Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en plan upprättas för att integrera människor från etniskt segregerade bostadsområden på samma sätt som gjorts för dem som invandrat till Sverige.
Behandlas i Betänkande 2002/03:SfU7 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hålla kvar de övergripande målen i Storstadssatsningen om tillväxt och att bryta segregationen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att integrationsinsatser skall börja omedelbart då en asylsökande söker asyl i Sverige och att dessa inte avbryts vid avslag hos Migrationsverket.
Behandlas i Betänkande 2002/03:SfU8 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas skyldighet att ta emot flyktingar med permanent uppehållstillstånd.
Behandlas i Betänkande 2002/03:SfU2 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas ansvar att skapa fritidsverkamhet för de barn, unga och vuxna som finns i den kommunala flyktingmottagningen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en höjning av sysselsättningsgraden bland invandrade personer måste vara en central del av arbetsmarknadspolitiken.
Behandlas i Betänkande 2002/03:AU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsmarknadspolitiska insatser för invandrade med utländsk examen.
Behandlas i Betänkande 2002/03:AU8 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över reglerna för aktivitetsstöd med avseende på ersättning vid tilläggsutbildning.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om handledare som arbetsmarknadspolitisk insats för invandrade.
10. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning som får i uppdrag att närmare utreda inträdeskraven i arbetslöshetsersättningen, dess konsekvenser för invandrade samt komma med förslag till förändring som undanröjer diskriminering av korttids- och deltidsanställda.
Behandlas i Betänkande 2002/03:AU4 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
11. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att utarbeta ett samlat handlingsprogram för att öka möjligheterna för kvinnor med utländsk härkomst att komma in på arbetsmarknaden.
12. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lagen mot etnisk diskriminering i arbetslivet så att facklig organisation ges talerätt till Nämnden mot diskriminering.
Behandlas i Betänkande 2002/03:AU3 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
13. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring som innebär att kommuner, landsting och större privata arbetsgivare åläggs att upprätta mångfaldsplaner.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tvärkulturell kompetens liksom flerspråkighet skall räknas som merit vid alla offentliga anställningar.
15. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lagen om etnisk diskriminering så att myndigheter ges möjlighet att i sina mångfaldsplaner ange positiv likabehandling som ett mål för myndighetens rekryteringsbehov.
16. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning som ser över hur reglerna för ansvaret för rättegångskostnader i diskrimineringsmål kan ändras i syfte att undanröja risken att kostnadsansvaret utgör en processavhållande faktor.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett utvecklat boendeinflytande.
Behandlas i Betänkande 2002/03:BoU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behöver utvecklas kommunala boendeplaneringsprogram som tar hänsyn till de sociala, ekologiska och feministiska perspektiven i boendet.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall finnas bostadsförmedlingar på kommunal eller regional nivå som förmedlar sociala och medicinska förturer och som gör det möjligt för människor med särskilda behov att hitta en passande bostad och boendeform.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anvisningslagstiftningen bör återinföras.
Behandlas i Betänkande 2002/03:BoU7 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en utredning bör se över möjligheterna att införa ett investeringsbidrag för ombyggnader av bostäder.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barn och unga med utländsk bakgrund liksom deras föräldrar representeras i lokala skolstyrelser.
Behandlas i Betänkande 2002/03:UbU11 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
23. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av skollagen enligt vad i motionen anförs om avslag på ansökan från fristående skola.
Behandlas i Betänkande 2002/03:UbU15 Utskottets förslag: Delvis bifall Kammarens beslut: Avslag
24. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av skollagen enligt vad i motionen anförs om närhetsprincipen.
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om närhetsgaranti inom gymnasieskolan.
Behandlas i Betänkande 2002/03:UbU16 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en samlad genomtänkt tvåspråkig utbildning från förskolan t.o.m. gymnasiet och att modersmålslärarna ges en aktiv roll i arbetslaget.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den nya skolutvecklingsmyndigheten ges i uppdrag att sprida erfarenheterna om utvidgad modersmålsundervisning och att satsningar på förbättrade utbildningsvillkor i segregerade områden skall gälla även livet utanför förskolan och skolan.
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reformering av sfi.
Behandlas i Betänkande 2002/03:UbU10 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatta ansträngningar för att öka rekryteringen av medarbetare med utländsk bakgrund inom åklagar- och domstolsväsendet.
Behandlas i Betänkande 2002/03:JuU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
30. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning i syfte att klarlägga om personer med utländsk bakgrund döms hårdare än andra vid jämförbara brott.
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av åtgärder inom kriminalvården för att de intagna skall bemötas på ett värdigt sätt.
32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Rikspolisstyrelsen aktivt fortsätter sitt arbete för att öka rekryteringen av personer med utländsk bakgrund och då särskilt kvinnor till utbildning och anställningar inom polisväsendet.
33. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vidareutbildning och handledning i kulturkompetens skall vara givna inslag i polisens verksamhet.
34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning av inskrivningsprovet vid mönstringen.
Behandlas i Betänkande 2004/05:FöU5 Utskottets förslag: Avslag, Avslag Kammarens beslut: Avslag
35. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Försvarsmakten behöver se över värnpliktsutbildningen i syfte att öka andelen personer med utländsk bakgrund.
36. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om serveringstillstånd.
Behandlas i Betänkande 2002/03:SoU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
37. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mångkulturkonsulenternas uppgift att ta till vara invandrade kvinnors kulturella kapacitet och erfarenheter.
Behandlas i Betänkande 2003/04:KrU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
38. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regionalt kulturarbete.
39. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring som innebär att invandrade kvinnor och män ges rösträtt i riksdagsval efter samma grund som i kommunala val.
Behandlas i Betänkande 2003/04:KU13 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
40. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avgiften för att söka svenskt medborgarskap skall tas bort när det statsfinansiella läget så tillåter.
41. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av att ändra statens roll vad gäller det antirasistiska arbetet.