här landet att det inte ska gå att ordna handbollscuper i Skövde eller Östersund eller cykeltävlingar i Motala eller var som helst i landet. Jag tycker att det är beklagligt, och jag sätter mitt hopp till dig, Mikael Odenberg, som är försvarsminister i dag. För mig får du vidta vilka åtgärder du vill, bara du löser detta. Antingen genom att varje dag i interpellationssvar stå här och säga att det borde vara en annan tolkning eller genom att lyfta luren. Du får göra den bedömningen själv, bara du löser det. Det är upp till dig som försvarsminister att hitta de lösningar som går att hitta. När det gäller föreningslivet, FMCK och enduroklubbar runt om i landet måste de få fortsätta. De har en väldigt bra verksamhet för våra ungdomar runt om i landet, och jag vill ännu en gång framhålla den pedagogiska vikten av föreningslivet och hur viktigt det är för barn och ungdomar att få chansen att vara med i en förening. Det är inte dessa ungdomar som hamnar utanför i samhället sedan, inte många av dem i alla fall. De har fått delta i ett sammanhang. Här kan du som försvarsminister göra en jättestor insats och se till att lösa den problematik som tyvärr har uppkommit med Försvarsmaktens strängare hållning.

Anf. 27 Mikael Odenberg (M)
Herr talman! Avslutningsvis vill jag vara väldigt tydlig med att det är myndigheterna som ägnar sig åt myndighetsutövning. Det är Försvarsmakten som med den rådgivning som står dem till buds fattar beslut. Jag kan för egen del anse att en myndighet har gjort förarbeten till huvudsak och förordningstext till bisak, men jag har ett antal medarbetare från departementet som sitter och hoppar otåligt där borta, eftersom de tycker att jag redan har gett mig ut alldeles för långt i författningstolkningar här i riksdagen. Men med detta sagt: Det är Försvarsmakten som ska tillämpa den förordning som den dåvarande socialdemokratiska regeringen fattade beslut om. Jag hoppas att Försvarsmakten efter lite funderande kommer fram till ungefär samma slutsats som jag har kommit fram till, nämligen att förordningstexten trots allt ger ett visst utrymme. Men det återstår att se. Det är därför jag säger att Monica Green gör alldeles rätt i att fästa allt sitt hopp till mig. Om det skulle vara så att det beslut som den socialdemokratiska regeringen fattade 2002 långsiktigt visar sig ge dessa väldigt negativa konsekvenser ska jag naturligtvis se till att leva upp till interpellantens förväntningar genom att initiera en författningsändring. Det är trots allt det beslut som fattades då som i dag gör att Nisse inte får köra sin enduro. Jag hoppas att det ska bli möjligt i framtiden.

Anf. 28 Monica Green (S)
Herr talman! Jag får alltså ordet en gång till. Jättebra! Jag fick för mig att det var det sista inlägget. Jag märker att du återigen vill skylla på den socialdemokratiska regeringen, men jag försöker nu hitta möjligheterna. Jag vet att den förra, socialdemokratiska regeringen definitivt inte ville att det skulle vara en så här stram hållning. Jag vet det. Och jag vet att den förra, socialdemokratiska regeringen ville att föreningslivet skulle blomstra i hela landet, såväl inom idrottsrörelsen som i föreningslivet för barn och ungdomar. Det vet jag, och det kan jag informera Mikael Odenberg om ifall han inte visste det. Om nu några jurister på Försvarsmakten har tolkat förarbetet och inte förordningen på ett hårdare sätt är det ju inte den socialdemokratiska regeringens fel. Oavsett hur det ligger till så är det du som är försvarsminister nu, och det är därför jag ber dig att lösa den här frågan för våra barns och ungdomars skull och för att vi ska ha ett bra och fungerande föreningsliv även i fortsättningen. Jag vill att det ska kunna finnas både tävlingar och träningar på försvarets mark och att försvaret ser sin nya roll i att kunna vara med i en sådan samhällsnyttig verksamhet som föreningslivet faktiskt är. Många olika typer av föreningar bidrar till ett bra klimat i samhället, och det är därför som jag nu hoppas att försvarsministern kan göra någonting åt detta.

Anf. 29 Mikael Odenberg (M)
Herr talman! Jag vidgår att jag är beredd att tro Monica Green när hon säger att sakernas tillstånd inte avsågs av den dåvarande regeringen när man fattade beslut om förordningen. Det får mer betraktas som en olycklig konsekvens som man då inte förutsåg. Icke desto mindre är det förordningsbeslutet som den socialdemokratiska regeringen fattade 2002 som i dag ger oss problem, men jag avser att lösa det problemet, herr talman.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.