Tredje elförbindelse till Gotland

Interpellation 2019/20:471 av Lars Hjälmered (M)

Interpellationen är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-02
Överlämnad
2020-09-03
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-15
Besvarad
2020-09-15
Sista svarsdatum
2020-09-17

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste åren har Gotland drabbats av ett stort antal strömavbrott. De återkommande strömavbrotten ställer till problem för hushåll och har lett till kostnader för den lokala industrin på tiotals miljoner kronor för att reparera och återstarta produktionen.

Gotland är en ö med stor befolkning och många företag, där vårt land har ett ansvar att säkra grundläggande funktioner såsom ett pålitligt elsystem. På ön finns dessutom industrier som förser Sverige med merparten av behovet av cement och där trygg, klimatbra el är en nyckel för minskade utsläpp och därmed för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål.

I dag finns två kablar mellan Gotland och fastlandet. Svenska kraftnät (SvK), som är ansvarigt för landets stamnät, har tidigare genomfört en förstudie om en tredje kabel till Gotland. SvK har tidigare konstaterat att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga en tredje kabel till ön.

Nu gör SvK en annan analys. I slutet av augusti konstaterade SvK att behovet av en ytterligare förbindelse förväntas uppstå tidigare än vad man tidigare konstaterat. Detta beror inte minst på den cementindustri som finns på ön och som planerar att bli koldioxidneutral 2030. SvK bedömer även att en robust elförsörjning är viktig utifrån förmågan att upprätthålla Sveriges totalförsvar.

Det är därför rimligt att riksdagen beslutar om ett uppdrag att återuppta projektering och färdigställande av en tredje elförbindelse till Gotland. Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

  1. Delar statsrådet Svenska kraftnäts bedömning av behovet av en tredje elförbindelse till Gotland?
  2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Svenska kraftnät återupptar projekteringen av en tredje förbindelse till Gotland?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2019/20:471, Tredje elförbindelse till Gotland

Interpellationsdebatt 2019/20:471

Webb-tv: Tredje elförbindelse till Gotland

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 8 Statsrådet Anders Ygeman (S)

Fru talman! har frågat mig om jag delar Svenska kraftnäts bedömning av behovet av en tredje elförbindelse till Gotland samt vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Svenska kraftnät återupptar projekteringen av en tredje förbindelse till Gotland.

Att utveckla elnätet för att möjliggöra omställningen av kraftsystemet i enlighet med de av riksdagen fastställda energi- och klimatpolitiska målen är nödvändigt. Utvecklingen är också nödvändig för att kunna möta den tillväxt som sker i vårt land samt för att tillgodose totalförsvarets behov.

Frågan om elförsörjningen till Gotland har aktualiserats vid flera tillfällen under de senaste åren.

Svenska kraftnät ska enligt regleringsbrevet för 2020 särskilt redovisa försörjningstrygghet och leveranssäkerhet avseende elproduktionen inklusive en bedömning av om Gotland har en trygg och säker elförsörjning på kort och lång sikt. Redovisningen ska göras till regeringen i februari 2021. Jag förväntar mig att redovisningen blir resultatet av en bred dialog mellan de olika berörda parterna.


Anf. 9 Lars Hjälmered (M)

Fru talman! Först vill jag tacka för svaret och möjligheten att debattera frågan om en möjlig tredje kabel till Gotland. Gotland ska ha en trygg elförsörjning, men de har inte en så trygg elförsörjning som de borde ha. Det har varit tiotals strömavbrott de senaste åren. Hushåll har drabbats. Företag har drabbats. Offentlig sektor har drabbats. Det har kostat miljontals kronor för den viktiga gotländska industrin.

Vår slutsats är att det behövs en tredje landkabel till Gotland. Behoven finns - hos hushållen, hos företagen och hos offentlig sektor samt hos försvaret i och med dess återetablering på ön. Det finns en stor elproduktion som skulle gynnas av en tredje kabel. Industrin behöver naturligtvis en trygg elförsörjning, där liksom i andra delar av Sverige.

Och så har vi de svenska klimatmålen, fru talman. En av de allra största utsläpparna i Sverige alla kategorier, fabriken Cementa, finns på Gotland. De har en långsiktig plan att gå över till el i stället för fossila bränslen, vilket kräver en trygg elförsörjning. Hotas detta hotas också Sveriges möjligheter att klara de långsiktiga klimatmålen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Svenska kraftnät, den statliga aktören, gjorde för några år sedan en analys och kom fram till att ett behov fanns, men att de inte hade uppdraget och att det krävdes politiska beslut för att gå vidare. Moderaterna har velat ge det här beskedet om att projektera och på sikt bygga. I våras röstade riksdagen om en tredje kabel till Gotland. I det fallet valde Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet att rösta nej. Jag beklagar verkligen det beslutet och sätter min förhoppning till att Anders Ygeman, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet ser det behov som finns och är beredda att byta fot.

Svenska kraftnät har på regeringens uppdrag tittat på behovet och ska, som det sas i interpellationssvaret, "särskilt redovisa försörjningstrygghet och leveranssäkerhet avseende elproduktionen inklusive en bedömning av om Gotland har en trygg och säker elförsörjning på kort och lång sikt".

Det här har de nu redovisat. Svenska kraftnät hade ganska nyligen ett möte på Gotland där de konstaterade att behovet tydligt finns och att det behövs en tredje kabel. De pekade också ut att det borde kunna komma på plats ungefär kring 2030, och de har redan inlett en dialog med statliga Vattenfall.

Det som saknas, och där är Svenska kraftnät tydligt, är politiska beslut. På svenska betyder det att regeringen och Anders Ygeman måste sätta ned foten. Antingen står man fast där man har varit tidigare, att det inte behövs någon kabel till Gotland, eller så byter man fot och delar uppfattningen från både Svenska kraftnät, Moderaterna och många andra och säger: Låt oss projektera och utveckla detta.

Fru talman! Gotland har drabbats av ett tiotal strömavbrott. Det finns ett behov av en kabel. Hushåll, företag, försvar, offentlig sektor, industri och klimatet talar för detta, och de politiska besluten saknas. Jag har två frågor till Anders Ygeman.

För det första: När man nu har gett ett uppdrag till Svenska kraftnät att titta på behovet, och Svenska kraftnät säger att behovet finns, undrar jag: Är Anders Ygeman beredd att ge ett nytt och kompletterande uppdrag till Svenska kraftnät att projektera och bygga en tredje kabel?

För det andra: Vad är Socialdemokraternas uppfattning? Är Socialdemokraterna som parti för eller emot byggnationen av en tredje elkabel?


Anf. 10 Statsrådet Anders Ygeman (S)

Fru talman! Jag måste ändå ge Lars Hjälmered en 5:a i argumentationskonst. I ett inlägg på inte längre än fyra minuter lyckas han först säga att Socialdemokraterna är emot att bygga en kabel. Sedan avslutar han det hela med att fråga: Är Socialdemokraterna för eller emot att vi ska bygga en kabel? Det är rimligt att man försöker hålla en linje i varje fall under de fyra minuter man har till sitt förfogande.

Sanningen är att jag inte trodde att jag skulle få stå i riksdagens talarstol och försvara Sverigedemokraternas uppfattning mot moderater. Varken Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna eller de andra som har tagit ställning i utskottet har tagit ställning för eller emot en kabel.

Vi vill att Gotlands elförsörjning ska vara tryggad. Den myndighet som äger och förvaltar infrastrukturen är den som ska avgöra på vilket sätt det bäst löses. Sanningen är att jag och Lars Hjälmered är överens om att vi ska trygga elförsörjningen till Gotland. Det är bakgrunden till att regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att återkomma med en redovisning om hur det ska ske.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Sedan läser Lars Hjälmered delvis högt ur en preliminär redovisning. Uppdraget har inte redovisats till mig än. Det ska redovisas i februari.

Den andra frågan som Lars Hjälmered ställde var: Kommer regeringen att ge uppdrag, och så vidare? Svaret är naturligtvis att regeringen kommer att ge de uppdrag som krävs för att säkra Gotlands elförsörjning. Det är därför som vi har gett det uppdraget. Det är därför vi arbetar med den här frågan.

Gotlänningarna kan vara trygga med att vi ska se till att Gotland har en trygg och säker elförsörjning även i framtiden.


Anf. 11 Lars Hjälmered (M)

Fru talman! Det som gör frågan om Gotland och tredje elkabeln lite speciell beror på en rad skäl. Det första är att de precis som andra måste ha en trygg elförsörjning. De har de senaste åren drabbats av tiotals strömavbrott, och det är inte rimligt. Då måste det tas ett politiskt ansvar.

Det andra är att det finns en osäkerhet. Det har vi sett med elkriserna i Stockholm och Skåne. Det skapar också en osäkerhet om investeringar och nya jobb. Det vill inte jag ska drabba vare sig Gotland eller andra delar av landet.

Vi har för det tredje också frågan om klimatet. En av Sveriges största utsläppare alla kategorier finns i Slite. Kan man säkra elförsörjningen kan man bidra till deras långsiktiga omställning i produktionen av cement. Det gör att Sverige ska kunna nå sina klimatmål.

Fru talman! Det fjärde skälet som är viktigt är att det är en ö. När det gäller transporterna till och från Gotland är alla med och pyntar via skattsedeln för flyg- och fartygstransporter av människor och gods för att helt enkelt säkra funktionen på ön. Jag menar att det finns ett särskilt samhällsansvar vad gäller elförsörjningen och Gotland. Slutsatsen är ändå att behoven finns.

Anders Ygeman raljerar lite lätt över huruvida man är för eller emot. Jag konstaterar att vi hade en skarp fråga från näringsutskottet: Ska man ge regeringen ett uppdrag att återta en projektering och byggnation? Då valde S, SD och MP att rösta nej. Det är fullt legitimt att tycka detta. Min fråga var egentligen mer på temat: Har man bytt fot, eller är man beredd att byta fot när man tar intryck av det hela?

Anders Ygeman har helt rätt i att Svenska kraftnät inte har lämnat rapporten till honom och regeringen. Däremot har deras representanter stått på Gotland och berättat att slutsatsen är att behovet av en tredje kabel finns. De ser ett behov av att diskutera med Vattenfall och andra aktörer. De är tydliga med att det krävs politiska beslut för att projektera och senare bygga detta.

Vi i Moderaterna är fortfarande fast vid att vi tycker att man ska ge dem det uppdraget och ta nästa steg med en projektering. Det innebär en dialog med Region Gotland, Vattenfall och en serie andra aktörer för att det ska kunna komma på plats. Längre fram handlar det naturligtvis om upphandling, finansiering och den ram de har.

Politik är också att vilja och ha en viljeyttring i detta. Om Svenska kraftnät är så tydligt som det är om att behoven finns är frågan: Står Socialdemokraterna fast vid den uppfattning de hade tidigare, att man inte ska rösta för en fortsatt projektering och ge regeringen uppdraget, eller är de beredda att förutsättningslöst kunna gå vidare med detta? Det är det ena.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det andra är att man från regeringens sida i budgetpropositionen förra året gett Svenska kraftnät ett uppdrag att göra en analys. Det naturliga steget vore att säga: Nu tar vi nästa steg och ger det uppdraget att projektera och bygga precis som Svenska kraftnät på Gotland har presenterat. Jag tycker att gotlänningarna kan kräva detta. Vad tycker Anders Ygeman?


Anf. 12 Statsrådet Anders Ygeman (S)

Fru talman! Anders Ygeman tycker inte att vi ska sitta i riksdagen och rita upp ledningsdragningar i Sverige. Anders Ygeman tycker att den ordning vi har är att Svenska kraftnät och de som är experter på att rita upp elledningar ska göra det.

Däremot menar Anders Ygeman att det är politikens uppgift att slå fast att alla delar av Sverige ska ha en säker och trygg elförsörjning. Det är därför vi har gett det uppdraget. Det är därför vi inte behöver byta fot. Vi ska se till att få tillbaka det uppdraget och sedan fatta eventuellt nödvändiga beslut för att trygga elförsörjningen för Gotland och andra.

Jag kan dock inte slita mig från beskrivningen av de återkommande elavbrotten på Gotland som Lars Hjälmered nu har tagit upp i två interpellationsinlägg. Det stämmer. År 2019 var det 5 avbrott på Gotland. År 2018 var det 16 avbrott på Gotland. De berodde först och främst på de förnyelseprojekt som Gotlands Energi AB och Vattenfall gjorde. I två fall berodde de på åska.

Jag vet inte vilket politiskt ansvar regeringen ska ta för de förnyelsearbeten som Gotlands Energi AB gör eller för förekomsten av åska i landet. Däremot är jag övertygad om att regeringen ska ta ansvar för att trygga en säker elförsörjning för Gotland. Det ansvaret tänker regeringen ta.


Anf. 13 Lars Hjälmered (M)

Fru talman! Svenska kraftnät säger när de rapporterar på Gotland inte bara att det behövs en tredje kabel som ska projekteras och byggas. De säger att om man räknar med att man inte gör något mer kommer det att vara minst ett till två strömavbrott fortsatt på Gotland varje år.

Det kanske inte låter så mycket när man lyssnar på det, men då ska man veta att en industri eller fabrik som den som Cementa har i Slite kostar tiotals miljoner att återstarta efter ett strömavbrott. Det är därför på allvar när man talar om vilka effekter detta kan få.

Anders Ygeman ställer frågan: Vilket politiskt ansvar ska man ta? Ge ett tydligt besked! Svenska kraftnät bör gå vidare och projektera för att på sikt kunna bygga en tredje kabel till Gotland för att säkra den trygga elförsörjningen på ön för hushållen, företagen, försvaret, offentlig sektor och industrin och för att vi långsiktigt ska kunna bidra till att klara de svenska klimatmålen.

Det är tydligt, fru talman. Behoven finns där. Det är inte bara vissa partier såsom Moderaterna som säger det. Svenska kraftnät är jättetydligt. De efterfrågar också politisk tydlighet och beslut i detta. Vi är beredda att fatta det. Jag hoppas att regeringen byter fot i detta efter hand så att vi kan säkra Gotlands elförsörjning.


Anf. 14 Statsrådet Anders Ygeman (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Lars Hjälmered har tillerkänt regeringen alla möjliga fötter. Den fot regeringen står på är att Gotland ska ha en trygg elförsörjning. Det är därför vi gav uppdraget åt Svenska kraftnät. Det är därför som Svenska kraftnät kommer att rapportera tillbaka uppdraget till regeringen i februari nästa år. Det är också då regeringen kommer att fatta eventuella nödvändiga beslut för att säkra och trygga Gotlands elförsörjning. Det Lars Hjälmered inte har sagt om den preliminära slutsatsen är att vi talar om ett behov för en tredje kabel år 2030. Jag vet inte om Lars Hjälmered är beredd att vänta så länge, men det är i alla fall de slutsatser som finns i den preliminära plan som han flera gånger här och nu har dragit för kammaren.

Regeringen kommer inte att vila och vänta för att säkra Gotlands elförsörjning. Vi kommer i februari att få tillbaka det uppdrag vi har givit, och vi kommer att agera på det uppdrag som då återrapporteras till oss.

Jag välkomnar för övrigt att det verkar finnas en bred uppslutning kring behovet av att långsiktigt trygga Gotlands elförsörjning.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.