Folkhögskolans kvotgrupp till högskolorna

Motion 2010/11:Ub364 av Christer Adelsbo m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-26
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att noga följa och eventuellt åtgärda skevheter i högskolans antagning från folkhögskolorna.

Motivering

De nya urvalsgrupperna kommer i praktiken att innebära ett stopp för sökande från folkhögskolor. Platserna på högskolan kommer från 2010 att fördelas enligt ett nytt system. Med de nya reglerna kommer det att bli svårare att komma in på vissa utbildningar på högskolan för studerande från folkhögskolor.

Man får inte i urvalsgruppen för gymnasiet och komvux eller i kompletteringsgruppen gymnasiet och komvux tillgodoräkna sig meritämnen som man fått särskild behörighet i från folkhögskolan. Folkhögskolan ger behörigheter men sätter inte formella betyg.

När man 2010 gick över till att ha 4 urvalsgrupper istället för 2 fick platsfördelningen oväntade konsekvenser. Den nya högskoleförordningstexten lyder: ”Vid urval på grundval av betyg ska platserna fördelas i förhållande till antalet behöriga sökande i var och en av följande fyra grupper”.

Det låter ju precis som det alltid har gjort men nu är det två grupper för dem som kommer från gymnasiet och komvux – och de som är behöriga i bägge, de som konkurrenskompletterat, kan få platser i båda grupperna. Och detta sker på bekostnad av de två små urvalsgrupperna.

Även en del av de sökande från folkhögskolan söker genom två urvalsgrupper och kan därmed få platser i två urvalsgrupper – men de är så få så det påverkar inte systemet. Men man vet att de från gymnasiet som konkurrenskompletterar är så många att det får väldigt stora konsekvenser för de folkhögskolestuderande.

Högskoleverket har insett att reglerna får dessa konsekvenser och har försökt att påverka departementet att ändra reglerna – men inte fått gehör.

De tidigare åtgärderna som 25:4-regeln, korttidsstudiestödet och studerandevillkoret i a-kassan har setts som helt onödiga i regeringens ögon och skrotats. Allt detta försvårar för dem som inte har bestämt hela sin livsbana innan puberteten.

Det kan inte accepteras att de nya urvalsreglerna riskerar att utestänga vissa människor från att studera vidare på högskolan. Regeringen bör noga följa detta.

Stockholm den 20 oktober 2010

Christer Adelsbo (S)

Annelie Karlsson (S)

Kerstin Engle (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att noga följa och eventuellt åtgärda skevheter i högskolans antagning från folkhögskolorna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.