Gemensam nordisk infrastrukturstrategi

Motion 2016/17:560 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-30
Granskad
2016-10-03
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en gemensam nordisk transportstrategi och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för en väl fungerande arbetsmarknad, ett levande näringsliv och vår gemensamma välfärd. I dag pågår Sverigeförhandlingen – höghastighetståg Göteborg–Stockholm, begreppet Norge–Sverige-förhandlingar lanseras för att lyfta fram sträckan Oslo–Göteborg och vidare till Köpenhamn, järnvägen öst–väst i våra nordiska norra regioner diskuteras. Detta är frågor som är av vikt nationellt, men som för att få bästa resursutnyttjande, bör lösas i samarbete med övriga länder i vår region.

Ett gemensamt nordiskt infrastrukturtänkande är nödvändigt om Norden skall stå sig i konkurrensen på världsmarknaden liksom att det är av stor vikt för arbetsmarknaden, näringslivet och vårt gemensamma nordiska utbyte. Goda och effektiva transporter samt en väl utbyggd och modern infrastruktur är grundläggande förutsättningar för tillväxt och utveckling. En gemensam nordisk arbetsmarknad förutsätter goda kommunikationer.

Genom att röja undan gränshinder på infrastrukturområdet stärker vi samtliga nordiska arbetsmarknader. Vi har inte råd att se enskilda nationella infrastrukturprojekt som isolerade öar. En samordning skulle ge mervärde även till de nationella infrastruktursatsningarna. Detta är frågor som våra gränshinderkommittéer och Nordiska rådet kontinuerligt arbetar med, men som nu bör lyftas till regeringsnivå.

I takt med allt hårdare konkurrens från omvärlden ökar behovet av större kapacitet på vår infrastruktur och nödvändigheten av väl fungerande kommunikationer aktualiseras i en rad olika sammanhang. Det gäller såväl inom EU och i nordiska sammanhang som i våra nationella transportsammanhang. Vikten av en gemensam nordisk infrastrukturplan, framförallt med fokus på järnväg kommer att vara till glädje för arbetsmarknaden och för att vi ska kunna bli konkurrenskraftiga med övriga Europa.

Transportsektorn har en grundläggande betydelse för en hållbar ekonomisk tillväxt och för sysselsättningen i Norden. Som medlem i Nordiska rådet är jag väl införstådd i vikten av en gemensam nordisk infrastrukturplan, behovet av att nå en samverkan kring en gemensam infrastruktur och vinsterna med att samutnyttja våra resurser.

Det är viktigt att hitta lösningar på gemensamma problem som gör det lättare för människor att resa, jobba och bo samt för företag att transportera gods över våra landsgränser. Förutsättningarna för att locka hit nationella och internationella företag är starkt beroende av fungerande transporter och där utgör ett nordiskt samarbete en god grund för företagsetablering och därmed gynnar vår arbetsmarknad såväl som vår välfärd. Med en gemensam nordisk infrastrukturplan skulle den nordiska gemenskapen vidareutvecklas och det finns få andra regioner i världen som kan erbjuda en lika unik kombination av den nordiska gemenskapen med en kombination av jobbutbud och boendemiljöer som en sådan lösning skulle erbjuda.

Norden utgör i dag tillsammans med de baltiska staterna och Tyskland EU:s tillväxtkorridor. Detta är något som vi bör ta tillvara och bygga vidare på. Det finns i dag ett flertal olika initiativ som arbetar för en bättre järnvägsförbindelse mellan olika delar av våra länder, bland annat ”8 miljoners-staden” som syftar på sträckan Oslo–Göteborg–Malmö–Köpenhamn. Ett antal seminarier med politiker från lokal, regional och nationell nivå tillsammans med näringslivsföreträdare från samtliga länder kommer under hösten 2016 att arrangeras både lokalt, och även i Sveriges riksdag.  Målet är att få fram de vinster som ett nordiskt infrastruktursamarbete kan medverka till. Det finns många goda krafter utanför regeringskanslierna som arbetar för en förbättrad nordisk infrastruktur. Dessa drivkrafter borde de nordiska regeringarna ta tillvara.

Om vi kan överbrygga tekniska, administrativa och juridiska hinder så har vi och våra nordiska grannländer goda förutsättningar att skapa oss ett starkt samarbete som kommer att komma både Sverige och nordiska grannländer till del. Lika viktigt som samarbetet om el är, där samarbetet i dag är en självklar förutsättning för att nå våra energi- och klimatmål, är det att finna en gemensam nordisk strategi för att utveckla transportinfrastrukturen till havs och på land.

Inte bara fysiska, utan även juridiska hinder måste undanröjas för att Norden ska fungera som en gemensam stark kraft.

Regeringen bör överväga att ge relevanta institutioner såsom Nordforsk och Nordisk energiforskning i uppdrag att ta fram en långsiktig gemensam nordisk satsning på forskning och innovation inom transportområdet för att utveckla nordisk konkurrenskraft, och säkra vår ställning som Europas tillväxtkorridor även i framtiden.

 

 

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en gemensam nordisk transportstrategi och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU4
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.