Till innehåll på sidan

Äldreomsorgens långsiktiga finansiering och kompetensförsörjning

Motion 2021/22:1293 av Johanna Haraldsson m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om äldreomsorgens förutsättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Coronapandemin har inneburit en hård påfrestning för svensk äldreomsorg; många boende blev sjuka och alltför många avled i sviterna av covid-19. De brister som länge funnits i svensk äldreomsorg blottlades. Framförallt handlar det om svårigheter att hitta rätt utbildad personal men också om bristfälliga arbetsvillkor för personalen.

Under vintern 2020/2021 genomförde de socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Jönköpings län besök i 12 av länets 13 kommuner. I samband med dessa besök träffade vi bland annat lokalpolitiker, tjänstepersoner samt företrädare för Kommunalarbetare­förbundet. Av de samtal vi förde är det tydligt vad de som dagligen arbetar med eller inom äldreomsorgen ser som de stora utmaningarna framåt.

När pandemin fick samhällsspridning i Sverige var det tydligt att det på många håll saknades skyddsutrustning. Flera år med just-in-time-tänkande har gjort att beredskaps­lagren är mycket bristfälliga. Vi behöver ta lärdom och se till att det vid en framtida kris finns tillräckligt med skyddsutrustning på våra boenden.

Vård och omsorg i kommunerna är underfinansierat och mer generella resurser behöver avsättas framöver. Sedan en socialdemokratiskt ledd regering tillträdde 2014 så har statsbidragen redan höjts väsentligt. Det är viktigt att de resurstillskotten fortsätter under kommande år.

Den viktigaste resursen i äldreomsorgen är personalen. Det är tydligt att äldre­omsorgen behöver mer och rätt utbildad personal. Fler av dem som arbetar inom omsorgen behöver ha trygga anställningar. De som vårdas inom äldreomsorgen i dag har ett större vårdbehov än tidigare. Det ställer krav på högre bemanning och att fler yrkesgrupper kan arbeta inom äldreomsorgen för att kunna avlasta undersköterskorna.

Det är också viktigt att satsningar likt Äldreomsorgslyftet fortsätter. I takt med att multisjuka och dementa blir allt vanligare inom äldreomsorgen ställs högre krav på specialistkompetens.

Det tar tid att kommunalt bygga upp organisation för denna utbildningssatsning, samtidigt som behovet kommer finnas kvar långsiktigt. Äldreomsorgslyftet behöver utvidgas; behovet av kompetensutveckling finns inom fler yrkesgrupper.

För att klara kompetensförsörjningen så krävs bättre arbetsvillkor för de som arbetar i omsorgen. Deras inflytande över arbetet måste stärkas och det behöver bli ett stopp på minutstyrningen. Istället bör verksamheten övergå till tillitsstyrning. För att det ska bli mer attraktivt att arbeta i äldreomsorgen behöver arbetet med rätt till heltid fortsätta och delade turer helt avskaffas.

 

 

Johanna Haraldsson (S)

 

Carina Ödebrink (S)

Diana Laitinen Carlsson (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om äldreomsorgens förutsättningar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2021/22:SoU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.