Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2016/17:143 En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

Motion 2016/17:3685 av Christer Nylander m.fl. (L, M, C, KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2016/17:143
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-04-05
Granskad
2017-04-11
Bordlagd
2017-04-18
Hänvisad
2017-04-19

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med ett förslag till timplan som innehåller utökad undervisning i matematik och idrott och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen avslår förslaget i den del som avser bemyndigande för regeringen att meddela föreskrifter om fördelning av undervisningstiden i grundskolan och upphävande av bilaga 1.

Motivering

Det var den tidigare alliansregeringen som år 2014 gav Statens skolverk i uppdrag att ta fram förslag till en ny timplan för grundskolan (U2014/3489/S). Anledningarna var flera. Dels finns det stora skillnader i hur undervisningstiden fördelas mellan olika årskurser i olika skolor runt om i landet. Dels genomfördes under alliansregeringen flera reformer som talar för att timplanen bör stadieindelas. Numera anges kunskapskrav för årskurs 3, 6 och 9. Nationella prov genomförs i årskurs 3, 6 och 9, och behörighetskraven för lärare i grundskolan utgår från en indelning av årskurserna i 1–3, 4–6 och 7–9. Alliansen ser positivt på att en stadieindelning nu kommer på plats.

För att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan påbörjade alliansregeringen därtill flera reformer för stärkt och utökad matematikundervisning i skolan. Det handlar bl.a. om matematiklyftet, en satsning på kompetensutveckling för matematiklärare och en stegvis utökad matematikundervisning i årskurserna 1–3, 4–6 och 7–9. Reformen för mer matematikundervisning är nu genomförd i låg- och mellanstadiet.

I samtalen mellan regeringen och allianspartierna om den stadieindelade timplanen har det därför framförts att en utvidgning av undervisningstiden i matematik på högstadiet bör ingå. Vi ser tyvärr att regeringen inte har hörsammat denna önskan, och inte heller vidtagit åtgärder för att införa mer matematik i enighet med den uppmaning som en majoritet av riksdagen riktat till regeringen (den 9 mars 2016). Inte heller har man hörsammat riksdagens uppmaning om att införa 100 timmar mer idrott i grundskolan för att stärka elevernas hälsa och kunskapsresultat (den 28 april 2016). Vi anser därför att regeringen så snart det är möjlig bör återkomma till riksdagen med förslag på utökad matematikundervisning på högstadiet och utökad idrottsundervisning i grundskolan.

Regeringen föreslår vidare i proposition 2016/17:143 att timplanen ska regleras på förordningsnivå i stället för som i dag, då den regleras genom skollagen. Alliansen anser dock att det fortfarande bör vara upp till riksdagen att fatta beslut gällande timplanen i grundskolan. Det säkerställer att alla förändringar av undervisningstiden sker med brett stöd som är väl förankrat bland riksdagens partier. Alliansen motsätter sig alltför hastiga förändringar i skolans timplan och tror att en reglering i skollagen bidrar till väl utredda, genomtänkta och långsiktigt hållbara reformer av skolans verksamhet.

 

 

Christer Nylander (L)

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Eclund (KD)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med ett förslag till timplan som innehåller utökad undervisning i matematik och idrott och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2016/17:UbU23
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen avslår förslaget i den del som avser bemyndigande för regeringen att meddela föreskrifter om fördelning av undervisningstiden i grundskolan och upphävande av bilaga 1.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2016/17:UbU23
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.