Antidiskrimineringsfrågor inom statsförvaltningen

Motion 2006/07:A274 av Karla López (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att genomföra en kompetenssatsning på antidiskrimineringsfrågor inom statsförvaltningen.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att olika antidiskrimineringsperspektiv ska genomsyra den statliga verksamheten så att ingen människa ska känna sig diskriminerad av staten.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att uppmuntra kommuner och landsting att jobba med antidiskrimineringsfrågor på liknande sätt.

1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till FiU.

Inledning

Sverige är i dag en ett land där människor blir orättvist behandlade, trots att vi är lika inför lagen. Vårt samhälle genomsyras av strukturer som diskriminerar och utestänger människor.

En dyster verklighet

Ständigt får vi höra om rapporter där människor med annan härkomst, främst utanför Europa, har svårt att få jobb och har lägre levnadsstandard än genomsnittssvensken. Verkligheten visar också att HBT-personer ständigt blir ifrågasatta och att det finns liten förståelse från samhället för deras situation. För att inte tala om att i Sverige, som anses vara ett av världens mest jämställda länder, är kvinnors månadslön, sett till hela arbetsmarknaden, bara 84 % av mäns månadslön.

Alla är överens om att detta är fel, ändå fortsätter diskrimineringen år efter år. De åtgärder som görs kommer sällan åt grundorsaken till problematiken. En förändring kan bara ske om den strukturella diskrimineringen som framför allt drabbar människor med annan hudfärg, sexuell läggning, handikapp, kvinnor, unga och gamla motverkas från grunden.

Bekämpa den strukturella diskrimineringen från grunden

För att kunna bekämpa den strukturella diskrimineringen från grunden måste vi bli medvetna om hur våra värderingar och vårt sätt att se världen, på ett omedvetet sätt upprätthåller orättvisa strukturer och mekanismer. Men det gäller inte bara att bli medveten om detta utan också att aktivt motverka det. Här bör staten ta sitt ansvar och starta en process för att skapa ett rättvisare samhälle och inta en ledande roll för förändring, men inte bara genom att förändra attityder utan också genom att förändra den egna verksamheten så att den inte diskriminerar någon. Därför bör staten genomföra en kompetenssatsning hos all personal inom genuskunskap, HBT-perspektiv, strukturell rasism, åldersdiskriminering, handikappfrågor och andra perspektiv som är nödvändiga för att omstrukturera samhället så att det passar alla. Målet är att dessa perspektiv sedan ska genomsyra hela den statliga verksamheten. Det ska bli s.k. mainstream av olika perspektiv inom verksamheten. Det finns gott om lättillgänglig kunskap om hur man kan jobba med detta. I denna process kan man uppmana kommuner och landsting att även de ska jobba på liknande sätt med dessa frågor.

Stockholm den 31 oktober 200

Karla López (mp)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att genomföra en kompetenssatsning på antidiskrimineringsfrågor inom statsförvaltningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att olika antidiskrimineringsperspektiv ska genomsyra den statliga verksamheten så att ingen människa ska känna sig diskriminerad av staten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att uppmuntra kommuner och landsting att jobba med antidiskrimineringsfrågor på liknande sätt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.