Åtgärder mot trafikbrott

Motion 2021/22:1747 av Carl-Oskar Bohlin (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skärpta påföljder och bättre kontroller av aktörer som systematiskt bryter mot regler för godstransport, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Maxvikten för en lätt lastbil får med dagens regelverk uppgå till 3 500 kg. Förare hos transportföretag som nyttjar dessa typer av bilar behöver endast ha körkortsbehörighet B. Det ställs ej krav på YKB för den aktuella föraren.

Kraven på yrkeskompetensbevis tillämpas sedan den 10 september 2008 för person­transporter med buss och sedan den 10 september 2009 för godstransporter med tung lastbil. Lagen bygger på ett direktiv som är antaget av EU och den gäller förare som utför gods- eller persontransporter med fordon som kräver körkortsbehörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE. Krav på yrkesförarkompetens gäller i alla länder inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein, det vill säga alla EES-stater.

I de fall polis gjort insatser och kontrollerat vikten på lätta lastbilar i trafik finner man allt som oftast att merparten av de lätta lastbilarna är kraftigt överlastade. Inte sällan med flera hundra procents överlast. Detta i sig är naturligt då ett fordon med 20 kubikmeters lastmöjlighet ofta inte har mer än 500 kilos maximal lastvikt. I de fall man lastar 20 kubikmeter med gods torde det vara otroligt svårt att komma under den tillåtna maxlasten.

Påföljden för den som framfört fordonet blir böter och vid vissa tillfällen indraget körkort. Transportföretaget klarar sig utan påföljd och fortsätter bedriva samma verksamhet. Det här fusket är utbrett och vida känt av de som är verksamma inom branschen.

Fusket med systematisk överlast av lätta lastbilar innebär en kraftig snedvridning av konkurrensen. De aktörer som sköter sig behöver för att transportera samma godsmäng­der som de överlastade lätta lastbilarna ha anställda med C-kort och YKB samt tunga fordon som är dyrare i både inköp, drift och underhåll.

Vidare vilar ansvarsfrågan alltför stort på den enskilde som kan känna sig tvingad att köra med överlast för att behålla sitt arbete, medan arbetsgivaren har en mycket låg risk att få någon påföljd överhuvudtaget. Detta i kombination med allt för lite kontroller skapar gynnsamma förutsättningar för de oseriösa och kriminella aktörer som kalkylerar med den låga risk det idag innebär att bryta mot regelverket.

Säkerheten på våra vägar drabbas också i negativ bemärkelse då mängder av förare framför lätta lastbilar med kraftig överlast som de ej har adekvat utbildning för samt att de hanterar ett fordon som egentligen ej klarar av den aktuella lasten. 

Mot bakgrund av detta bör en total översyn av de samlade påföljdsnivåer för de aktörer som ägnar sig åt denna typ av regelöverträdelser ses över. Detta bör förenas med skärpta kontroller av samtliga berörda myndigheter.

 

 

Carl-Oskar Bohlin (M)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skärpta påföljder och bättre kontroller av aktörer som systematiskt bryter mot regler för godstransport, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2021/22:TU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.