Åtgärder mot tinnitusskador

Motion 2004/05:So580 av Sven Bergström och Margareta Andersson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att motverka tinnitusskador.

Motivering

Samtidigt som det är en självklarhet i Sverige i dag att arbetsmiljön i allmänhet skall utformas så att den inte skadar människor finns ett paradoxalt och tragiskt undantag. Det är högt ljud, buller och tonstötar som nu ger alltfler människor i vårt samhälle allvarliga och i många fall irreparabla skador för livet. Arbetsmiljölagen ger arbetsgivarna ansvaret för att anställda inte utsätts för risker som kan leda till ohälsa, vilket bl.a. innefattar skadligt buller på arbetsplatserna. Vid höga ljudnivåer är det också självklart med hörselskydd för att minska riskerna för hörselskador.

Samtidigt med denna positiva utveckling har problemet med buller och höga ljudnivåer vuxit i samhället, och många miljöer utanför traditionella arbets­platser har i dag oacceptabelt höga bullernivåer. Exempel på sådana är diskotek och dansevenemang, konserter, bio, gym och idrottsarrangemang. De s.k. ljudtutorna på fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang har kommit att bli ett särskilt problem.

Inom skolan och sjukvården ser man i dag alltfler ungdomar, men också många äldre, som drabbats av detta.

Skador av buller uppstår på grund av att bullernivån är för hög om man vistas längre tid i sådan miljö. Många ungdomar kan vittna om att de efter en konsert har ett pipande ljud i örat när de kommer hem, men att det ofta släpper till dagen efter. Efter att man har exponerats gång på gång på detta sätt kan tinnitusljudet bli bestående och det kan leda till ett livslångt lidande, där den drabbade aldrig mer kommer att uppleva tystnaden.

En särskild riskfaktor är om man utsätter sig för mycket buller på fritiden och samtidigt har ett bullrigt arbete.

En faktor som ocksåär avgörande är hur individen är disponerad för att klara höga ljudnivåer. Här finns kraftiga individuella skillnader. Vissa klarar av mycket buller utan att få så allvarliga skador medan andra efter en kort exponering får bestående men.

Många använder någon form av hörselskydd när de går på konsert, disko eller dans. Detta har blivit allt vanligare på senare tid. Den självklara åtgärden borde naturligtvis vara att angripa "roten till det onda", den skadligt höga ljudnivån. Annars kommer alltfler i dagens ungdomsgeneration att dra på sig bestående hörselskador.

Miljö- och hälsoskyddsnämnderna i kommunerna bör ges ökade möjligheter och stöd för att vidta nödvändiga åtgärder för en effektivare tillsyn och åtgärder mot den växande sanitära olägenhet som skadligt höga ljudnivåer innebär.

Stockholm den 1 oktober 2004

Sven Bergström (c)

Margareta Andersson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att motverka tinnitusskador.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.