Till innehåll på sidan

Fortsatt studiestöd för handikappade på folkhögskolor

Motion 2007/08:Ub265 av Staffan Danielsson och Anders Åkesson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-02
Numrering
2007-10-04
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatt studiestöd för handikappade på folkhögskolor.

Motivering

På många folkhögskolor finns uppskattade utbildningar för handikappade. På Valla folkhögskola i Linköping finns sedan mer än 15 år en mycket uppskattad speciallinje för lindrigt utvecklingsstörda. Inför höstterminsstarten ska de 11 eleverna påbörja sitt andra år. Dessa individer har sjuk- och aktivitetsersättning (”förtidspension”), men för att kunna klara utbildningens små kostnader för mat och material har det faktum att de erhållit studiebidrag på ca 2 500 kr per månad varit avgörande.

Ett av statens prioriterade mål för folkhögskolorna är just utbildning för handikappade, och dessa utbildningar som starkt uppskattas har därför en stor betydelse.

Ändå riskerar nu eleverna att få avbryta sin speciallinje, och risken är stor för att linjen läggs ner så att nya elever inte kommer att beredas plats.

Effekten för eleverna och framtidens elever är att man går miste om några fina utbildningsår tillsammans för större insikter och kunskaper i samhället, för social integrering och social kontakt. En redan utsatt grupp går miste om fina utbildningsår.

Bakgrunden är ett riksdagsbeslut från 2006 om att samordna olika studiemedelssystem med sjuk- och aktivitetsersättning så att studiebidrag inte kan erhållas utöver sjuk- och aktivitetsersättningen. För de lindrigt utvecklingsstörda eleverna på speciallinjen innebär det att den uppskattade utbildningen riskerar att stängas igen helt och hållet. Möjligen kan linjen hållas vid liv om anhöriga kan skjuta till pengar men detta drabbar självfallet dem som inte kan räkna med sådant stöd.

Eftersom riksdagsbeslutet skulle ge sådana här rimligen inte avsedda konsekvenser medgavs eleverna på dessa utbildningar att erhålla studiebidrag även vårterminen 2007, så att utbildningen kunde fullföljas, och i avvaktan på att förslag om hur studiefinansiering för dessa grupper skulle lösas. Nu börjar höstterminen, studiebidrag kan inte erhållas och eventuella förslag till andra åtgärder för att fortsatt möjliggöra folkhögskolestudier för handikappade och lindrigt utvecklingsstörda kommer först i december.

Nu är situationen mycket besvärande och stora konsekvenser inträder för detta av statsmakten stark prioriterade verksamhetsområde inom folkhögskolevärlden. En granskning och översyn ska göras efter det att studiebidraget har dragits in. Detta medför att ett antal funktionshindrade antingen får avbryta en flerårig utbildning eller ej kan börja studera (inom det livslånga lärandet) av ekonomiska skäl.

Dessa väl framarbetade utbildningar som gavs starkt stöd i SUFO 2 (statens utvärdering av folkbildningen 2004) kan nu komma att läggas ner. Valla folkhögskolas egen utbildningslinje för lindrigt utvecklingsstörda är direkt i farozonen och integreringsarbetet gör också en förlust.

Vi vill mot denna bakgrund att skyndsamma åtgärder vidtas så att berörda elever kan erhålla sina studiebidrag även denna hösttermin och nästa vårtermin, i avvaktan på att en ny lösning kan beslutas, samt att verkligen en ny lösning träder i kraft senast nästa sommar så att denna viktiga utbildningsväg kan fortsätta att fungera till stor glädje och nytta för dessa utsatta grupper.

Stockholm den 1 oktober 2007

Staffan Danielsson (c)

Anders Åkesson (c)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatt studiestöd för handikappade på folkhögskolor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.