Till innehåll på sidan

Justitie- och inrikesministerns hantering av riksdagens kommande beslut om tillkännagivande av avskaffande av tillståndskravet för polisens kameraövervakning

KU-anmälan 2017/18:22 (795-2017/18) av TOMAS TOBÉ (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

TOMAS TOBÉ
Riksdagsledamot (M)
2017-12-14
Dnr 795-2017/18

Begäran om granskning av justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons hantering av riksdagens kommande beslut om tillkännagivande om avskaffande av tillståndskravet för polisens kameraövervakning

Justitieutskottet föreslår i betänkande 2017/18:JuU19 ett tillkännagivande till regeringen med innebörden att polisens tillståndskrav för kameraövervakning ska tas bort och ersättas av en anmälningsplikt senast i samband med att den nya kameraövervakningslagen träder i kraft den 25 maj 2018. Riksdagen fattar beslut om betänkandet den 14 eller 15 december 2017.

Regeringen fattade den 13 december 2017 beslut om kommittédirektiv för en utredning med uppdrag att utreda om polisens tillståndsplikt för kameraövervakning ska ersättas av en anmälningsplikt. Enligt direktiven ska utredningen leverera ett delbetänkande om frågan senast den 15 augusti 2018. Eftersom utredningen inte ska lämna sitt förslag förrän augusti 2018 är regeringens beslut inte förenligt med det av justitieutskottet förslagna tillkännagivandet. Genom att fatta beslut om kommittédirektiven dagen innan riksdagen ska fatta beslut om ett tillkännagivande med krav på en kortare tidsram försöker regeringen kringgå riksdagens uttryckta vilja.

Konstitutionsutskottet har tidigare uttalat sig i mycket kritiska ordalag om regeringen Löfvens beslut att föregripa riksdagens beslut om tillkännagivanden. I betänkande 2014/15:KU20 skrev utskottet följande i sitt ställningstagande: "Trafikutskottet föreslog den 10 december 2014 (bet. 2014/15:TU1) att riksdagen skulle tillkännage för regeringen vad trafikutskottet anfört om att någon förhandlingsperson inte borde tillsättas rörande frågan om att avveckla citynära flygplatser. Kammaren beslutade den 18 december 2014 ett tillkännagivande till regeringen enligt utskottets förslag. Tidigare samma dag beslutade regeringen ett uppdrag till en statlig samordnare för Bromma flygplats. Av utredningen framgår att trafikutskottets betänkande var känt inom Regeringskansliet inför den 18 december 2014, liksom av det föredragande statsrådet. Trafikutskottets förslag till tillkännagivande och regeringens beslut om ett uppdrag till en statlig samordnare för Bromma flygplats rör enligt utskottets mening om inte fullt ut så i väsentliga delar samma sak. Mot den bakgrunden anser utskottet att det var olämpligt av regeringen att så tydligt föregripa riksdagens beslut genom att besluta om ett uppdrag till en statlig samordnare för Bromma flygplats. Med utgångspunkt i den sedan lång tid etablerade konstitutionella praxis som gäller för regeringens hantering av tillkännagivanden anser utskottet att det hade funnits skäl för regeringen att invänta riksdagens beslut och först därefter bedöma vilket ställningstagande som kunde bli aktuellt.".

Ännu en gång har regeringen precis innan riksdagen ska fatta beslut om ett tillkännagivande i en viktig fråga fattat ett beslut som är oförenligt med det föreslagna tillkännagivandet och i strid med riksdagens vilja. Även i detta fall har det funnits goda skäl för regeringen att beakta det som riksdagen varit i färd med att besluta. Mot den bakgrunden begär jag att konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av riksdagens kommande beslut om tillkännagivande om att senast 25 maj 2018 avskaffa tillståndskravet för polisens kameraövervakning och beslutet att utan beaktande av riksdagens beslut tillsätta en utredning med avsevärt längre utredningstid.

Tomas Tobé

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.