Svenska Spel AB

Interpellation 2001/02:36 av Axén, Gunnar (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-22
Anmäld
2001-10-30
Besvarad
2001-10-30

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 22 oktober

Interpellation 2001/02:36

av Gunnar Axén (m) till finansminister Bosse Ringholm om Svenska Spel AB

Det av staten helägda bolaget Svenska Spel AB uppfyller de krav som ställs för att företaget ska definieras som en upphandlande enhet enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Nämnden för offentlig upphandling, som har att utöva tillsyn i enlighet med LOU, har påtalat detta faktum tidigare. Trots detta vägrar Svenska Spel AB att följa lagen om offentlig upphandling.

Svenska Spel AB har t.ex. i samband med etableringen av den nya kasinoverksamheten vägrat att i enlighet med lagen konkurrensupphandla byggentreprenader, inredning och inventarier. Det finns även uppgifter som gör gällande att inköpen av ca 7 000 Jack- och Miss Vegas-automater skett utan konkurrensupphandling. Företaget ignorerar på ett uppseendeväckande sätt den statliga tillsynsnämndens besked om att det lyder under LOU och konstaterar frankt att "inga bolag i koncernen är upphandlande enheter".

Mot bakgrund av att ansvaret för både Svenska Spel AB och frågor som rör offentlig upphandling åvilar finansministern är det synnerligen viktigt för rättstillämpningens trovärdighet att nödvändiga åtgärder vidtas för att även Svenska Spel i framtiden följer gällande lag.

Vad ämnar finansministern vidta för åtgärder för att tillse att Svenska Spel AB, och dess dotterbolag, i framtiden följer lagen om offentlig upphandling?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2001/02:36, Svenska Spel AB

Interpellationsdebatt 2001/02:36

Webb-tv: Svenska Spel AB

Protokoll från debatten

Anf. 30 Finansminister Bosse Rin (S)
Fru talman! Gunnar Axén har frågat mig vilka åt- gärder jag är beredd att vidta för att tillse att Svenska Spel och dess dotterbolag i framtiden följer lagen om offentlig upphandling. I en rapport daterad den 3 februari 2000 uttalade Nämnden för offentlig upphandling att samtliga bolag inom AB Svenska Spel omfattas av de offentliga upphandlingsreglerna. Med anledning av denna rap- port lät AB Svenska Spel advokatbyrån Linklaters Lagerlöf göra en juridisk analys. Den ledde till slut- satsen att AB Svenska Spel inte ska betraktas som en upphandlande enhet, varken enligt EG-direktiven om offentlig upphandling eller enligt lagen om offentlig upphandling. Analysen visade också att detta även gäller för AB Svenska Spels samtliga dotterbolag. Lagen om offentlig upphandling är konstruerad så att det är bolaget självt som avgör om det är en upp- handlande enhet eller inte. AB Svenska Spel är en egen juridisk person och sköter sin löpande verksam- het självständigt. I detta fall är AB Svenska Spel och Nämnden för offentlig upphandling uppenbarligen av olika åsikt. Det ankommer enligt lagen dock inte på mig som finansminister att tolka lagen om offentlig upphandling åt vare sig Svenska Spel eller Nämnden för offentlig upphandling. Lagen är så konstruerad att en leverantör som anser sig förfördelad har möjlighet att vända sig till domstol, vilken har befogenhet att avgöra hur lagen ska tolkas. I sista hand är det en fråga för EG-domstolen.

Anf. 31 Gunnar Axén (M)
Fru talman! Finansministern har gjort det till en vana att inte föra en längre debatt i frågor där han befinner sig på tunn is. Mot den bakgrunden ska jag vara extra tydlig i detta inlägg, eftersom jag inte för- väntar mig att finansministern är beredd att bemöta mina argument och besvara mina frågor. Finansministern är ansvarig för frågor som rör of- fentlig upphandling. Finansministern är ansvarig för tillsynsmyndigheten Nämnden för offentlig upphand- ling. Finansministern är också ansvarig för det statli- ga företaget AB Svenska Spel. Enligt EU:s regelverk är staten skyldig att tillse att den offentliga verksam- het som är att anse som upphandlande enheter också ska upphandla varor och tjänster via anbudskonkur- rens. Expertmyndigheten Nämnden för offentlig upp- handling har därför fått i uppdrag av regeringen att definiera vilka av de statliga företagen som är att anse som upphandlande enheter. Nämnden har kommit fram till att Svenska Spel är en sådan upphandlande enhet och därmed ska följa lagen om offentlig upp- handling. Svenska Spel vägrar att acceptera detta, och har anlitat en advokatbyrå för att argumentera för sin ståndpunkt. Finansministern, som uppenbarligen sitter på två stolar i detta sammanhang, reagerar med en axelryckning. Därmed underkänner ministern kompetensen vid den egna expertmyndigheten, som har att övervaka lagen om offentlig upphandling och hur den följs. Han underlåter också såsom ansvarig för Svenska Spel att vidta de åtgärder som krävs för att företaget ska följa svensk lag och EU:s regelverk. Faktum är att det verkar som att finansministern springer Svenska Spels ärenden då han i polemik med den egna expertmyndighetens utlåtande hänvisar till vad den av Svenska Spel anlitade advokatbyrån anför i frågan. När de statliga företagen, det finns det ett flertal exempel på, inte följer gällande lag minskar även medborgarnas förtroende för politiskt fattade beslut och deras vilja att följa gällande lagar och regler. Dessutom innebär avsaknaden av konkurrensupp- handling inom Svenska Spel att företaget får onödigt höga kostnader för varor och tjänster som man upp- handlar. Det innebär att företaget faktiskt inte drivs på ett professionellt sätt - till men för folkrörelserna, statskassan och skattebetalarna. Så även om finansministern underkänner den egna expertmyndighetens kompetens infinner sig frågan varför inte finansministern, som är ansvarig för Svenska Spel AB, tillser att Svenska Spel agerar affärsmässigt och professionellt. Vore det inte rimligt att finansministern, oavsett om den egna expertmyn- digheten säger att Svenska Spel enligt lagen ska kon- kurrensupphandla varor och tjänster, tillsåg att Svenska Spel bedrev sin verksamhet på ett affärsmäs- sigt och professionellt sätt eftersom finansministern faktiskt är ansvarig även för företaget Svenska Spel AB?

Anf. 32 Finansminister Bosse Rin (S)
Fru talman! Gunnar Axén tillhör ett parti, Mode- rata samlingspartiet, som ibland försöker göra gällan- de att de står för lag och ordning. Nu tycker Gunnar Axén att man kan bryta mot lag och ordning. Han tycker t.o.m. att finansministern kan bryta mot lag och ordning. Jag har i mitt interpellationssvar kon- staterat att jag självfallet som finansminister har an- svaret både för AB Svenska Spel och för Nämnden för offentlig upphandling. Men finansministern är ingen rättsvårdande myn- dighet. Finansministern är ingen domstol. Det är inte finansministern som sliter de rättsliga tvisterna. Jag är förvånad över att Gunnar Axén som riksdagsledamot uppmanar finansministern att ta över rättsväsendets arbetsuppgifter.

Anf. 33 Gunnar Axén (M)
Fru talman! Ursäkta mig, men finansministerns svar är ju att beklaga. Låt mig tydliggöra. Finansmi- nistern är ansvarig för Svenska Spel AB. Finansmi- nistern är ytterst ansvarig för att detta företag följer gällande lag. Låt mig läsa ur den rapport som finansministerns egen expertmyndighet har tagit fram: Sverige har som medlemsstat i EU skyldighet att känna till vilka före- tag med statligt ägande som ska följa reglerna om offentlig upphandling. Sverige ska vidare vidta nöd- vändiga åtgärder för att garantera att en upphandlande myndighets beslut prövas effektivt. Prövningen ska dessutom göras skyndsamt, i synnerhet i de fall där upphandlingsbeslut innefattar överträdelse av gemen- skapsrätten för offentlig upphandling eller nationella bestämmelser om införande av en sådan lag. Att i förväg kunna bestämma vilka företag som omfattas av regleringen gagnar en skyndsam handläggning av upphandlingsärenden. Så står det i rapporten. Det är alltså finansminis- terns egen expertmyndighet som säger att det är vik- tigt att staten ser till att de statliga företag som ska följa EU:s regelverk om offentlig upphandling också följer detta regelverk. Finansministern är ansvarig såväl för frågor som rör offentlig upphandling som för företaget Svenska Spel. Expertmyndigheten säger att Svenska Spel ska följa lagen om offentlig upphandling. Svenska Spel säger: Det ska vi inte alls. Finansministern sitter för- nöjd på två stolar och lyssnar obekymrat på expert- myndigheten som säger att Svenska Spel ska följa lagen. Samtidigt vägrar Svenska Spel att konkurren- supphandla verksamhet. Därmed drivs det på ett oprofessionellt sätt, och för den saken har finansmi- nistern också ett ansvar. Det spelar alltså ingen roll om det är så att lagen säger att Svenska Spel ska konkurrensupphandla verksamhet eller inte. Om Svenska Spel inte drivs affärsmässigt och professionellt ankommer det ytterst på finansministern att göra något eftersom han har det yttersta ansvaret för att detta bolag drivs på ett pro- fessionellt och affärsmässigt korrekt sätt.

Anf. 34 Finansminister Bosse Rin (S)
Fru talman! Svenska Spel drivs affärsmässigt och professionellt och har ett betydande ansvar i sam- hällsarbetet. Nämnden för offentlig upphandling är som statlig myndighet också en effektiv och uppföl- jande myndighet. Om det finns skilda meningar om hur man tolkar en lagstiftning, vilket det uppenbarli- gen gör i det här fallet, är jag förvånad över att Mode- rata samlingspartiets företrädare tycker att finansmi- nistern ska vara domstol. Det är faktiskt ganska ele- mentärt. Vi har ett domstolsväsende. Vi har ett rätts- väsende. Det är inte Finansdepartementet eller fi- nansministern som är denna domstol. Det trodde jag att även en moderat riksdagsledamot kände till.

Anf. 35 Gunnar Axén (M)
Fru talman! Finansministern verkar inte vilja sva- ra på de frågor som jag faktiskt ställer. Jag anser inte att finansministern ska fungera som domstol. Om finansministern har hört mig säga det så har finans- ministern hört fel. Jag säger att Svenska Spel är ett statligt bolag och att finansministern är den ytterst ansvarige för driften av det bolager. Finansministern är ägarrepresentant. Det är finansministern eller den han skickar i sitt ställe som går till bolagsstämman och som tillsätter eller avsätter styrelsen, om nu fi- nansministern har missat det faktumet. Om finansministerns expertmyndighet, Nämnden för offentlig upphandling, säger att Svenska Spel är ett statligt företag som bör följa lagen om offentlig upphandling och finansministern inte går till bolags- stämman och tillser att företaget följer lagen om of- fentlig upphandling så vilar ansvaret för vad detta leder till i framtiden tämligen tungt på finansminis- tern. Det kan förvisso vara så att det kommer dom- stolsutslag som säger att Svenska Spel ska följa lagen om offentlig upphandling. Men det handlar också om att Svenska Spel har upphandlat varor och tjänster för hundratals miljoner kronor utan att göra det i konkur- rens. Det finns uppgifter som pekar på att Svenska Spel har haft överkostnader för produkter som man har köpt på i storleksordningen 100-200 miljoner kronor. Det betyder ökade kostnader som innebär mindre inleveranser till statskassan, men för skatte- betalarna och minskat överskott att fördela till folkrö- relserna. Detta bär finansministern ansvaret för.

Anf. 36 Finansminister Bosse Rin (S)
Fru talman! Alla svenska bolag och myndigheter, liksom medborgare och även moderata riksdagsleda- möter, är skyldiga att följa lagen. Jag är glad att Gun- nar Axén till sist nu säger sig acceptera och inse att finansministern inte är någon domstol och inte ska pröva den här typen av ärenden. Hade han kommit till den insikten lite tidigare hade han inte behövt ställa interpellationen.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.