Kvinnors arbetsmiljö och hälsa

Motion 2003/04:A300 av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning kring sambandet mellan kvinnors hälsa och arbetsmiljö.

Motivering

Förändringar i arbetslivet ställer allt högre krav på kvinnor. Kvinnor skall finnas tillgängliga när arbetsgivaren behöver dem.

Kvinnors problem på arbetsmarknaden har ofta setts som arbetsproblem men är i högsta grad även arbetsmiljöfrågor.

Konsekvenserna av en könssegregerad arbetsmarknad drabbar kvinnor i högre utsträck­ning än män. Kvinnors relativa underordning, låg lön, låg status och ofta dubbel- eller trippelarbete gör att många kvinnor hamnar i en ond cirkel. Många kvinnor har på sina arbetsplatser liten möjlighet att kunna påverka, känna delaktighet och att fatta egna beslut om sin arbetssituation. Kvinnor har speciellt inom kvinnodominerade yrken låga löner, vilket skapar en ekonomisk och social otrygghet – vilket också påverkar hälsan. De samhällsekonomiska följderna av många och långa sjukperioder är numera välkända.

Kunskap om sambanden mellan kvinnors arbetsmiljö och hälsa är bristfällig eftersom många av de teorier som framkommit genom forskning har utvecklats utifrån manliga undersökningsgrupper. Mannen har setts som norm och kvinnan som avvikare.

Kvinnor behandlas medicinskt utifrån metoder som är utforskade på män. Likaså förutsätts att mäns reaktioner på olika behandlingar och mediciner direkt kan överföras på kvinnor.

Möjligheten till förebyggande insatser är små eftersom kunskapen är begränsad. Detta gäller såväl kvinnors fysiska som psykosociala arbetsmiljö. Det är nödvändigt att ha ett helhetsperspektiv när den enskilda kvinnan drabbas av fysisk eller psykisk ohälsa.

Sammanfattning

Tvärvetenskaplig forskning kring kvinnors arbetsmiljö och hälsa bör ges hög prioritet för att öka kunskapen om kvinnors arbetsmiljö kopplat till hälsa. Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap och Centrum för Genusmedicin vid Karolinska Institutet bör samverka inom området kring kvinnors arbetsmiljö och hälsa.

Stockholm den 6 oktober 2003

Anne Ludvigsson (s)

Eva Arvidsson (s)

Carina Ohlsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Marie Nordén (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning kring sambandet mellan kvinnors hälsa och arbetsmiljö.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.