Infrastrukturen i Göteborg

Motion 2001/02:T357 av Cecilia Magnusson m.fl. (m, kd, fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om infrastrukturen i Göteborg stad.

Motivering

Göteborg är strategiskt beläget mellan tillväxtområdena Oslo, Köpenhamn och Stockholm. 350 000 personer arbetar i Göteborgsregionens näringsliv som har sin tyngdpunkt inom industri- och varuproduktion samt handel och kommunikation. I Göteborg och i regionen finns t ex hälften av rikets sysselsättning inom bil- och bilkomponentindustrin och 41 000 företag som bedriver handel med utlandet. Vid regionens högskolor/universitet finns fler än  55 000 studerande. Bara i Göteborg studerar ca 45 000 på Göteborgs universitet samt Chalmers. Nordens största hamn finns i Göteborg, den enda med transoceantrafik. Cirka 60 procent av landets containertrafik passerar här. Så gott som all oljetransport till Sverige sker via Göteborgs hamn. 32 miljoner ton, vilket motsvarar 25 procent av den svenska utrikeshandeln, passerar Göteborgs hamn. Hamnen har dessutom omfattande persontrafik.

Göteborg, som ett nationellt transportcentrum, är en av Sveriges viktigaste tillväxtmotorer. I dag finns flaskhalsar och brister i framförallt väg- och järnvägsnätet i och kring Göteborg. Brister, som inom kort riskerar att hindra och vända en positiv näringslivsutveckling. För Göteborgs del vill vi betona tre projekt: en ny förbindelse över Göta älv som avlastning till den överbelastade Tingstadstunneln, en tågtunnel under Göteborg för att slippa nuvarande säckstation samt en järnvägsförbindelse från Göteborg till Landvetters flygplats.

Ny älvförbindelse

Tingstadstunneln byggdes i slutet av 1960-talet för ca 70 000 fordon. Nu kör mer än 110 000 fordon per dygn där och kötiderna, med näst intill stillastående trafik, är ca två timmar per dag. Om några år blir det enligt Vägverkets prognoser upp till fyra timmars kötid. Kostnaderna för enbart väntetider i trafikköer i och i anslutning till Tingstadstunneln beräknas till minst 120 miljoner kronor. På norra älvstranden byggs och planeras nu en stadsdel lika stor som Trollhättan. 50 000 människor skall bo och arbeta på Hisingens gamla varvsområden. Trafikökningen i Göteborg beräknas att bli 5 procent 2001 samt lika mycket för 2002, en ökning som till största delen är vägbaserad. Att bygga bort trafikinfarkten vid Tingstadstunneln är en nationell angelägenhet som måste få högsta prioritet. En ny älvförbindelse borde ha varit med i Göteborgsöverenskommelsen och nu måste detta projekt snabbt realiseras för att inte hela regionens utveckling skall hotas.

Tågtunnel

Med en tågtunnel under Göteborg skulle Göteborgs central bli en genomgångsstation och få ökad kapacitet inte minst för pendeltrafiken i Göteborgsregionen. Antalet resenärer med regiontågen har ökat med 50 procent under de senaste fem åren. Ökad kapacitet i infrastrukturen medger att trafikvolymen på sikt kan fördubblas. Göteborgs central är idag utformad som en säckbangård, vilket innebär att inga genomgående spår finns. Nuvarande situation är ett stort hinder för utvecklingen av järnvägstrafiken. En byggnation av tågtunnel skulle dessutom skapa kapacitetsutrymme för hela spårsystemet och därmed möjligheter för regiontrafiken i hela Västsverige genom en sammanlänkning till Västkustbana och kust-till-kust-bana. Dessutom skulle godstrafiken från Göteborgs hamn utvecklas och förbättras. Detta projekt bör därefter följas av tåg till Landvetters flygplats samt vidare till Borås och Jönköping. Detta skall också ses som en förberedelse till Europabanan: en ny modern järnväg från Stockholm till Hamburg.

Landvetter flygplats

Landvetters flygplats har stor betydelse för det västsvenska näringslivet men också för ett ökat antal privatresenärer. Landvetters flygplats har ökat sina landningar med ca tio procent om året de senaste åren. Om flygplatsen skall fortsätta att kunna utvecklas måste tåg- och vägförbindelserna radikalt förbättras. Vi förordar att både lokaltåg samt fjärrtåg på den planerade Götalandsbanan/Europabanan bör trafikera en station vid Landvetters flygplats. Dessutom bör en tvärvägförbindelse byggas för att ge större tillgänglighet för resenärer från hela Västsverige.

Landvetters flygplats är i dag en av Europas mest konkurrensutsatta flygplatser. Exempelvis har 50 större eller lika stora europeiska flygplatser som Landvetter järnvägsförbindelse till flygplatsen. För att Landvetter även fortsättningsvis skall kunna vara en västsvensk storflygplats är det nödvändigt att Landvetter ges förutsättningar att konkurrera med andra flygplatser. En andra landningsbana måste också byggas för att säkerställa denna ambition.

Sammanfattningsvis vill vi understryka att det är en angelägenhet för tillväxten i Göteborg att infrastruktursatsningar även görs i övriga Västra Götaland. Det finns ett ömsesidigt beroende av bra kommunikationer. Detta gäller framför allt E 6 där vi vill att hela motorvägsbyggnaden genom Bohuslän genomförs snarast. En utbyggnad av E 45/Vänerlänken är också vital för att lösa regionens infrastrukturella problem.

Stockholm den 3 oktober 2001

Cecilia Magnusson (m)

Anita Sidén (m)

Per Landgren (kd)

Annelie Enochson (kd)

Lennart Fridén (m)

Eva Flyborg (fp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om infrastrukturen i Göteborg stad.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.