IT i äldreomsorgen

Motion 2009/10:So638 av Margareta Cederfelt (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Numrering
2009-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att IT ska integreras i äldreomsorgen för bättre vårdkvalitet.

Motivering

Antalet äldre kommer att öka under de kommande årtiondena samtidigt som många äldre har önskemål om att kunna bo kvar i det egna hemmet så länge som möjligt. Undersökningar visar att de boendeformer som finns för äldre idag bör utvecklas för att möta förväntningarna hos kommande generationer av äldre. Möjligheten att få vård i hemmet är efterfrågad och skulle med modern teknik kunna erbjudas tryggt och effektivt. För att driva på utvecklingen i önskad riktning bör ett försöksområde för framtidens vård inrättas, där aktörer inom sjukvård och omsorg erbjuder vård och service i hemmet med stöd av nya tekniska lösningar.

Flera företag och organisationer arbetar redan idag inom sina områden med att förbättra vården och omsorgen genom ökad användning av informationsteknisk utrustning. En del är inriktade på att stödja personalens planering och arbete, till exempel program för mobiltelefoner med möjlighet att lista arbetsuppgifter, schema och beställningar som väntar. När nya prioriteringar görs kan schemat enkelt planeras om och larm kan gå ut till personal att de akut behöver göra en insats på annan plats. Avklarade uppdrag kvitteras, vilket gör att kvaliteten kan följas upp lättare. Tiohundra, som är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun, arbetar för att införa en kundportal där den äldre kan se planerade besök från hemtjänsten, maträtter som serveras med mera.

Stockholms stads fastighetsbolag för omsorgsfastigheter, Micasa, har i sitt arbete med Stockholms vision för år 2030 undersökt hur framtida seniorer vill bo. Kortfattat blev resultatet att skillnaderna mot dagens utbud är stora. Sociala aktiviteter, resor, god mat och Internet på rummet i äldreboendet ses som en självklarhet.

Framtidens äldre förväntar sig service som möjliggör att man kan bo kvar längre upp i åldrarna än vad som är vanligt idag. Detta ställer bland annat krav på att utveckla vården och omsorgen. Vård i hemmet, mobila vårdcentraler och möjligheten att göra vissa typer av undersökningar utan att den äldre måste åka till ett sjukhus är en naturlig följd av en utveckling där allt fler äldre bor kvar hemma. Exempel kan vara att enklare men ofta återkommande rutinundersökningar genomförs av patienten som är uppkopplad via videokonferens till läkare eller sjuksköterska. I andra fall kan vårdpersonal i ett mobilt vårdteam ha kontakt med andra team eller personal på sjukhus som arbetar med flera mobila team samtidigt. Dessa nya arbetssätt kan ge ökad livskvalitet och samtidigt spara tid och resurser.

För att möta dessa framtida behov och ta tillvara på den kunskap som redan idag finns om tekniska lösningar för ökad livs- och vårdkvalitet bör ett boende där moderna tekniska lösningar används i verksamheten utvecklas.

Stockholm den 1 oktober 2009

Margareta Cederfelt (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att IT ska integreras i äldreomsorgen för bättre vårdkvalitet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.