Till innehåll på sidan

Ekonomiskt stöd till Göteborgsmusiken/Flygvapnets musikkår

Motion 2004/05:Kr408 av Erling Bager m.fl. (fp, m, kd, c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett tilläggsdirektiv om Göteborgsmusiken till den utredning som nyligen tillsatts för att se över de svenska orkestrarnas resurssituation.

Motivering

Denna motion är en uppföljning av motionerna 2001/02: Kr228, 2002/03:

Kr344 samt 2003/2004:Kr333. Risken att försvaret, genom FöMusC (Försvarsmusikcentrum), med kort varsel drar ned på eller helt drar in sitt uppdrag till Göteborgsmusiken kvarstår. Man önskar därför en garanti från staten att om detta sker, skall Statens kulturråd vara förberett att gå in och omgående ta över försvarets del av det ekonomiska ansvaret. Göteborgsmusikens oro för att ovanstående skall inträffa kvarstår från tidigare år och grundar sig på två saker. Den allmänna nedskärningen inom försvaret som berör även FöMusC. Dels en pågående utredning om fördelningen av det totala musikuppdraget inom FöMusC.

Eftersom Göteborgsmusiken är en stiftelse, med tre stiftare som inte har ett ekonomiskt ansvar för verksamheten, har man ingen egentlig huvudman. Den ekonomiska trepartslösningen från 1997 mellan Göteborgs kommun, Statens kulturråd och Försvarsmusikcentrum innebär i princip att varje part skall stå för en tredjedel var av anslagen (försvaret genom sin uppdragsupphandling). Tyvärr finns ingen ordentlig dokumentation av överenskommelsen vilket varje år komplicerar all anslagsansökan till alla berörda parter. Det är därför önskvärt att en skriftlig överenskommelse med riktlinjer och definition av åtagandena tas fram.

Göteborgsmusiken håller en erkänt hög nivå. Det gäller såväl den civila verksamheten och orkestermusiken som den militära verksamheten med den ceremoniella musiken. Det är viktigt att slå vakt om att denna kvalitet bibehålls och utvecklas, något som förutsattes i utskottets betänkande 2001/02:

KrU16.

"Enligt utskottets uppfattning är det angeläget att Göteborgsmusiken som är en professionell blåsorkester även framledes får en sådan ekonomi att verksamheten kan fortleva." "Utskottet utgår ifrån att Kulturrådet följer utvecklingen vid Göteborgsmusiken." Detta utvecklingsarbete försvåras av otydligheten, och osäkerheten, kring vem/vilka som har det långsiktiga ekonomiska ansvaret för Göteborgsmusiken.

I betänkandet från 2002/03:KrU1 konstateras helt korrekt "att det inte synes föreligga något akut hot mot Göteborgsmusiken - - - varför yrkandet bör avslås av riksdagen." Göteborgsmusiken har inte fått några signaler från Försvarsmusikcentrum om indraget eller minskat uppdrag inför 2004. Syftet med motionen är dock att göra kulturutskottet medvetet om den fortsatt överhängande risken att Försvarsmusikcentrum kan komma att behöva dra ner på uppdragets storlek med kort varsel.

Vi föreslår att den statliga utredare som nyligen tillsatts för att se över de svenska orkestrarnas resurssituation ges som tilläggsdirektiv att också utreda hur Kulturrådet i händelse av uppsagt eller förminskat försvarsmusikuppdrag för Göteborgsmusiken kan ta ett större ansvar för den ekonomiska del som uppdraget att vara Flygvapnets musikkår motsvarar (i sin helhet eller vid förekommande fall vid förminskat uppdrag).

Stockholm den 5 oktober 2004

Erling Bager (fp)

Cecilia Magnusson (m)

Annelie Enochson (kd)

Birgitta Carlsson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett tilläggsdirektiv om Göteborgsmusiken till den utredning som nyligen tillsatts för att se över de svenska orkestrarnas resurssituation.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.