Till innehåll på sidan

Granskning av statsrådet Karl-Petter Thorwaldsson

KU-anmälan 2021/22:34 (1172-2021/22) av AMANDA PALMSTIERNA (MP)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

AMANDA PALMSTIERNA
Riksdagsledamot (MP)
2022-01-28
Dnr 1172-2021/22

Granskning av statsrådet Karl-Petter Thorwaldsson

Ärendet om att öppna en gruva för järnmalmsbrytning i Gállok (Kallak) i Jokkmokks kommun har legat på regeringens bord sedan 2017. Näringsministern har aviserat att beslut kommer fattas i mars 2022. I en intervju med TT i november 2021 kommenterade den nytillträdde näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson sin inställning till gruvärenden:

"Det är inte så att vi tar lätt på miljöfrågor, men ja, vi älskar gruvor i Socialdemokraterna. Det är fantastiskt att vi kan bryta malm och mineral ur våra berg, göra nya produkter av dem och exportera till andra länder", förklarar den före detta LO-ordföranden till TT och avslutar. "Så ja - jag hoppas kunna öppna och ge tillstånd till flera nya gruvor.

Ett par månader senare fick statsrådet frågan om han kan vara opartisk i beslutet om gruvan i Gállok. På frågan svarade han: "Nej, det finns inget som är opartiskt, det är en dröm att det finns människor som är opartiska."

Av 13 kap. 1 § regeringsformen (RF) framgår att konstitutionsutskottet ska granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Enligt 1 kap. 9 § RF ska domstolar och förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Legalitetsgrundsatsen med dess krav på normmässighet och objektivitet gäller även för regeringen när den agerar i den roll i vilken den brukat beskrivas som rikets högsta förvaltningsmyndighet.

Ett statsråd ska således iaktta saklighet och opartiskhet i sin tjänsteutövning och i sin befattning med regeringsärenden. Ärendet om järnmalmsbrytning i Gallók omgärdas av flera viktiga perspektiv, utöver de ekonomiska intressen ministern talar om. Ett sådant är konsekvenserna för det samiska folkets grundlagsskyddade rätt till sin kultur och att bedriva renskötsel, som riskerar att påverkas mycket negativt om gruvan öppnas. Ett annat är omfattande risker för miljön. Dessa intressen bör tillsammans prägla regeringens prövning av ärendet.

Att motivera kommande beslut om nya gruvor med att Socialdemokraterna älskar gruvor, i stället för balanserade avvägningar mellan olika intressen, brister i saklighet. Även om ministern talade i egenskap av socialdemokrat och inte minister, finns ingen skarp gräns mellan dessa två roller. Intervjun gjordes också i direkt anslutning till hans utnämning till näringsminister och dessutom om en sakfråga som ligger på näringsdepartementets bord. Ärendet om järnmalmsbrytning i Gállok är det mest omdebatterade gruvärendet i riksmedia just nu och var det också i november 2021. Den som lyssnar på intervjun för därför med lätthet tankarna till det specifika ärendet.

I januari 2022 klargjorde statsrådet att han inte kan vara opartisk i beslutet om en gruva i Gállok och menade att opartiskhet är en dröm. I konstitutionellt hänseende är opartiskhet inte en dröm, utan en grundlagsfäst princip och målsättning som bör eftersträvas i största möjliga utsträckning inom den statliga förvaltningen. Ett statsråd har också rimligen ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel. Det bör återigen understrykas att det aktuella beslutet kan få mycket omfattande och långsiktiga konsekvenser för enskilda människor och miljön - en påminnelse om varför våra rättsprinciper finns och varför de införlivats i regeringsformen.

Konstitutionsutskottet har tidigare uttalat att ett statsråd bör iaktta en viss återhållsamhet när det gäller uttalanden som görs i samband med pågående ärenden. Utskottet har framhållit att sådana uttalanden under en pågående prövning kan ge upphov till tvivel om att regeringens prövning är saklig och opartisk. Efter statsrådet Thorwaldssons uttalanden föreligger tvivel om hans hantering av ärendet är objektivt och opartiskt.

Mot denna bakgrund bör konstitutionsutskottet granska näringsministerns uttalanden, särskilt med avseende på förenlighet med regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

Amanda Palmstierna

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.