Till innehåll på sidan

Kulturarbetares situation på arbetsmarknaden

Motion 2006/07:A255 av Margareta Israelsson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den utsatta situationen på arbetsmarknaden för yrkesverksamma inom kultursektorn och hur de drabbas av försämrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.

Motivering

Situationen på arbetsmarknaden varierar stort mellan olika branscher. Det är välkänt att kulturverksammas arbetsmarknad har många särdrag som skiljer sig från arbetsmarknaden i övrigt. Korta anställningar och uppdrag samt återkommande perioder av arbetslöshet utan inkomst tillhör de flesta kulturarbetares vardag. Endast ett fåtal har fasta tillsvidareanställningar.

Fasta tjänster inom kultursektorn har minskat både i Sverige och i övriga Västeuropa de senaste decennierna. Antalet korta projekt ökar och den s.k. frilansarbetsmarknaden blir större. Detta gör att de flesta kulturarbetare periodvis är beroende av a-kassesystemet. Det beror inte på att kulturarbetare valt en osäker tillvaro med mellanliggande arbetslöshetsperioder. Det beror inte heller på att de inte är etablerade på arbetsmarknaden eller kräver orimligt höga löner. Däremot är det en konsekvens av hur frilansarbetsmarknaden fungerar. En rörlig och flexibel arbetsmarknad kräver stabila och fungerande trygghetssystem som de yrkesverksamma har råd att betala! Det är helt oacceptabelt att försämra arbetslöshetsförsäkringen. Särskilt för redan drabbade yrkesgrupper som kulturarbetare.

Regeringens förslag om en höjning av a-kasseavgiften med ett par hundralappar i månaden för bl.a. musiker och teaterverksamma drabbar dessa grupper väldigt hårt.

Regeringen har lagt fram förslag om avgiftsbefrielse från den höjda finansieringsavgiften. Den som är helt arbetslös under den senaste kalendermånaden ska få del av avgiftsbefrielsen. Konstnärligt yrkesverksamma kan många gånger inte till fullo dra nytta av detta eftersom de ofta lever på kortare uppdrag. Den inkomst som de erhåller från a-kassan räcker inte för att bilda underlag för det föreslagna avdraget. Dessa personer får betala full avgift till försäkringen trots att de endast har arbetat korta perioder. Medlemsavgiftens storlek för dessa grupper kommer att variera mellan olika månader vilket innebär en onödig byråkrati.

Regeringen har även föreslagit att arbetsvillkoren i försäkringen ska skärpas. Under en ramtid på tolv månader direkt före arbetslöshet ska personen i fråga ha förvärvsarbetat i minst sex månader och utfört arbete under minst 80 timmar per kalendermånad. Idag gäller 70 timmar per månad. Detta kommer att innebära att fler hamnar utanför försäkringssystemet eftersom många frilansarbetare inte kommer att uppfylla arbetsvillkoren.

De försämrade ersättningarna och hårdare villkoren för att ens få rätt till ersättning slår särskilt hårt mot yrkesverksamma på kulturarbetsmarknaden. Detta innebär att fler kommer att behöva stöd från de sociala myndigheterna. På grund av vår samhällsstruktur kommer dessutom kvinnor att drabbas hårdare än män.

Förslagen kommer även att innebära att det blir svårare för professionellt yrkesverksamma att verka och försörja sig på kulturområdet. Bredden och mångfalden av kulturarbetare kommer att minska. Det innebär att vi kommer att få en minskad bredd i kulturlivet framöver.

Stockholm den 26 oktober 2006

Margareta Israelsson (s)

Lars Wegendal (s)

Nikos Papadopoulos (s)

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Göran Persson i Simrishamn (s)

Anne Ludvigsson (s)

Anneli Särnblad (s)

Leif Pettersson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den utsatta situationen på arbetsmarknaden för yrkesverksamma inom kultursektorn och hur de drabbas av försämrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.