Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2008/09:131 Utvidgat avlägsnande vid ordningsstörningar

Motion 2008/09:Ju19 av Lena Olsson m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2008/09:131
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2009-03-26
Bordläggning
2009-03-31
Hänvisning
2009-04-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår förslaget till ändring i 13 § polislagen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över 13 § polislagen.

Polislagen 13 §

I 2 kap. 1 § första stycket regeringsformen (RF 1998:1437) fastslås att medborgare i Sverige ska vara tillförsäkrade yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet. Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får dock enligt 2 kap. 14 § RF begränsas genom lag under vissa förutsättningar, nämligen med hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomst eller demonstration eller till trafiken. I övrigt får begränsning ske endast med hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot. Alla begränsningar måste också följa de tre principer som fastslås i 2 kap. 12 § andra stycket RF, nämligen proportionalitetsprincipen, ändamålsprincipen och behovsprincipen.

Detta är oerhört viktiga bestämmelser som tyvärr i dag hotas från flera håll. Vid en första anblick kan det tyckas att bråkstakar och personer som är ute efter att störa demonstrationer och offentliga sammankomster är det största problemet. Vänsterpartiet fördömer aktiviteter som är ägnade att med våld eller på annat sätt förhindra personer och grupper att uttrycka och offentliggöra sina åsikter, men denna typ av händelser får inte leda till att vi frestas att göra avkall på grundläggande fri- och rättigheter. För oss är det självklart att man öppet och fredligt ska kunna demonstrera och manifestera.

Demonstrationsfriheten har under senare år begränsats. Det gäller det s.k. maskeringsförbudet som kom till efter de våldsamma demonstrationerna i Göteborg i samband med EU-toppmötet 2001. Det gäller också det förslag som denna motion behandlar, nämligen ett utvidgat avlägsnande. Det är nämligen så att en rad frågor naturligtvis uppkommer vid tillämpningen. Vad som är att beteckna som ordningsstörande får inte avgöras enbart på grund av vad den enskilde polismannen uppfattar som obehagligt eller störande. En mer objektiv grund måste finnas. Omständigheten att en person vägrar åtlyda en polismans tillsägelse innebär t.ex. inte att han stör den allmänna ordningen. Polisens ingripande måste också stämma överens med regeln i 8 § polislagen som stadgar en allmän proportionalitet mellan åtgärden och syftet. Detta står i samband med vad som uttrycks i RF. Detta diskuteras i den föreliggande propositionen men slutsatsen blir att ge den enskilde polismannen större befogenheter att vidta interimistiska åtgärder än i dag. Detta kommer att riskera att försämra arbetsmiljön för den enskilde polismannen och skapar i värsta fall en risk som innebär att en polis utsätter sig för större risker att begå tjänstefel. Att befinna sig i miljöer där det riskerar att uppstå störningar är tillräckligt stressande för polisen på plats. Självklart är det en stor rättssäkerhetsbrist att kravet på dokumentation av vilka som utsätts för tvångsmedlet är obefintligt. Den föreslagna ändringen synes vara en enkel lösning på ett svårt problem. Risken att fler personer än vad nöden kräver utsätts för bussning är uppenbar. Dessutom är frågan om avlägsnande är att likställa med omhändertagande inte ordentligt belyst.

Vänsterpartiet har under ett flertal år krävt en översyn av 13 § polislagen. Denna lag är avgörande för hur vi ska kunna utnyttja flera av våra demokratiska rättigheter. Det gäller både i de fall som ordningsstörningar uppstår och polisen verkligen behöver göra ett ingripande och annars. Den proposition som nu ligger på riksdagens bord har inte föregåtts av en sådan ordentlig genomgång. Förslaget till lagstiftning är inte genomarbetat på ett sådant sätt att det borde ligga till grund för regler som kan få genomgripande inverkan på grundlagsfästa rättigheter. Vänsterpartiet vidhåller därför att reglerna bör utredas för att göras både mer ändamålsenliga och mer rättssäkra. Förslaget till förändring av 13 § polislagen bör således avslås och en utredning bör snarast tillsättas för att grundligt se över samma lag och föreslå förändringar. Detta bör ges regeringen till känna.

Polislagen 23 §

Vänsterpartiet ställer sig bakom förslaget till förändring i 23 §.

Stockholm den 24 mars 2009

Lena Olsson (v)

Siv Holma (v)

Amineh Kakabaveh (v)

Elina Linna (v)

Eva Olofsson (v)

Rossana Dinamarca (v)

Alice Åström (v)

Yrkanden (2)

  1. Riksdagen avslår förslaget till ändring i 13 § polislagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över 13 § polislagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.